Perchezitii la NIS Petrol Gazprom in Timisoara si Bucuresti, intr-un dosar DIICOT legat de transmiterea de informatii despre zacamintele de titei ale Romaniei. Video

TIMISOARA. Descindere a politistilor de la Combaterea Crimei Organizate si a jandarmilor de la trupele speciale de interventie, luni dimineata, la sediul NIS Petrol din Timisoara, companie sarba controlata de grupul rusesc Gazprom Neft, dar si la alte adrese.

CITESTE SI: 24 de firme grupate in 3 asocieri vor sa realizeze sistemul inteligent de securitate, cu camere video ce reactioneaza la orice miscare, chiar si la atingerea gardului, statia PSI si celula de criza, din planul de modernizare a Aeroportului Timisoara cu bani europeni 

Perchezitiile ofiterilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au loc atat in birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) de pe Calea Torontalului, cat si in locuinte ale angajatilor firmei din Timisoara si Bucuresti.

In total, se desfasoara 9 perchezitii in legatura cu activitatea NIS Petrol/Gazprom, dintre care 5 in Timisoara si 3 in Capitala, pe langa cea de la sediul companiei. Din birouri, anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare si documente.

Conform unor surse opiniatimisoarei.ro, descinderile au loc intr-un dosar DIICOT in care se cerceteaza transmiterea ilegala de date informatice, de informatii privind zacaminte de titei din Romania, si accesarea ilegala a unor sisteme. Cu alte cuvinte, e posibil ca informatii esentiale legate de rezervele din zona de vest a tarii si fi ajuns la Belgrad si Moscova, desi NIS Petrol avea obligatia, pe cand a inceput sa faca prospectiuni in Banat, sa informeze statul roman in privinta descoperirilor.

Cel putin 8 persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

UPDATE:  In Bucuresti au fost vizate locuintele a doi angajati ai NIS Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe Romania si un inginer specializat in calculatoare, iar la Timisoara, perchezitiile s-au facut in biroul sefulului securitatii IT din sucursala si al unui coleg tot din acelasi departament. De asemenea, s-au facut verificari si la locuintele celor doi din oras.

Cei doi angajati NIS Petrol din Bucuresti vor fi audiati prin sistemul de videoconferinta, in timp ce reprezentantii companiei din Timisoara vor fi dusi la audieri la sediul DIICOT. Tot acolo vor ajunge si mai multi martori ingineri si geologi. Cu totii sunt cetateni moldoveni.

Anchetatorii vorbesc de o posibila scurgere de informatii neautorizate, sensibile, legate de prospectiunile in zacamintele de titei si gaze facute incepand in 2014 in judetul Timis.

VIDEO: George Stefanita

Deocamdata, cercetarile in acest dosar se fac in rem. Ancheta in acest dosar, care este de abia la inceput, ar fi beneficiat de sprijinul SRI si SIE.

***

Va reamintim, in anul 2014, NIS Petrol a inceput prospectarea geofizica 3D pentru petrol si gaze naturale in mai multe zone din judetul Timis, din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. Reprezentantii NIS Petrol anuntau pe atunci prospectarea fara explozibil, folosind vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic.

Primaria din Dudestii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei in vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului si gazelor, sonda care urma sa fie amplasata la nici un kilometru de casele localnicilor.

Potrivit documentului iscalit de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol si gaze naturale urma sa fie facut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan in suprafata de peste 2000 mp pentru care compania a obtinut drept de trecere pentru 15 ani.

Pe atunci, insa, oamenii din mai multe localitati au impiedicat finalizarea acestei operatiuni dupa ce au organizat proteste fata de actiunile companiei NIS Petrol.

CITESTE SI: S-a iesit din nou in strada, la Dudestii Vechi. Localnici au marsaluit impotriva montarii sondelor! 

CITESTE SI: Protest in strada! Locuitorii din Dudestii Vechi, in mars, impotriva sondelor! 

CITESTE SI: Se monteaza prima sonda de petrol si gaze la Dudestii Vechi, in Timis! Primaria i-a dat certificat! Localnicii speriati: Avem strazi pe care tot la a doua casa sunt oameni bolnavi de cancer 

CITESTE SI: Da in clocot! O comuna din Timis iese in strada! Oamenii sunt furiosi si pun la cale cel mai mare protest din judet! 

CITESTE SI: EXCLUSIV! Apa otravita de gazele de sist, in Timis? Mai multe localitati dau in clocot! Speriati, oamenii au iesit in strada! FOTO si VIDEO! 

***

Conform wall-street, Compania sarba NIS Petrol are o retea de peste 500 de facilitati printre care se numara statii de alimentare, benzinarii si depozite petroliere. Cateva dintre tarile in care mai este prezenta compania sunt Bulgaria, Ungaria, Belgia si Rusia. Pachetul majoritar de actiuni din cadrul firmei este detinut de catre Gazprom Neft. Statiile de distributie a carburantilor din Romania se afla in Arad, Timisoara, Oradea si Sibiu. Benzinariile pe care firma le detine in Romania sunt alimentate de la rafinaria Pancevo din Serbia si de la Petrom.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum o freaca grija pe RuZZia de resursele altora. Sper sa ii macine in Ucraina pana la ultimul sovietic.
    Un stat paria care nu are ce cauta in Europa (si evident nici in Moldova). Niste boschetari ipocriti flamanzi dupa expansiune, vorbesc de valori, traditii, ortodoxie, dar au cea mai mare rata a criminalitatii din Europa, cea mai mare rata a divortului si un patriarh care sfinteste arme de distrugere in masa. La cosul de gunoi al istoriei pana se schimba regimul si atitudinea, pe modelul nazistilor nemti .. ca de fapt si ei tot niste naZisti inVadatori sunt in momentul de fata.

    • Intradevar esti un „oarecare”… somn usor…

  2. Sa mai pomenim si de prospectiunile facute in diverse locuri fara autorizatie, pe diverse terenuri agricole private, fara acordul proprietarilor. Cunosc caz concret, doar ca, sincer sa fiu, nu stiu cine a facut forajul, sa fie NIS, sa fie altii? Au venit, au forat, au lasat o gaura astupata cu pietris si au disparut. Nefiind multi in judet capabili si interesati sa faca asa ceva, e posibil sa fie astia.