Peste 8.000 de copiii au nevoie de ajutor, in judetul Timis. Ce putem face pentru ei?

TIMISOARA. Copiii au nevoie de parinti. Sub acest slogan, reprezentantii Salvati Copiii, impreuna cu Directia pentru Protectia Copilului, incearca sa vina in sprijinul copiilor cu parinti plecati din tara, la munca. Multi dintre parinti aleg drumul strainatatii in speranta unui trai mai bun, insa isi lasa in urma copiii.

In judetul Timis, numarul micutilor care sunt intr-o astfel de situatie a depasit 8.000. Iar ca sa le vina in ajutor, Salvati Copiii a lansat linia telefonica Help-Line. Numarul de telefon este destinat in special parintilor care vor sa plece din tara, dar si tutorilor legali si chiar copiilor care au fost lasati singuri de catre parinti.

„Proiectul are mai multe componente si este urmare a unei activitati de peste 10 ani in care am observat cresterea numarului copiilor lasati acasa de catre parintii, care isi cauta un trai mai bun muncind in alte parti si care au oferit si medical si psihologic o paleta larga de afectiuni, care uneori au avut o finalitate tragica”, a spus Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii Romania.

Atat in domeniul medical, cat si in cel educational, lipsa unui parinte sau a unui tutore legal se sinte cel mai stringent.

„Cele mai grave cazuri sunt cele de interventii chirurgicale, in care anestezia presupune imediat semnatura parintilor. Si pentru sedare, daca trebuie sa-i fac un CT unui copil, am nevoie de semnatura. Mai este exemplul transfuziei de sange, unde chiar am nevoie de o semnatura. Legea ar trebui un pic completata”, a mai completat doctorul Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii Timisoara.

Pe de alta parte, scolile sunt primele institutii care atrag atentia cu privire la copiii ai caror parinti sunt plecati de langa ei. Potrivit specialistilor, elevii isi schimba comportamentul imediat ce sunt abandonati, devin anxiosi si uneori agresivi. Iar in scurt timp, in multe dintre situatii, urmeaza abandonul scolar.

„La scoala se observa imediat acei copii care sunt singuri. Relationarea, atitudinea lor este iesita din normalitate. Toate lucrurile astea le vom simti mult mai tarziu, pentru ca generatia copiilor de 5-6-7 ani este abandonata. O sa observam comportamente agresive, anxioase. Imediat ce se intampla aceasta trauma a abandonului emotional, implicit apare si abandonul scolar”, a spus Simona Jugariu, reprezentantul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis.

Tocmai pentru a veni in sprijinul zecilor de mii de copii din toata tara, care au fost abandonati de parinti, autoritatile inca mai lucreaza pentru modificarea legii.

” Avem situatii in care, in lipsa unei persoane reprezentative, fie ca vorbim de tutore sau de persoana de plasament, sau in lipsa unei hotarari judecatoresti in acest sens, copiii nu pot beneficia de niciun serviciu social. Daca vorbim despre cei cu dizabilitati, acestia nu pot primi ajutorul din partea statului, care e de 900 de lei, iar ceilalti nu pot beneficia de sprijinul de 600 de lei. Avem cateva modificari importante, avem si fonduri pentru persoanele care au grija de acesti copii. In continuare vom veni cu actiuni de preventie, pentru ca aici trebuie actionat”, a completat Monica Trusca, directorul adjunct al DGASPC Timis.

Unul dintre modurile in care Salvati Copiii vrea sa ajute micutii abandonati de catre parinti este promovarea unei linii telefonice destinata celor care cunosc astfel de cazuri.

0800.070.040 este numarul de telefon la care pot apela parintii care vor sa plece din tara, tutorii legali ai micutilor, sau chiar copiii care se simt neglijati, dupa ce parintii le-au plecat in strainatate. De asemenea, aici vor putea fi semnalate astfel de cazuri, atunci cand sunt observate de oamenii din comunitate. Iar fiecare dintre cei care vor apela numarul de telefon vor primi indrumare si suport din partea specialistilor. Fie ca e vorba de probleme educationale, de natura psihologica sau sociala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.