Peste 1.000 de elevi vor incepe scoala in spatii neautorizate sanitar. Nici clasele pregatitoare nu sunt pregatite pentru noul an scolar


TIMISOARA. In judetul Timis, 52 de scoli si gradinite nu au autorizatie sanitara de functionare, pana in acest moment, din cauza ca nu sunt dotate cu apa curenta si canalizare.
Potrivit Inspectoratului scolar Judetean Timis, in judet, 52 de scoli si gradinite nu sunt autorizate sanitar de Directia pentru Sanatate Publica, dintr-un total de 647 de unitati de invatamant.
Din cele 52 de unitati de invatamant fara autorizatie sanitara sunt 29 de gradinite cu program normal, 18 scoli cu clasele I-IV si cinci scoli cu clasele V-VIII. Aceste unitati scolare se afla in 22 de comune si doua orase, in Gataia si Faget, care au pe raza lor sate”, a declarat Cornel Petroman, seful ISJ Timis.
Cauza principala pentru neacordarea autorizatiei de functionare o cons-tituie lipsa apei curente si a canalizarii. Conducerile comunelor nu au posibilitatea sa racordeze aceste scoli macar la o retea de apa curenta, astfel incat sa se poata construi toalete in incinta scolii. ”Un numar de aproximativ 1.300 de elevi sunt afectati, acestia urmand sa invete in anul scolar 2012-2013 in scoli sau gradinite neautorizate din punct de vedere sanitar”, a mai spus Petroman.

Printre localitatile care nu au autorizatie sanitara pentru scoli se numara comuna Bethausen. Primarul Ioan Lihoni spune ca nu are bani pentru a racorda cele doua scoli din comuna la reteaua de apa curenta. ”Din cate stiti, acum scolile au bugetul lor propriu, iar din aceasta cauza a trebuit sa angajam o contabila la scoala. Nu spun ca din salariul contabilei reuseam sa racordam scolile la reteaua de apa curenta, dar macar mai faceam unele economii. Putea foarte bine contabila de la primarie sa tina contabilitatea de la scoala. Apoi mai avem cheltuieli mari cu combustibilul. Avem microbuze scolare care transporta elevii, insa combustibilul este peste sase lei litrul. E foarte scump, iar bugetul nostru este redus. Pur si simplu nu am bani pentru modernizarea scolilor”, a declarat Ioan Lihoni.

Intr-o situatie mai buna se afla orasul Gataia care are pe raza sa cinci sate apartinatoare, iar in aceste sate pana anul acesta scolile au functionat fara autorizatie sanitara. O parte dintre aceste scoli vor obtine autorizatia, in urma unor lucrari facute in baza unui proiect al Clubul Rotary Cetate. Este vorba despre proiectul ”10 scoli de nota 10” prin care la un numar de 13 scoli din judetul Timis se vor construi grupuri sanitare noi. Costul estimativ al lucrarilor este de circa 100.000 de euro, bani adunati din donatii si sponsorizari.
Suntem in curs de a avea autorizatie sanitara la trei scoli, incepand din acest an scolar. Este vorba de scolile cu clasele I-IV din satele Butin, semlacu Mare si Sculea. Am fost cuprinsi in proiectul celor de la Rotary Cetate, iar cu donatiile acestuia vom putea avea grupuri sanitare noi la scoli”, a declarat primarul din orasul Gataia, Raul Cozarov.

In schimb, potrivit primarului din Gataia, scolile din localitatile Percosova si semlacu Mic, care apartin tot de Gataia, mai au de asteptat deoarece nu sunt bani  pentru investitii. Mai mult decat atat, scoala din semlacu Mic a fost revendicata, astfel ca primaria Gataia cauta solutii pentru mutarea ei intr-un alt spatiu. Cat despre dotari sau mobilier nou, nici nu poate fi vorba, in judetul Timis. Inspectorul scolar general, Cornel Petroman a declarat ca fiecare primarie investeste in masura posibilitatilor, in scoli, insa, in mare parte, mobilierul ramane acelasi.

