TIMISOARA. Peste 600 de tone de lapte, in total aproximativ trei milioane de produse zac, ambalate, intr-un depozit din judetul Timis. Produsele ar fi trebuit sa fie distribuite in scoli, in cadrul programului ”Laptele si cornul”, insa acestea nu au mai ajuns la elevi, odata cu declansarea pandemiei de coronavirus. Firma producatoare sta cu aceste produse in depozite si cel mai probabil urmeaza sa le distruga, dupa ce vor expira, iar acest lucru va presupune costuri suplimentare.
Presedintele Consiliuui Judetean Timis, Calin Dobra (PSD), a tras un semnal de alarma, in care arata depozitul firmei Simultan care este plin cu produsele ce ar fi trebuit sa ajuga in scoli, in cadrul programului ”Laptele si cornul”. Liderul CJ Timis spune ca sunt peste 600 de tone de lapte.
Calin Dobra mai spune ca a facut nenumarate solicitari catre Guvernul României de a rezolva aceasta problema si de a sprijini producatorii autohtoni, insa nu a primit vreun raspuns.
”Firma Simultan, cu sediul in Ortisoara, o firma serioasa, autohtona, din judetul Timis, care are contract cu CJ Timis pe ceea ce inseamna distributia laptelui in scoli. Sunt stocuri foarte mari si la nivelul scolilor, dar si la nivelul unor companii, stocuri care au ramas blocate in momentul n care s-a declarat starea de urgenta. Am facut nenumarate solicitari si scrise si public spre Guvernul României pentru a rezolva aceasta situatie pentru ca avem semnale foarte clare ca Comisia Europeana ne-a dat acordul sa distribuim aceste produse spre alte categorii cum ar fi centrele de batrâni, centrele de copii, spitalele de copii sau chiar spitalele care sunt in prima linie in lupta cu virusul. De trei luni de zile, Guvernul României cauta solutii, nu stiu ce solutii din moment ce finantatorul, Comisia Europeana, a dat acordul foarte clar ca putem directiona aceste produse spre alte categorii”, a declarat Calin Dobra.
Liderul Consiliului Judetean Timis a adaugat ca firma Simultan va fi nevoita sa distruga intreaga cantitate de lapte din depozite, deoarece se apropie termenul de expirare a produselor.
”Am discutat cu reprezentantii firmei Simultan, au solutii concrete, avem solutii concrete, dar la momentul acesta suntem intr-o dificultate. Producatorul va ajunge in situatia in care va arunca aceste produse, le va distruge, vor fi alte costuri suplimentare. Noi, de la Consiliul Judetean sau cei de la nivelul primariilor care gestioneaza spitalele din judetul Timis, au costuri pentru a achizitiona aceste produse si asa ajungem in plata acestor produse de mai multe ori, fara a ne fi de folos ceea ce avem acum la momentul acesta”, a declarat Dobra.
Potrivit presedintelui CJ Timis, in depozite sunt aproximativ 3 milioane de produse destinate programului ”Laptele si cornul”, pentru mai multe judete din tara.
https://www.facebook.com/dobra.calin.ionel/videos/309822140395412/
Pareri
În acest moment Consiliile Județene,l si Primăriile finanțează Centrele sociale aflate în subordine pentru achiziția produselor alimentare necesare inclusiv lapte si produse lactate
Achiziționarea laptelui dedicat programului Lapte in scoli si direcționată acestuia către Centrele sociale ar duce la economii substanțiale.
Ar plăti laptele către furnizori dar ar primi mare parte din bani înapoi ,de la Comunitatea Europeana . Este o facilitate oferită de UE ,ca răspuns la actuala criză
Producătorii își primesc banii pe marfa, iar statul face economii primind fonduri UE pentru achiziția laptelui
În contextul actualei crize alimentare si a eforturilor de reducere a risipei alimentare ,noi ne permitem să auncam sute de tone de lapte UHT , doar pt ca statul Roman nu are capacitatea sa duca la îndeplinire în 4 luni ceea ce Bruxelul a rezolvat din punct de vedere legislativ în doar 3 zile ( încă din 11 martie )
Dirijați stocurile de lapte din programul Lapte in scoli către Centrele sociale și noi il plătim…
Asa s-a intamplat in toată Europa…mai putin in Romania
….si este vorba doar de un producător
La nivel național sunt multi in această situatie
Adica pana acum a fost afacere de partid, si trebuie transformata in escrocherie cu fonduri europene? Pentru ce firme s-ar da atata de pamant politicienii, daca nu pentru cele la care au interese – si sa nu-mi zica cineva ca scapa de foamea din gat vreun copil pentru ca i-a asigurat Bunicuta „cornulet cu lapte”. Avem epidemie, avem scoala online, sa le faca „corn cu lapte online” – o multime de afaceri au pierderi in aceasta perioada, numai firmele abonate la bani publici nu admit asa ceva, si tin laptele toata vara pe canicula, ba mai vor si bani ca sa scape de el.
Drum bun cale bătută, DK !
Chestia cu cornul și laptele arată că tampiti sunt nu numai in psd ci si in fostii tovarăși, adică în pnl.
Fugi Tare ,ca esti expirat
NO … free fleisch!