Pericol in parcuri! La Timisoara, nisipul din locurile de joaca pentru copii e plin de gunoaie, de la mucuri de tigari la excremente de animale!

TIMISOARA. Sutele de copii care merg, zilnic, sa se joace in locurile special amenajate pentru ei, se pot imbolnavi de maladii grave din cauza gunoaielor din gropile cu nisip din parcurile Timisoarei. Parintii sunt revoltati.

Toxoplasmoza, leptospiroza, boli gastrointestinale, alergii … sunt  doar cateva din pericolele care-i pandesc pe micutii care se joaca in gropile cu nisip din parcuri. Asta pentru ca – in multe dintre ele – nisipul nu a mai fost curatat, darmite inlocuit, inca de la amenajarea spatiului de joaca. In timp, nisipul a fost invadat de gunoaie: coji de seminte, mucuri de tigara, excremente de animale. In plus, micutii se pot rani in cioburile de sticla sau dopurile metalice aruncate si ele in nisip.

Pe strada Cugir, de exemplu, parintii copiilor care stau in zona spun ca nisipul nu a mai fost schimbat din 2008, cand a fost amenajat locul de joaca.

“E cumplit, nici nu-mi mai las copilul sa se joace in nisip. Sunt proprietari de animale care-si duc cainii acolo sa-si faca nevoile. E foarte periculos pentru copil, poate lua te miri ce boli. Plus ca sunt si animale fara stapan care intra, mai ales noaptea, in parc si-si fac nevoile acolo. Cine stie ce boli au ….” spune pentru www.opiniatimisoarei.ro  o mamica.

Nici in alte locuri situatia nu este mai buna. In parculetul amenajat la intersectia dintre Calea Lipovei si Calea Aradului, groapa de nisip sa afla la un metru de un cos de gunoi. Asa ca locul de joaca e plin de mizerie. Si pietrisul aflat intre dispozitivele de joaca montate acolo e invadat de gunoaie.

“E urat, dar eu cred ca si oamenii sunt de vina. Ne-am obisnuit sa fim delasatori, nu se poate pastra curatenia daca cei care vin aici nu se comporta civilizat. Daca mentalitatea ar fi alta, nici mizeria nu ar fi de mare” este de parere o bunica venita cu nepotica in parc.

Autoritatile locale ridica din umeri. Nu exista norme de inlocuire a nisipului de la locurile de joaca. Exista, in schimb, o sumedenie de reclamatii de la cetateni.

“Am avut nenumarate sesizari, reclamatii, nemultumiri din partea cetatenilor deoarece semenii nostri intra seara in parcuri, arunca mucuri de tigara, lasa sticle si, nu in ultimul rand isi plimba animalele de companie in alte locuri decat cele special amenajate de Primaria Timisoara in toate parcurile din oras”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro  Adrian Bere, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Locurile cu nisip de joaca pentru copii sunt verificate zilnic de inspectorii primariei!?

Tot conform reprezentantilor primariei, starea nisipului din locurile de joaca nu ar trebui sa fie o problema, pentru ca se fac controale periodice.

“ Orasul este impartit in zone si inspectorii au anumite zone in care raspund de tot ce tine de mediu, inclusiv locuri de joaca si mobilier din parcuri, asa ca periodic – si periodic nu inseamna o data la doua saptamani sau o data pe saptamana, ci zilnic – inspectorii merg in zona si inventariaza daca este nevoie sau nu sa intervenim” mai spune Adrian Bere directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Medicii pediatri sunt de acord ca micutii pot contacta diverse boli in locurile de joaca, dar cred ca o mare responsabilitate le revine si parintilor.

“Teoretic si potential acest pericol exista , dar parintii au la dispozitie o arma extraordinara: igiena. Daca dupa joaca, micutul este spalat, riscul de contaminare scade. Cei mici trebuie supravegheati sa nu bage in gurita nisip sau gunoaie. Parintii trebie sa inceapa cu copii, de mici, aceasta educatie, pentru a-i deprinde cu obiceiul de a se spala pe maini” este de parere medicul pediatru Constantin Ilie.

Si cum paza buna trece primejdia rea, dupa fiecare repriza de joaca in locurile special amenajate in oras, pline de gunoaie si microbi, este bine ca mamicile sa aiba la ele in permanenta solutii dezinfectante pentru manutele copiilor. Cei mici trebuie invatati sa nu duca mana plina de nisip la gura si, in ultima instanta, daca parintii observa ca groapa cu nisip e plina de mizerie, sa nu-i mai lase pe copii sa se joace in acel loc. Asta pana cand inspectorii Primariei vor observa si ei ca este cazul sa intervina.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.