TIMISOARA. Au fost identificate 7 scoli din Timis in care copiii refugiatilor ucrainieni care ajung in judetul nostru pot invata.
Inspectoratul Scolar precizeaza ca in aceste unitati, cu o singura exceptie, exista profesori vorbitori de ucraineana, iar peste 350 de elevi pot fi integrati in sistemul nostru de invatamant, de la clasele mici si pana la liceu.
Scolile in care pot invata elevi ucrainieni in Timis sunt: Stiuca – 50 de locuri, Darova – 40 de locuri, Bethausen – 40 de locuri, Masloc – 100 de locuri, Pietroasa – 40 de locuri, Poganești – 50 de locuri, Banloc (fara profesori vorbitori de ucraineana) – 40 de locuri.
Copiii de gradinita pot fi, de asemenea, primiti in unitatile pentru prescolari din judet. Pentru toti se pregatesc pachete cu rechizite si produse de prima necesitate.
‘Avem profesori care cunosc limba ucraineana in aceste scoli. Mai mult, vom avea un sprijin din partea elevilor vorbitori de limba ucraineană. Sunt cereri si pentru prescolari. Ne vom intalni la nivel local si sa vedem daca exista o disponibilitate a gradinitelor sa ii primeasca. Se vor face pachete care sa cuprinda rechizite si lucruri de igiena, hainute. Chiar daca copiii vin fie si doar pentru cateva zile, aflati in tranzit, vor primi pachetele. Ei vor putea merge la gradinita sa socializeze si cred ca e important in contextul in care sunt ei‘, precizeaza Marin Popescu, seful ISJ Timis.
FOTO: time.com
Pareri
Or fugit din Kiev sa ajunga in Stiuca. Astia vor in jermania nu sta niciunu in romania
daca eram in Schengen asa ar fi fost, in schimb raman sclavi pe aici
Polonia, țară membră Schengen, îi primește și pe cei care intră direct din Ucraina și pe cei care vin prin alte țări. Și pe cei care vin din România.
Stiti ca a fost publicata lista cu efecte adverse la sucul fizer, documentele alea ce trebuiau secretizate pt 95 de ani, pt sanatatea noastra??? TREZIREA
Majoritatea vor să ajungă în Polonia. În special cei din estul Ucrainei.
Dar în Știuca (peste 90% ucraineni), Darova și alte localități din zonă sunt importante comunități de ucraineni care încearcă să ajute și ei cum pot.
Vedeți cum s-au stabilit ucrainenii în aceste localități acum câțiva ani, într-un mod organizat, și nu o să vi se mai pară exagerat dacă unele familii vor rămâne aici. Deja sunt în jur de 100 de persoane.
Comunitatea ucraineană din Banat datează de la începutul secolului al XX-lea, când ucrainenii au venit din partile Maramuresului sau Sucevei la munci forestiere în satele Zorile, Copăcele, Cornuţel, Cornuţel de Banat, unde au format sate. După anul 1970 numeroşi etnici ucraineni din satele maramureşene şi bucovinene cumpără gospodăriile nemţilor emigraţi, populând numeroase localităţi care devin majoritar ucrainiene (Pogăneşti, Dragomireşti, Ştiuca, Remetea Mică, Bârsana etc).
Si s-au integrat perfect. Cred ca era si greu sa nu se integreze in Banatul acelor vremuri.