Peste 1 milion de euro in numele Domnului! Mitropolia Banatului vinde, fara sa plateasca vreun leu la stat, mai bine de 10 milioane de lumanari pe an

TIMISOARA. Bisericile din Timis sunt profitabile pentru fetele bisericesti, iar banii enoriasilor sunt surse bune de venit, chiar si pe timp de criza. Desi cutia milei nu mai este doldora de bani ca odinioara, veniturile bisericii raman stabile, datorita afacerilor scutite de plata oricaror taxe catre stat.

Mitropolia Banatului patroneaza cateva activitati profitabile, din care plateste salariile personalului institutiei, cheltuielile lunare, precum si o parte din salariile preotilor (peste 60%): o fabrica de lumanari, o tipografie, magazine in care se vand obiecte de cult si o croitorie.

De departe, cea mai productiva este fabrica de lumanari, scutita de orice concurenta, care, potrivit datelor oficiale furnizate de reprezentantii Mitropoliei, aduce anual un profit de peste 1,5 milioane de lei. Monopolul impus de Mitropolie pe vanzarea de lumanari in biserici a facut chiar si victime in randul preotilor. Un preot din zona Lugojului a fost trimis cateva saptamani in sihastrie, la o manastire, ca sa cugete la pacatul comis: a facut specula cu lumanari de la o firma privata. Scutite de plata impozitelor, de obligativitatea de a elibera bonuri fiscale si de a tine o evidenta financiara “la sange”, afacerile bisericii prospera pe timp de criza.

Afacerile bisericesti scutite de impozite, cu „binecuvantarea ” statului

Criza economica a saracit buzunarele tuturor romanilor. Salariile s-au redus cu 25%, indemnizatiile pentru mamici au fost si ele taiate, iar TVA-ul a fost majorat cu 5% . in timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activitati, Biserica Ortodoxa Romana detine o pozitie privilegiata, fiind scutita de plata oricaror taxe si impozite. Si asta nu pentru ca nu ar avea activitati ce-i aduc profit, ci pentru ca cei carora au facut legile, fie le-a fost frica de Dumnezeu, fie s-au gandit ca Biserica face prea putini bani din vanzarea de obiecte de cult.

Una dintre aceste activitati este vanzarea lumanarilor catre enoriasi. Culmea, cand vine vorba de calcule, fetele bisericesti se cam incurca. Potrivit raportului oficial de activitate, Mitropolia Banatului a realizat in primele zece luni ale anului trecut 3.771.485 de lei, din toate activitatile intreprinse. Preotul Grigore Mera, responsabilul fabricii de lumanari, cea mai profitabila afacere a Mitropoliei, spune insa ca aici se fabrica lunar 10 tone de lumanari. La un calcul simplu, avand in vedere ca, tot pe baza datelor furnizate de institutie, intr-un kilogram intra circa 100 de lumanari, pretul unei bucati fiind de 0,4 lei, rezulta ca, numai veniturile realizate din aceasta activitate, se ridica la 4,8 milioane de lei pe an.

Fabrica de bani fara „zeciuiala” la stat

Banii care provin din afaceri merg pe plata salariilor angajatilor Mitropoliei si a unei parti (60%, restul fiind suportat de la bugetul de stat) din salariile preotilor. Chiar si statul pe un scaun in timpul liturghiei va poate costa. Asa s-a intamplat la o biserica dintr-un sat aradean, unde o pensionara si-a adjudecat, in urma unei adevarate licitatii, cu suma de 6.000 de lei, dreptul de a sta, la liturghie, pe un scaun apropiat de altar. Marius Florescu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului spune ca astfel de practici sunt ocazionale si apar doar in mediul rural, desi chiar si la Catedrala exista placute cu nume montate deasupra jilturilor laterale. “Acele placute sunt din anii ’70. Sunt numele unor persoane care au contribuit la refacerea mobilierului, dar astazi nu mai sunt rezervate pentru nimeni. Oricine poate sa stea acolo. Problema este ca oamenii nu inteleg ca participarea la slujba este un act de jertfa, nu trebuie sa stea sa se uite dupa scaune. Desigur, unde este vorba de persoane in varsta sau cu probleme de sanatate, este de inteles sa se aseze pe scaune”, a precizat purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului, Marius Florescu.

