Tranzactiile incheiate cu o firma inactiva pot fi incadrate ca infractiuni de evaziune fiscala! Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dat publicitatii lista actualizata a firmelor declarate inactive, la nivelul lunii martie 2011.
Conform situatiei semnate de presedintele ANAF, Sorin Blejnar, nu mai putin de 108.027 de agenti economici din Romania au indeplinit conditiile pentru a fi declarati inactivi fiscal.
Judetul Timis ocupa locul II in topul firmelor inactive din Romania, cu 5299 de firme trase pe dreapta mediului economic, fiind devansat doar de Bucuresti, cu 30.925 de contribuabili inactivi, si plasat in fata Constantei, cu 4.818 agenti economici inactivi.
Mai mult, rata de inactivitate in judetul nostru este foarte mare, in conditiile in care, de la ultima evaluare, numarul firmelor inactive a crescut cu peste 1000. Printre acestea regasim nume sonore din mediul economic timisean, precum Agricola Lovrin SA, Asociatia Economistilor, Asociatia Camera Nationala a Taximetristilor, Filiala Timis, Astral Company SA, Autoimpex SRL, Brutaria Banateana SRL, Camping Giroc SRL, Cannabis SA, Cargo Logic SA, Casa Agronomului Timisoara, Cumputrade III SRL, Giarmata Beton SRL, Imobiliare Viola SRL, Insolvency SRL, Lombarda Sirio Costruzione SRL si altii.
„Este o discutie mai complexa aici, pentru ca nu trebuie facuta confuzia intre o firma inactiva fiscala si alta care este in procedura de insolventa. Inactive fiscal sunt firmele care nu au depus nici o declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic si nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative in regim derogatoriu”, ne-a declarat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Mircea Calin.
Masura inactivarii intra in vigoare doar dupa aparitia listei in Monitorul Oficial al Romaniei. „Reactivarea este posibila daca contribuabilul si-a indeplinit toate obligatiile declarative sau i s-a aprobat trecerea in regimul derogatoriu de declarare. Din pacate, foarte putini contribuabili inactivi solicita reactivarea”, mai spune seful Finantelor din Timis.
Un Ordin al Presedintelui ANAF din 2006 stipuleaza ca sunt declarati inactivi si contribuabilii care se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia, sau atunci cand organele fiscale au constatat ca agentul nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.
„Contribuabilul declarat inactiv nu mai are dreptul de a utiliza facturi sau alte documente fiscale. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal, iar Codul Fiscal permite autoritatilor fiscale sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata fie cu un contribuabil inactiv, fie de catre un contribuabil inactiv. Mai mult, tranzactiile cu un contribuabil inactiv pot fi incadrate la evaziune fiscala”, spun specialistii in Drept Fiscal.
DA UN CLICK MAI JOS SI VEZI LISTA COMPLETA A FIRMELOR DECLARATE INACTIVE IN TIMIS!
Lista agentilor economici din judetul TIMIS declarati inactivi conform OPANAF 819
Pareri
Statisticile de acest gen sunt foarte interesante, insa cred ca ar fi mai interesant de stiut statistica pentru intregul sector economic al Timisului si Timisoarei. Asta ca sa ne dam si noi profanii seama care este anvergura „bazinului” de colectare a taxelor si impozitelor. De exemplu stim ca RETIM practica un anumit tarif pentru colectarea gunoiului menajer si alt tarif pentru colectarea gunoiului de la SC. Si acum intrebarea: cate SC sunt inregistrate in Timisoara? Asta este doar un exemplu. Sunt convins ca alti cetateni sunt curiosi despre alte aspecte legate de economia judetului sau orasului nostru. Iar INS face publice astfel de date, insa este destul de „greoi” de urmarit intregul spectru de informatii. De aceea poate ar fi utila o colectare a acestor date statistice de catre Opinia Timisoarei si transmise cititorilor. Din astfel de statistici putem sa ne dam seama despre „forta” economica, cu care ne place sa ne falim, a orasului nostru si poate chiar in comparatie cu alte judete.