Interesul pentru arborii si arbustii ornamentali este destul de scazut in randul timisorenilor. Cu toate ca plantarea acestora implica mai multe beneficii, numarul celor care fac acest lucru este inca scazut.
Cei care apeleaza la serviciile unor peisagisti pentru a-si decora gradina sunt persoanele care locuiesc in zonele rezidentiale ale orasului, la case sau vile si pentru care plantarea arborilor nu reprezinta un efort financiar prea mare. Care sunt arborii ce pot fi plantati ca o perdea verde in jurul locuintei? Tuia. De diferite marimi, in functie de locul unde sunt pusi.
“In primul rand, cand vorbim despre perdeaua verde, trebuie sa stim ca interesul trebuie dezvoltat. Eu, ca peisagist, atunci cand ma ocup de o lucrare acolo unde a fost construita o locuinta, ii propun clientului perdeaua verde, de siguranta”, ne spune Radu Greavu, peisagist timisorean. Dar multi fie raman fara bani si prefera sa amane o asemenea lucrare, fie nu sunt incantati de idee.
In cazul blocurilor, situatia este complet diferita. Foarte putini dintre locatari doresc arbori plantari in fata blocului. Unii, totusi, opteaza pentru varianta celor mai scunzi, amplasati in ghivece, pe balcon. Dar si acestia sunt in numar destul de redus. Situatii in care unii locatari doresc sa planteze tuia si altii nu, conduc la tensiuni intre acestia. De o situatie asemanatoare isi aminteste peisagistul timisorean, angajat sa amenajeze o perdea verde in jurul unui bloc.
“Am avut un client un medic din Timisoara, care a fost de acord sa planteze arbori in fata blocului, pentru ca avea un cabinet stomatologic acolo. Membrii asociatiei de locatari n-au fost de acord cu acest lucru, n-au vrut sa plateasca, dar clientul a facut toata lucrarea pe banii lui, l-a costat cam 1.500 de lei. A inceput scandalul. Locatarii au chemat jandarmeria si politia locala pentru ca nu avea autorizatie… Pana la urma clientul a mers la primarie si si-a luat o autorizatie. Si cand totul a fost ok, dupa ce a fost terminat gardul, i-au fost furati arbustii”, marturiseste Radu Greavu.
Dar, recunoaste peisagistul, a avut clienti care si-au pus arbusti mai mici, pe balcon. Tocmai pentru a-i proteja de praful care se aduna in fiecare zi, dar si pentru a-i feri de zgomotul din oras.
Beneficii si costuri
Cele doua importante beneficii pe care le are plantarea perdelei verzi in jurul locuintei sunt cele de baraj impotriva prafului si de bariera fonica. Acestea sunt recomadate mai ales persoanelor care locuiesc pe o strada intens circulata, unde praful si zgomotul sunt prezente in zona. Al treilea aspect important este cel decorativ. Pe langa faptul ca ofera locuintei o imagine placuta, decorarea spatiului din jurul casei cu tuia reprezinta si o metoda prin care sa te delimitezi de vecini. Mai ales ca destul de multa lume foloseste arborii de tuia pe post de gard natural, fara a mai construi un gard normal.
Preturile de la care porneste o lucrare sunt diferite in functie de marimea arbustilor si de dimensiunea gardului de tuia. Astfel, cea mai mica varianta de tuia porneste de la 120 de lei/ metru patrat. Inaltimea plantei este de 60 de centimetri. Una dintre variantele cele mai scumpe ale amenajarii perdele verzi ajunge la 100 de euro pe metru patrat. Arborii au peste 1.50 metri. Dar pot fi si mai scumpi, daca tuia depaseste aceasta inaltime.
“Clientii cer, de obicei, un gard de statura unui om, cam 1.80 metri. La o casa, ai nevoie de cel putin 10 metri patrati pentru a forma un gard, iar aceasta lucrare costa destul de mult. Nu toata lumea isi permite”, ne spune Radu Greavu.
Pareri
trist….momentan romanii inca sunt imaturi,daca faci de ce faci, daca nu faci , de ce nu faci,iar hotia o stim cu totii,a avea verde in fata blocului,casei e ceva ideal, mergeti prin occident sa vedeti numai ciment si cum oameni pun flori si plante in locuri mici stramte, pentru ca duc lipsa….dar ce sa-i ceri romanului!