Atelierul de lumanari al Mitropoliei se afla pe strada Filaret Barbu din Timisoara. Toate lumanarile realizate aici se trimit catre parohiile din judet, care, mai apoi, le pun in vanzare. De departe, potrivit atat cifrelor oficiale, cat si calculelor noastre, productia si vanzarea lumanarilor este cea mai profitabila afacere a Mitropoliei. In  fiecare an aceasta umfla buzunarele institutiei cu peste 1,5 milioane de lei. O discutie aprinsa s-a iscat in randul opiniei publice din faptul ca cei care achizitioneaza lumanari nu primesc bon fiscal. Astfel, unii enoriasi care se ghideaza dupa zicala „sa faci ce zice popa, nu ce face popa”, soptesc pe la colturi ca biserica s-ar ocupa cu afaceri necurate.

Garda Financiara „face lumina”

Dupa principiul „fricii de Dumnezeu”, nimeni nu vrea sa comenteze sau sa se puna rau cu Cel de Sus. Reprezentantii Garzii Finaciare, institutie care se ocupa cu controlul evaziunii fiscale nu doreste sa comenteze cat este de normal ca Biserica sa comercializeze produse si servicii fara sa emita bon fiscal sau factura.

Ordonanta de Urgenta 28/99 reglementeaza obligatia operatorilor economici de a avea aparate de marcaj electronice fiscale. Tot in acest act normativ, la articolul 2 se prevad urmatoarele: se excepteaza de la aceasta obligatie, mai multe activitati. La litera I se excepteaza vanzarea obiectelor de cult si serviciilor religioase prestate de institutii de cult. in cazul sesizat de dumneavoastra, institutiile de cult nu au obligatia de a detine case de marcat si implicit de a emite bon fiscal pentru fiecare obiect de cult pe care-l comercializeaza prin intermediul bisericilor. Este un act normativ care a prevazut niste exceptii. Ca este normal sau nu este normal, nu pot eu sa judec”, este raspunsul lui Florin Frugina, directorul coordonator al Garzii Financiare Timis.

De cate ori la sfintirea casei in preajma Bobotezi nu ati dat bani preotului care a venit sa vesteasca Botezul Domnului? Cu siguranta de fiecare data. De cate ori vi s-a emis factura? Cu siguranta niciodata.

Explicatia celor de la Mitropolie pentru acest lucru este ca enoriasii sunt de vina, pentru ca le imping bani in buzunar „unsilor” lui Dumnezeu. “La fel ca si in alte situatii, la finalul zilei de sfintire a caselor, parintele preda banii pe baza de factura si-i foloseste in interesul parohiei. Ce vreau eu sa va spune este ca niciun preot nu cere, ci enoriasii dau. Sunt foarte multi enoriasi care daca nu le iei banii sunt ofensati, jigniti”, conchide preotul Florescu.
Am avut in anii trecuti plangeri. Este adevarat ca in ultima vreme la noi nu a mai fost vorba de asa ceva, dar daca exista nemultumiri oamenii ni se pot adresa, iar institutia va lua masurile ce se impun”, a declarat Florescu.

Ce se intampla cu banii incasati de preoti pentru inmormantari, botezuri sau nunti? Ei bine, sustine purtatorul de cuvant al Mitropoliei, acestia nu ajung direct in buzunarul preotilor, ci ca sunt contabilizati, dupa care sunt folositi in interesele parohiei: achizitionarea de mobilier, refacerea picturii sau reabilitarea tencuielii.

Preotii care fac specula cu lumanari sunt “exilati” in sihastrie, la manastiri

Preotii care nu iau lumanari de la fabrica Mitropoliei, pe considerentul ca aici ar fi prea scumpe, sunt pasibili de a-si petrece cateva saptamani bune la manastire.

A fost si cazul unui preot din Timis, prins de doua ori ca i-ar insela pe mai marii Mitropoliei. „Biserica Ortodoxa Romana are monopol pe lumanarile care se folosesc in cadrul cultului. Toate parohiile sunt obligate sa cumpere lumanari de aici. Daca se constata ca se cumpara din alta parte, parohii respective sunt pasibili de a primi avertisment in prima faza, apoi canonisire la manastire. Fiecare lumanare in parte este stantata cu Mitropolia Banatului”, spune parintele Marius Florescu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului.

