Performanta pe burta goala. Cum a adus BCM Elba la Timisoara prima Cupa a Romaniei la baschet. VIDEO

TIMISOARA. Când ajungi într-o finală, știi că e șansa ta să faci istorie și ține doar de tine să dai ce ai mai bun și să îți treci numele pe trofeu, iar când joci într-o echipă, te bazezi pe faptul că fiecare dintre colegii tăi gândește același lucru. Asta s-a întâmplat într-o seară de 10 aprilie, în 2010, când un grup de excepție a scris cu litere de aur în istoria sportului timișorean, și românesc, numele BCM Elba Timișoara.

Echipa timișoreană începea drumul spre trofeu în 21 septembrie 2009, acasă, când trecea cu 96-69 de SCM U Craiova, pentru ca trei zile mai târziu să piardă cu 73-72 în sala din Bănie. A urmat o dublă cu BC Mureș Târgu Mureș, în care timișorenii au câștigat la 14 puncte diferență acasă, și cu toate că au pierdut cu 76-66 în Ardeal, s-au calificat la turneul final de la Sibiu.
Sorții au surâs bănățenilor, care au disputat prima semifinală cu Otopeniul, pentru ca în cea de-a doua să se înfrunte două din forțele acelor ani, Asesoft Ploiești și Gaz Metan Mediaș.

Nu, nu eram favoriți. Nici nu se punea problema să fi fost favoriți, eram cumva a treia echipă cotată acolo, pentru că două echipe erau net superioare din toate punctele de vedere, al lotului în primul rând, bugetului, anvergurii întregi pe care o aveau atunci în baschetul românesc, dar partea bună pentru noi a fost că aceste două echipe s-au întâlnit în semifinale. Era vorba despre Asesoft și Gaz Metan Mediaș„, își amintește antrenorul de atunci al BCM Elba Timișoara, Dragan Petricevic.

Totuși, nici semifinala nu a fost ușoară. BCM Elba s-a impus greu, la 2 puncte diferență, iar în ultimul act întâlnea Gaz Metan Mediaș.

Partida a fost una echilibrată în primele sale trei sferturi. La pauza mare, Timișoara avea avantaj de numai un punct 44 – 43, pentru ca la finalul celui de-al treilea sfert ecartul să se mărească la 3 lungimi, 62 – 59. Ultimul act al întâlnirii a fost și cel mai disputat, cu ambele echipe la conducere. A fost și sfertul în care s-au pus și cele mai multe puncte pe tabelă de către ambele echipe, Timișoara cu 30, iar Mediașul cu 24. În cele din urmă s-a încheiat 92 – 83.
Cel mai bun marcator al finalei pentru BCM Elba a fost Milos Pesic, unul dintre actualii secunzi ai lui Dragan Petricevic.

În cariera unui jucător, cele mai frumoase momente sunt atunci când ajungi să joci pentru un trofeu, cupă, titlu. Primul trofeu a fost cu multe emoții pentru că am mers acolo ca și outsider și am meritat să câștigăm. Toți jucătorii am luptat, echipa a fost unită. Și acum sunt foarte fericit, sunt prieten cu toți cei care am jucat atunci„, spune după 15 ani Milos Pesic.

Din acea echipă făvcea parte și Nenad Markovic, cel care lucrează și el alături de Milos Pesic și Dragan Petricevic și în prezent.

Toți cei care am jucat, și cei din teren, și cei care am venit de pe bancă am făcut un efort foarte mare. Am vorbit zilnic și ne-am gândit că asta e șansa noastră pe care nu o puteam scăpa. Surpriza mare a fost că Asesoft a pierdut cu Mediașul, iar Mediașul probabil a sperat că va fi mai ușoară finala, dar noi am fost foarte concentrați. Am intrat foarte tare în ei și am jucat un baschet de calitate în tot meciul„, spune Nenad Markovic.

Reușita din urmă cu 15 ani a baschetbaliștilor a fost una cu atât mai importantă, cu cât a fost obținută și în condiții aparte.

Noi la vremea aia am jucat acel turneu final, nu doar meciul din finală, cu 4 luni de salarii neplătite, și nimeni nu s-a gândit la așa ceva. Și nu e un lucru lăudabil, să ne înțelegem. Mai citesc prin presă și am auzit de cazul unui fotbalist de la o echipă din România, care a solicitat să plece de la echipă pentru că nu a primit banii, și a zis patronul că e nesimțit că a cerut banii. Păi acum, eu mi-aș dori ca cineva să meargă în magazinul acelui patron, să ia ceva și să-i plătească după vreo două luni. Sportivii până una alta întrețin familiile lor, trebuie plătiți la zi. Așa că faptul că noi la vremea aceea nu eram plătiți la zi nu e un lucru de laudă și nu e un model de urmat, dar a fost o situație care la vremea aia era mai ușor de gestionat. Acum, ar fi mult mai greu„, spune Dragan Petricevic.

Iată și lotul cu care BCM Elba a reușit să aducă primul trofeu din istoria baschetului timișorean: Rade Dzambic, Daniel Tudosă, Cătălin Petrișor, Uros Velickovic, Milos Pesic, Nenad Markovic, Dan Păltinișanu, Bojan Grubisic, Petru Czmor, Alexandru Mihuți și Andrei Talabă.

În meci noi am avut o unitate a grupului, o coeziune, în primul rând o atmosferă care nu cred că se mai poate întoarce, per total în sportul românesc, pentru că acum nu mai sunt valori ca pe vremuri. Acum onoarea, loialitatea, mândria, fidelitatea, acest factor uman nu mai contează. Nu mai sunt valorile astea de admirat. La vremea aia, această echipă era după părerea mea un colectiv sportiv, printre cele mai frumoase care au existat în România. Ca fiecare părinte, copiii tăi sunt cei mai frumoși, dar adevărul este că ce am avut noi atunci a fost cu mult peste ce a avut Mediașul în momentul ăla„, a completat Dragan Petricevic.

AICI puteti citi li povestea câștigării celei de-a doua Cupe a României de baschetbaliștii timișoreni, în 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Performanta pe burta goala.” felicitari autorului titlului.

    A reusit sa cuprinda in fraza asta peste 90% din cazurile unde apar performante din sportul si invatamantul romanesc.