Specialistii in comertul online spun ca in 2011 piata de profil va cunoaste o crestere semnificativa, asta desi romanii nu au experienta comertului la distanta. Studiile arata ca romanii putini care fac tranzactii online le fac in timpul serviciului.
Antreprenori, oameni de afaceri si specialisti in marketing online care au luat parte la prima conferinta regionala din Timisoara pe teme de comert online – ecomTim – au fost impulsionati de catre specialistii in domeniu sa isi imbunatateasca activitatea si sa fie pregatiti pentru cresteri semnificative.
„Piata se dezvolta si are un potential de crestere foarte mare”, a declarat Marius Ghenea, presedinte al Asociatiei Romane a Magazinelor Online. Dorin Boerescu, actionar la platforma de marketing 2Parale, a dat si exemple pentru a sustine afirmatiile colegului sau. In conditiile in care numai 3% dintre romanii utilizatorii de internet au facut cumparaturi online in 2009 si suntem pe ultimul loc in Europa la acest aspect, se asteapta totusi o explozie.
„Anul trecut, procentul de 3% a crescut de la 2% in 2009, asta inseamna ca anul trecut numai 600.000 de romani au facut cumparaturi pe internet”, a explicat Boerescu, precizand ca trendul de crestere ar fi de trei ori, pentru ca fiecare vorbeste cu alte persoane despre un produs bun achizitionat. „Anul acesta vom atinge masa critica si va fi o crestere rapida. Romanii au de recuperat, pentru ca noi nu am fost obisnuiti sa comandam la distanta, din cataloagele Neckerman, Quelle sau Otto. Principiul este acelasi”, a mai spus antreprenorul.
Ne plac „hainele online”
Statisticile de anul trecut arata ca romanii isi fac cumparaturile pe internet in timpul serviciului, intre orele 9-18. Regula se aplica la peste jumatate dintre utilizatori, in timp ce 33% dintre ei folosesc intervalul orar 18-24, deci in afara programului.
Sfatul dat de specialistii in online a fost ca magazinele online sa fie intr-adevar cu program non-stop si asta pentru ca seara, cel mai probabil, nu se va gasi nimeni care sa acorde asistenta unui posibil client.
„Cei care profita de tranzactiile in afara programului vor vinde mai mult”, a spus Boerescu. Alte date au aratat care este tendinta de crestere pentru unele cuvinte cheie, cum ar fi „haine”, care au fost foarte interesante pentru romani, iar dupa inceperea crizei economice, cautarea s-a rafinat pentru „haine ieftine”. „Vor fi multi care vor cumpara online pentru prima data in 2011. Este important sa profitati de acest moment. Generatia mai in varsta trebuie luata in considerare, de asemenea, pentru ca sunt tot mai multi care descopera informatii pe internet. In plus, stiu de la jucatorii de pe piata ca brandurile se vor muta online si in Romania. Cred ca un milion sau un milion si jumatate de romani vor cumpara online in 2011”, a concluzionat Boerescu.
Modelul SUA
La conferinta de la Timisoara a luat parte si seful Google Romania, Dan Bulucea, care a dat exemplul mai multor tari unde marketingul online a dat rezultate spectaculoase. „Anul trecut, in SUA, pentru prima data, s-a depasit valoarea cumparaturilor din online, fata de offline. Mai mult, tot pentru prima data, publicitatea online a depasit printul. In Polonia, o macelarie care s-a promovat pe internet, a ajuns sa aiba cozi imense”, a spus Dan Bulucea.
Un instrument care poate fi util pentru marketing este si Google Street View. Regulile sefului Google Romania pentru o buna vizibilitate in online sunt: usor de gasit, folosirea uneltelor de promovare si modalitati de cumparare usoare.
Bulucea a dat si exemplul site-ului youtube, unde intr-o singura luna se incarca filmari similare cu cat au produs in 60 de ani trei televiziuni.
Pareri
ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.