TIMISOARA. Primaria Timisoara isi bate joc de timisorenii care locuiesc pe strada Crisan, unde au „amenajat” nici 2 km de piste de biciclete. O spun timisorenii care locuiesc acolo, care il acuza pe primarul Nicolae Robu de nepasare.
Timisoreanul Vasile Farcau spune ca investitia in zona Mehala, pe strada Closca si pe strada Crisan, este un real pericol, in conditiile in care pistele de biciclete sunt cu denivelari si ocolisuri. A incercat sa-i explice primarului Robu durerea lui, insa edilul nu s-a bagat in seama, vineri, la inaugurarea lucrarii de pe strada Closca, fiind mai ocupat sa vorbeasca la telefon.
„Eu stau pe Crisan, domnul primar nu ma baga in seama. Pista de biciclete este facuta in bataie de joc. Mi-am rupt 2 biciclete in Timisoara, din cauza bordurilor, una aici. Pana acum 2 copii au cazut in rigole, pai asta este bataie de joc. Sunt facute vai si-amar, este o bataie de joc. Daca toti sunt bani europeni si daca tot s-a facut o investitie, macar atata cap sa aiba… chiar am discutat cu baietii. Proiectul l-au facut ei pe hartie, nu la fata locului. Rigolele sunt periculoase, bordurile sunt mult mai sus. Oamenii au avut amenajat frumos in fata blocului, cu spatiu verde, cu beton, ei au venit au taiat din beton si au pus placa. Asta e bataie de joc”, ne-a spus furios Vasile Farcau, unul dintre timisorenii care locuiesc pe strada Crisan, paralela cu Closca, unde Primaria a amenajat pistele de biciclete.
„Este inadmisibil. Asta nu e pista de biciclete, isi bate joc de noi primarul asta. Pai era sa pic de 3 ori pana acum, doar azi. Pe primar il doare undeva…”, ne-a spus un biciclist care a trecut prin zona.
Amenajarea pistelor lasa intr-adevar de dorit. Primarul Robu explica insa ca va remedia toate problemele traseelor pentru biciclisti. El este insa multumit de cum a lucrat Societatea de Drumuri Municipale pe strada Closca si in imprejurimi, cu toate ca santierul a fost inchis mult mai tarziu decat era prevazut.
„Este un proiect extrem de important pentru orasul nostru, realizat din fonduri europene. Realizarea efectiva a durat putin peste un an, au fost anumite dificultati pe parcurs, dar ele au fost depasite. Termenul initial de finalizare a fost 31 mai, nu s-a reusit, dar acum e gata totul, functioneaza si semafoarele. Cred ca fara acestei strazi a fost schimbata radical in urma implementarii acestui proiect. Cand iarba va creste, totul va arata si mai frumos, pomii s-au prins foarte bine, sunt peste 300 de pomi care au fost plantati si s-au prins bine. Pot sa ma declar multumit”, a spus Robu la fata locului, la cea de-a doua inaugurare a lucrarii.
Primarul a recunoscut insa ca sunt probleme cu traseele pentru biciclisti – lungi de 1,7 kilometri -, dar spune ca le va rezolva…. O obisnuinta a primarului. Va reamintim numai de amenajarea strazii Brazilor, unde au fost trasate piste pe trotuare, pline de obstacole.
„Mai avem de facut mici ajustari, pentru ca, din pacate, pe traseul pistelor de biciclete au fost diverse guri de canalizare, diverse scurgeri ale apei si este cam disconfortabil pentru biciclisti sa coboare de pe biciclete sau sa faca cotituri, asa, la 90 de grade, in anumite portiuni. Vom gasi solutii mai bune decat cele initiale incat sa imbunatatim si calitatea pistelor de biciclete. Acolo unde mai sunt denivelari, pentru ca asa a fost proiectul gandit, le vom corecta. Si aici, dar peste tot in oras, pentru ca biciclistii sa aiba conditii cat mai bune de a merge pe biciclete”, s-a scuzat Robu.
Intrebat de ce a fost nevoie ca strada sa fie inaugurata de doua ori, primarul Timisoarei a recunoscut ca… este nevoie de un moment festiv.
„Nu e vorba de inaugurare aici, e receptionarea finala, inclusiv cu semafoare si cu marcaje facute. Data trecuta am receptionat lucrarea la drum, efectiv. Inainte se face inspectia, acum este momentul festiv… Nu am cautat cu tot dinadinsul ca aceasta receptie sa fie de Ziua Timisoarei, ba chiar intentionam sa o facem cu cateva zile mai devreme, insa datorita catorva probleme tehnice care au aparut, a fost amanata pentru astazi… intrucat saptamana viitoare eu voi pleca in concediu. Totul a fost gata si e foarte bine ca s-a nimerit ca receptia sa se faca de Ziua Timisoarei. Este o lucrare foarte importanta, in orice caz”, a conchis Robu.
