Peste 1.300 de participanti la Congresul National de Chirurgie 2012 care are loc la Timisoara


TIMISOARA. Timisoara este gazda celui de-al XXVI-lea Congres National de Chirurgie, care aduce in orasul de pe Bega peste 1.300 de participanti. Tema ”Noi standarde in chirurgie” a adunat si 28 de expozanti de echipament medical.

Congresul are loc in perioada 23-26 mai. ”Scopul congresului este sa schimbam idei, noutati in domeniu, sa dezvoltam algoritmi terapeutici, de diagnostic, pe care sa-i cizelam pentru a deveni mai eficienti. In acest mod, intreaga medicina chirurgicala se dezvolta”, sustine medicul Lazar Fulger, presedintele Comitetului Local de Organizare al Congresului.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta medicii este subfinantarea sistemului sanitar. Mircea Beuran, seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Floreasca, a fost cel care a pus degetul pe rana: ”Performanta, mentinerea si extinderea in centrele universitare a chirurgiei laparoscopice si robotice inseamna dezvoltarea ei. Chirurgia clasica are limite. Dar fondurile sunt insuficiente”, spune acesta.

Doctorii care raman in tara sunt la fel de bine pregatiti ca si cei care au plecat sau pleaca in strainatate, dar ”la Viena nu pleci pentru ca esti destept, la Viena pleci pentru ca ai bani”, explica plastic Mircea Beuran.

In ceea ce priveste finantarea, modernizarea si dotarea cu aparatura de ultima generatie a sistemului sanitar, proiectele europene nu sunt o solutie pentru Romania. De ce? Ne explica Lazar Fulger, medic-sef al Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Judetean Timisoara: ”In primul rand, noi am incercat, dar primul obstacol de care ne-am lovit a fost eligibilitatea proiectelor. Adica, pentru a reusi sa atragi bani, prima conditie este sa nu ai datorii. Or, tocmai acest criteriu ne face neeligibili. Al doilea obstacol: cofinantarea. Deci, nu avem solutii. Paradoxal, sunt multe proiecte finantate din fonduri europene pentru diseminare de informatii, dar foarte putine care atrag bani pentru aparatura”.

Urgenta este o patologie care nu se negociaza

Printre temele care vor fi discutate in cele patru zile de conferinte si comunicari medicale se gaseste si lipsa de elasticitate a sistemului medical, lipsa de intelegere a situatiei reale a pacientilor din spitale pentru care este nevoie de interventii chirurgicale.

N-am vazut la Biserica sa conduca un electrician sau un medic. Nu poti conduce un sistem, nu-l poti perfectiona daca la conducerea lui nu se afla o persoana care nu cunoaste fenomenul. Acest congres este o ocazie deosebita de a aduna o experienta pozitiva. Dar daca nu esti sprijinit de altii, nu o poti folosi”, a explicat Mircea Beuran.

In ceea ce priveste aparatura expusa in zilele de congres, 28 de firme di tara prezinta aparatura chirurgicala moderna, adusa din strainatate. De la forfecute si bisturiu la mese de obstetrica-ginecologie sau aparate de laparoscopie. In paralel cu congresul medicilor are loc si un congres al studentilor interesati de chirurgie.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.