TIMISOARA. Peste o mie de elevi din Timis au ramas repetenti. Fie ca n-au invatat, fie ca au lipsit nepermis de mult, acestia au „reusit“ performanta de a repeta un an de scoala. Motivele sunt variate, la fel ca explicatiile dascalilor si ale inspectorilor scolari.
Situatia devine dramatica in momentul in care urmarim care sunt elevii care nu au reusit sa-si promoveze anii de studiu. Cele mai mari probleme se intalnesc in cazul elevilor de gimnaziu din mediul rural.
„Elevii absenteaza cu saptamanile. Parintii au nevoie de ei pentru diverse munci si nu-i trimit la scoala. Prefera sa-i ia cu ei sa castige un ban. Cand vorbim despre elevi din mediul rural care au ramas repetenti, in cele mai multe cazuri vorbim despre acei scolari care pierd un an din cauza absentelor“, explica reprezentantii Inspectoratului scolar Timis. Alarmant este faptul ca mai bine de jumatate din cei peste o mie de elevi repetenti, respectiv 570 sunt elevi de ciclu gimnazial. Nici semnalele transmise de colegii lor mai mici nu sunt tocmai bune: 195 de elevi din clasele I-IV n-au reusit sa promoveze anul.
„Lucrurile sunt grave acolo unde intalnim elevi ce provin din familii dezorganizate. Lipsa unui parinte sau situatia de-a dreptul dezarmanta in care se regaseste familia respectiva conduc la probleme scolare pentru copil, probleme care se vor dezvolta si vor creste o data cu el“, explica Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului scolar Timis.
Numarul elevilor ramasi repetenti este foarte mare si in randul liceenilor. 250 de liceeni sunt nevoiti sa repete cursurile pentru ca nu au reusit sa obtina cinci-ul necesar promovarii. „In cazul elevilor de liceu situatia este mai simpla putin. Daca pana in clasa a X-a suntem nevoiti sa-i scolarizam, invatamantul fiind obligatoriu, dupa acest nivel nimeni nu-i mai tine cu forta la scoala. Cine nu vrea sa invete nu este obligat sa termine liceul“, este transant inspectorul scolar general adjunct.
El sustine ca problemele care apar, in cazul repetentilor de liceu, se gasesc acolo unde acestia nu doresc sa invete, fiind influentati de anturaj. Ei sunt acei elevi-problema, care nu opteaza nici pentru gasirea unui loc de munca, nici pentru terminarea studiilor.
In ceea ce-i priveste pe corigentii Timisului, cei mai multi sunt inregistrati la liceu: peste 2.000. Adica, aproape jumatate din numarul total de elevi care n-au promovat un semestru la cel putin o materie. In aceasta categorie intra si elevii care nu au reusit sa sustina examenul de Bacalaureat in 2012.
O situatie ingrijoratoare a fost inregistrata la ISJ in ceea ce-i priveste pe elevii care au avut situatia neincheiata in anul scolar 2011-2012: peste 5.000 de scolari si liceeni „au uitat“ sa treaca pe la scoala, au adunat mii de absente si au fost nevoiti sa sustina examene de promovare a clasei odata cu elevii corigenti.
„La unele licee, cadrele didactice au tratat organizarea cursurilor cu o mai mare seriozitate decat in anii precedenti si nu i-au lasat pe acesti elevi foarte slabi sa intre in examenul de Bacalaureat si sa ingroase randul candidatilor respinsi“, sustine Halasz.
Cei mai multi elevi repetenti, in Timis, au fost inregistrati la Colegiul Tehnic Timisoara – 38 de elevi, la Colegiul Tehnic Electrotimis – 37 de elevi – in mediul rural, in timp ce numarul cel mai mare de repetenti la o unitate de invatamant a fost inregistrat la scoala Comlosu Mare – 48 de elevi repetenti (32 la ciclul gimnazial si 16 la cel primar).
Dar avem si elevi premianti. Recent, Primaria Timisoara i-a premiat pe cei 150 de elevi care au obtinut media 10 in anul scolar precedent. Elevi silitori, care au luat 10 pe linie la toate materiile, au fost premiati de catre autoritatile locale. Astfel, elevii vor primi, lunar, diplome de ajutor social in valoare de 55 de lei, de studiu – in valoare de 50 de lei, de merit – in valoare de 60 de lei si de performanta, in valoare de 90 de lei. Pe langa acestia, mai exista cateva zeci de tineri din judet, care au obtinut aceleasi rezultate meritorii, numarul total al premiantilor fiind de aproximativ 200.