Intrebat a doua oara, de cineva care a ajuns mai tarziu, de ce a fost nevoie de doua inaugurari, primarul si-a iesit din fire si nu a mai vrut sa raspunda la intrebari.
Noutatea pe strada Closca este ca soferii nu mai pot parca deloc pe carosabil. Peste tot au fost montate indicatoare cu „stationarea interzisa„, iar cele 4 benzi nu pot fi blocate. Cat despre locuri de parcare, acestea nu prea exista. Potrivit reprezentantilor din primarie, sunt cateva sute de locuri de parcare… sau cel putin vor fi amenajate pe strazi paralele, nu pe strada Closca.
„Locurile de parcare sunt pe strazile laterale, pe Crisan si pe Horia se vor face sensuri unice si se va parca pe ambele parti. Acum se vor institui, se va parca pe tot traseul strazii”, ne-a spus Ioan Ganciov, manager de proiect. Pe Closca au fost montate si semafoare, care insa nu sunt sincronizate… inca.
Semafoarele vor fi sincronizate si va functiona asa-zisa „unde verde” in momentul in care Primaria Timisoara va implementa proiectul de management al traficului, pe fonduri europene.
Lucrarile la drumul care duce spre Jimbolia au inceput in luna mai a anului trecut si au fost intarziate cu mai bine de o luna. S-a lucrat de zor pe sectorul bulevardul Cetatii – strada Ovidiu Balea, pe o lungime de 1,7 kilometri, si s-au investit 8,8 milioane de lei, bani europeni. S-a lucrat cu greu insa, la un moment dat conducerea Societatii de Drumuri Municipale, firma care a castigat licitatia, a fost in impas si a fost nevoie de o marire de capital de la Consiliul Local pentru continuarea lucrarilor, in conditiile in care nu mai erau bani pentru materiale.
Practic, carosabilul a fost extins la 4 benzi de circulatie, s-au amenajat racordurile la strazile laterale, precum si accesul in casele timisorenilor care locuiesc acolo, s-au amenajat bordurile, trotuarele, iar pistele au fost amenajate pe strazile paralele – Ovidiu Balea si Crisan –, nemaifiind loc pe Closca. Aproape la fiecare intersectie au fost puse semafoare.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
Ce jurnalisti de carton, dezinformati ca Antena 3 mincinosilor, Un timisorean: Copiii au cazut in rigole, mi-am rupt doua biciclete! Primarul Nicolae Robu, la a doua inaugurare: Sunt multumit! , a spus ROBU CA ESTE MULTUMIT CA AU PICAT COPII IN RIGOLE?
VAI DE MAMA VOASTRA DE ZIARISTI VARZA!!!
mii de multumiri tie si celorlalti care au votat pe cel mai bun primar din istoria orasului, cel mai bun primar din romania, ce romania, de pe planeta.
Propun ca fiecare BICICLIST sa primeasca o DIPLOMA DE ONOARE si O MEDALIE pt ca au ales 2 roti.
Frateeeee, dar de drepturile pietonilor de ce nu scri fato?
Te-a cumparat Cristescu cu vreo bitigla si vreti sa preluati orasul asta sau ce dracu ii tot cautati atata in coarne pe oamenii astia?
Incredibil!
Dar de OBLIGATIILE biciclistilor de ce nu se spune? pentru ca sun participanti de multe ori la trafic rutier si chiar si pietonal.
S-au plantat anul trecut si pe str. G. Alexandrescu pomi care acum au devenit invizibili. S-au uscat din lipsa apei si ulterior au fost scosi. S-au plimbat cu cisterna cu apa odata la doua saptamani si in loc sa ude pomii, udau asfaltul… (SC DRUFEC SRL. Nu mai vorbim de locurile cu destinatie spatiu verde care sunt lasate de izbeliste cu piatra si moloz printre care probail va creste si ambrozia si unde politistii comunitari dau amenzi daca ai calcat cumva aceste buruieni si moloz cu rotile masinii. Rusine.
Cei mai periculosi sunt biciclistii care circula pe zebra fara a se da jos de pe bicicleta. Si sunt si indignati daca nu le acorzi prioritate de trecere… Eu mi-am invatat copilul ca atunci cand traverseaza strada pe zebra sa coboare de pe bicicleta. (asa este normal)Zebra este PIETONALA !
fericit ca ati votat bine, hahaha, bravo timisorenilor