Peste 80% dintre absolventii Universitatii Politehnica Timisoara isi gasesc un loc de munca. Arhitectura si Stiintele Comunicarii sunt extremele: 100%, respectiv, 13% gradul de absorbtie in domeniu


TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara nu scoate someri pe banda rulanta! Daca la cele mai multe universitati situatia absolventilor este una problematica, rectorul UPT, Viorel Serban, sustine ca institutia pe care o conduce reuseste sa produca personal calificat pentru companiile din judet si din afara lui, acest lucru fiind scos in evidenta de absorbtia tinerilor absolventi in piata fortei de munca.

Aproximativ 80% dintre absolventii Universitatii Politehnica si-au gasit o slujba dupa ce au terminat studiile. Procentul este ridicat pentru ca acoperim o buna parte din nevoia de forta de munca de pe piata muncii, dar mai exista un motiv. Aproximativ 50% dintre studentii care au fost admisi reusesc sa-si termine studiile. Deci, in primii trei ani de studiu se face o cernere a celor mai buni studenti”, explica rectorul Serban.

Pentru a contracara acest fenomen al abandonului in primii ani de studiu, universitatea timisoreana a implementat o varianta care, spera conducerea acesteia, va duce la o crestere a calitatii actului educational, dar si la o crestere a nivelului studentilor: sistemul tutorial. „Am introdus, incepand din acest an, sistemul tutorial. Astfel, la un grup de cate 10 studenti exista un tutore, care va fi responsabil de acestia, de integrarea si adaptarea lor in mediul academic, precum si de rezultatele obtinute de ei. Speram sa reducem din numarul celor care abandoneaza studiile si sa-i canalizam spre piata muncii”, precizeaza Viorel Serban.

In ceea ce priveste insertia absolventilor pe piata muncii, Universitatea Politehnica Timisoara a inceput monitorizarea inca din 2006. Astfel, pe parcursul anilor, situatia tinerilor a ramas relativ constanta. Cei mai multi tineri absolventi care si-au gasit un loc de munca provin de la Facultatea de Arhitectura: 100% din studenti se angajeaza dupa finalizarea studiilor, iar toti – in domeniul in care s-au specializat. La polul opus se afla Facultatea de stiinte ale Comunicarii: 32% din absolventi sunt angajati imediat dupa terminarea cursurilor, dar numai 13% dintre ei lucreaza in domeniul in care s-au specializat.

Sa luam, spre exemplu, Mecanica. Aici avem 80% dintre absolventi angajati dupa ce termina facultatea. 36% dintre absolventi lucreaza chiar in domeniul in care s-au pregatit. Acum, daca tinem cont de faptul ca la admitere avem un candidat pe loc, procentul, dupa absolvire, este mare. La stiintele Comunicarii avem 6 candidati pe loc si lucreaza in domeniu 13%. Sesizati diferenta. Ingineria este cautata”, sustine rectorul Viorel Serban.

Facultatea de Automatica si Calculatoare a inregistrat 80% dintre studenti angajati dupa absolvire, 73% dintre ei lucrand in domeniul in care s-au specializat. In fiecare an, aproximativ 1.500 de studenti termina cursurile Universitatii Politehnica Timisoara. Acest numar reprezinta jumatate din numarul celor care sunt admisi in fiecare an in primul an de studiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu stiu cum si mai ales cand ati facut aceste sondaje, dar se aseamana izbitor de mult cu metoda „recoltelor” de pe vremea lui Ceasca, care erau pompate de-a dreptul pana la refuz. O astfel de burtologie nu trebuia sa-si faca prezenta printre asa zisele stiri.