Doar 30% din mobilierul scoar pentru clasele pregatitoare a fost achizitionat
Ministerul Educatiei a alocat suma de 755.000 de lei pentru achizitionarea de mobilier pentru clasele pregatitoare din judetul Timis, insa doar 30% din necesar a fost achizitionat de catre unitatile de invatamant. Inspectorul scolar general din judetul Timis spune ca pana la data de 10 septembrie, cand va incepe anul scolar 2012-2013, nu va fi achizitionat tot mobilierul scolar pentru clasele pregatitoare.

Patru firme au contractat confectionarea acestui mobilier si nu suntem siguri ca vor reusi sa se incadreze in termenul stabilit, cel de 6 septembrie. Ministerul Educatiei a alocat 755.000 de lei pentru achizitionarea acestui mobilier, pentru judetul Timis, insa achizitiile pana acum sunt de circa 30%”, a declarat Cornel Petroman.

Procedura de achizitie este anevoioasa, a explicat seful ISJ Timis, deoarece directorii unitatilor de invatamant trebuie mai intai sa faca dovada achizitiei, apoi isi vor primi banii pentru a achita factura. ”Fiecare scoala in parte s-a ocupat de achizitia mobilierului necesar pentru clasele pregatitoare. Nu s-au facut licitatii pentru ca nu se impune licitatie, sumele fiind destul de mici la nivel de scoala. Costa maxim 200 de lei modulul. Contractele s-au facut prin atribuire directa cu patru firme din judetul Timis”, a declarat Petroman. In cazul in care nu se vor respecta termenele, directorii unitatilor de invatamant vor fi trasi la raspundere, a mai precizat seful ISJ Timis.

In judetul Timis sunt 260 de clase pregatitoare in anul scolar 2012-2013, din care 202 sunt independente, iar 58 de clase vor fi simultane. in clasele simultane, elevii vor invata alaturi de alti elevi din clase mai mari cu unul sau doi ani. S-au inscris 3.679 de copii in clasa pregatitoare, in judetul Timis, iar acolo unde nu sunt suficiente spatii se va trece la doua schimburi, a precizat Cornel Petroman. Seful Inspectoratului scolar Judetean mai spune ca in judetul Timis, in afara de unele jocuri, nu s-a primit material didactic pentru clasele pregatitoare, dar ca exista personal calificat pentru predarea in aceste clase. ”Avem personal calificat pentru a acoperi necesarul, insa nu toti sunt titulari”,a spus Petroman. Potrivit inspectorului-sef, pana in data de 7 septembrie 2012 se vor finaliza cursurile de formare a celor care vor preda la aceste clase pregatitoare.

Rechizite pentru elevii nevoiasi
Daca nu au dotari si nici mobilier nou, scolile vor putea oferi, totusi, ceva elevilor care provin din familii mai nevoiase. Asadar, elevii care provin din familii cu venit minim pe membru de familie, vor putea primi rechizite si manualte noi. Achizitia acestora s-a facut deja, iar in depozitele Inspectoratului scolar se afla toate cele necesare. Au fost primiti si cheltuiti apoi 321.899 de lei, de la Ministerul Educatiei pentru achizitionarea de rechizite. Astfel, au fost cumparate 14.095 de pachete cu rechizite. Urmeaza ca directorii sa trimita, imediat dupa inceperea noului an scolar, lista cu cei care vor beneficia.

Pentru cei din cliclul primar, pachetul de rechizite costa de 25 de lei, in timp ce pentru gimnaziu, valoarea acestul pachet este mai mare, de 30 de lei. Si manuale scolare au fost deja achizitionate de catre ISJ Timis. Vorbim de 127.424 de manuale. De aceste manuale vor beneficia elevii din clasele I- X. Naveta elevilor din Timis este asigurata si in acest an scolar de microbuze sau plata contravalorii abonamentului de transport, potrivit ISJ.

Cu bune, cu rele, noul an scolar 2012-2013 sta sa inceapa din data de 10 septembrie, iar elevii vor fi primiti, din nou la scoala in spatii mai mult sau mai putin igienizate, in clase cu mobilierul vechi in cele mai multe cazuri. Dar revederea colegilor si a profesorilor, cat si emotiile unui nou inceput parca nu ii mai fac pe elevi sa observe neregulile cu care debuteaza noul an scolar.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.