Peste 1.500 de firme din Timis sunt in procedura de insolventa. Cele mai afectate domenii: comertul, constructiile, transportul, hotelurile si restaurantele, textilele si agricultura

Legea 85/2006 privind procedura insolventei a devenit, in ultima vreme, o „arma” extrem de eficienta impotriva efectelor crizei economice, in conditiile in care tot mai multe societati comerciale recurg la aceasta solutie de avarie pentru a obtine amanarea platilor scadente si a incerca sa scape de spectrul falimentului.

Potrivit actului normativ, care a suferit o serie de completari in 2010, insolventa este prezumata ca fiind valida atunci cand debitorul, dupa 90 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor. Cuantumul minim al creantei, respectiv valoarea-prag, de la care se poate cere instantelor de judecata intrarea in insolventa este de 45.000 de lei, iar pentru salariati – de sase salarii medii brute pe economie/pe salariat.

Procedura insolventei incepe in baza unei cereri inregistrate la tribunal de debitor sau creditori, dar si de alte persoane sau institutii prevazute de lege. Organele care aplica procedura sunt instantele judecatoresti, judecatorul-sindic, administratorul judiciar si lichidatorul, care-si dau tot concursul pentru ca creditorii sa-si recupereze banii. In unele cazuri, in cadrul procedurii insolventei se depun planuri de reorganizare a activitatii firmei, prin care se vizeaza salvarea de la faliment si reintrarea pe piata.

“Circa 96% din companiile care ajung in insolventa nu mai reusesc sa-si revina”, a anuntat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, conturand ideea ca, in general, planurile de reorganizare esueaza, iar in cele din urma firmele ajung sa fie lichidate sau restructurate…

Nume importante pe lista

Printre cele 1556 de firme din Timis aflate, in prezent, in procedura de insolventa regasim nume importante precum Le Dome Tabacco International, apartinand lui Zaher Iskandarani, Ital-Rom Constructii, care a fost „victima“ mafiei imobiliare, Aton Transilvania, Colibri, Taxi 7 Grup, Perfect Renaissance, Stejarul, Untim, Sport Bike Center, Casino Bastion, Veramir International, Symmetria Press, Euromobile, Banat Motors, Eurostructur, Hanover Distribution, Europlan, Bazar Media si altele.

Georgica Cornu si-a „bagat” cateva firme in insolventa

Printre avantajele procedurii de insolventa se pot mentiona stoparea curgerii dobanzilor, majorarilor si taxelor de intarziere, reesalonarea datoriilor pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an si chiar instrainarea actiunilor de catre asociati, posibilitatea redresarii companiei printr-un plan de reorganizare si scutirea de la taxa de timbru la toate actiunile introduse in instanta de lichidator.

Nici dezavantajele acestei proceduri nu sunt de neglijat, intrucat debitorii care cer insolventa vor pierde increderea clientilor si a partenerilor de afaceri, desfasoara activitati sub supravegherea unui administrator judiciar, riscul de a intra in faliment si reticenta bancilor de a le oferi credite. Numarul firmelor care au intrat in insolventa anul trecut a fost de 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

Cele mai afectate domenii au fost comertul, constructiile, transportul, hotelurile si restaurantele, fabricarea lemnului, fabricarea produselor textile, agricultura si, abia pe locul 12, desi s-a tot vorbit ca s-ar afla in fruntea listei domeniilor afectate, tranzactiile imobiliare.

Anul trecut, in judetul Timis au fost inregistrate 790 cazuri de insolventa, in timp ce in 2009 numarul acestora a fost de „doar“ 723. in acest acest an, ritmul insolventelor a mai scazut, pana in prezent fiind consemnate sub 500 de cazuri. “Am cerut intrarea in incapacitate de plata! Nu e nici o rusine sa apelezi la procedura insolventei, cand statul nu-si plateste datoriile la timp si te pune in imposibilitatea de a-ti onora platile angajate”, spune omul de afaceri Georgica Cornu, presedintele CCIA Timis, care a recunoscut ca, pentru unele din firmele sale, a solicitat voluntar insolventa.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.