Obligatia de a cumpara lumanari numai de la fabrica institutiei este una cat se poate de normala sustine purtatorul de cuvant, avand in vedere ca banii sunt folositi si pentru plata salariilor preotilor. “Trebuie respectate anumite standarde de productie, si se impune o anumita disciplina. E vorba si de faptul ca aceste venituri ne ajuta pe toti, nu e un monopol impus pentru a scoate profit, ci pentru subzistenta”, spune Florescu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. INCREDIBIL!!! Acesti preot Florescu: „E vorba si de faptul ca aceste venituri ne ajuta pe toti, nu e un monopol impus pentru a scoate profit, ci pentru subzistenta” . Pai care subzistenta??? Ca is pe profit!!!
    Nu se poate sa nu plateasca taxe la stat! Nu este normal… In plus, mai primesc si bani de la stat pentru salarii si pentru constructia catedralei neamului…

  2. Ati tampit la cap? Atat ia spaga Camarila lui Basescu pe ora! Ce-i aia un milion de dolari cand Boc si Elena Udrea arunca banii tarii pe fereastra? Telegondole, frunze, turism de doi bani, statiuni moarte. Si voua v-a casunat pe biserica! Rusine sa va fie!

  3. Prietene Pintea, trebuie sa stii ca – neplatind taxe la stat – mitropoliile si, prin urmare, bisericile au devenit noii „ciocoi” ai tarii! stii ce averi are mitropolia iasului sau a sucevei, de exemplu? care fabrica din timis are profit de 1 milion de euro pe an? atentie la critici, zic

  4. „Un milion in numele Domnului”Sf.Apostol Pavel:
    Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
    10. Nici furii, nici lacomii, nici beţivii,!!!NICI BATJOCORITORII !!!nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. Numele Diavol provine din limba greaca Diavolo si inseamna barfitor.Voi reporteri frica de Dumnezeu se vede de departe ca nu aveti, rusine nu aveti, de ce intoxicati pe oamenii cu otrava din sufletul vostru? cu cine vreti sa va asemanati? Ai cui fii vreti sa fiti? Pacat de voi, bunul Dumnezeu sa va lumineze ca macar in ceasul de pe urma sa-i cereti iertare.

    • I-a mai dute dumneata la pescuit pe malul timisului.. sau la scalda.. si poate avem noroc sa nu te mai intorci sa ne arati tu nopua cu se face „copy/paste” daca ai ceva de zis.. atunci folosete cucvintele tale personale.. nu ne lua pe noi cu manipualrea asta in masa care se face prin cartile si prin mai toate cacacturile ccu care ne infunda mintile biserica… un ccredincios e mai credincios decat oricce preot prin simplul fapt ca se roaga in sinea lui si crede cu adevarat in sufletul lui.. iar ceea ce simte si ce crede nu poate demonstra nimanui indiferent cat ar incerca.. asa e si cu bisericca asta ccare inccearca sa ne faca sa vedem cu totul altceva decat adevarata credinta.. iara totul se rezuma la bani la final…

  5. Draga Maria, cert e un singur lucru: nici acesti popi care fac bisnita cu lumanari si stranga vere in numele lui Dumnezeu, nu vor mosteni Imparatia Lui… Si dupa cum vad eu din ceea ce scrii tu aici, nici tu…
    Du-te la catedrala, cumapara 100 de lumanari, da 40 de lei pe ele, pt ca popa sa isi cumpere 4 pachete de tigari…
    Amin!

  6. Ahaha … Crainea bine spus… Ce face biserica cu acest monopol al lumanarilor de ceva de nedescris… si nu platesc nici impozit… mi se pare RASISM comercial.. pai nu am inteles de ce altii nu pot sa faca lumanari de cult care e faza??? acelea nu ard la fel ca cele facute de biserica?.. sau ce?.. daca respecta specificatiile de productie impuse de biserica nu vad de ce nu poate oricine sa le produca si sa le vanda.. asta e bisnita bisericeasca.. si furaciune pe fatza.. iar noi prostii trebuie sa inghitim gogoasa asta?.. i-a sa mai merga la dusmanul domnului toti acesti asa zisi preoti mitropoliti si toate hramurile pe care le poarta..ei ca nu e corecct ce fac ei.. si prosti suntem noi ca acceptam sa le inghitim cacaturi…