Peste un milion si jumatate de pasageri si 17.400 de zboruri pe Aeroportul Timisoara

TIMISOARA. In decursul ultimilor 5 ani, numarul total al pasagerilor a crescut cu 73%, de la 923.791 de pasageri in 2015 la 1.595.000 de calatori in 2019. In acelasi interval de timp, numarul de miscari a aeronavelor a inregistrat o crestere de 49%, respectiv de la 11.669 de zboruri la 17.400 miscari.

Traficul de marfa a inregistrat o crestere de peste 90%, in decursul celor 5 ani, respectiv de la 2.600 tone transportate la 5.000 in 2019. La nivel national aeroportul Timisoara detine 60% din traficul cargo de pe aeroporturile regionale din Romania, exclus Otopeni.

Anul 2019 a inceput favorabil atat pentru aeroportul Timisoara, cat si pentru pasageri. In decursul anului au fost introduse curse spre 4 noi destinatii: Billund (Danemarca), Doncaster/Sheffield (Marea Britanie), Nürnberg si Baden Baden (Germania). Compania aeriana Wizz Air a alocat a o treia aeronava bazei de la Timisoara si a suplimentat numarul curselor regulate. De asemenea, compania Eurowings a introdus o destinatie noua catre Stuttgart. Toate acestea s-au regasit in cresterea numarului de pasageri si a numarului de zboruri.

In privinta curselor interne, ruta Timisoara–Bucuresti a devenit cea mai frecventata cursa interna din Romania, in anul 2019. Astfel, Aeroportul International Timisoara s-a clasat pe primul loc in topul aeroporturilor regionale, respectiv locul al doilea, in clasamentul national, dupa Aeroportul Otopeni in privinta numarului de pasageri si aeronave care au ales ca ruta Otopeni.

Conform rezultatelor financiare din perioada 2015-2019, veniturile au crescut cu 64% respectiv de la 34.23 milioane de lei la 56 de milioane lei. Crestere spectaculoasa de 369% s-a inregistrat si la profitul brut, de la aproape 800.000 de lei la 3.8 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au la baza o buna gestiune a activitatii comerciale si economice.

Realizari importante si investitii majore in perioada 2015-2019

Printre realizarile importante in perioada 2015-2019 se numara urmatoarele:
– In 2015, a fost pus in functiune un sistem performant de radio-navigatie pentru a asigura aterizarea in siguranta a aeronavelor, in conditii de vizibilitate redusa (categoria III A, cel mai performant din tara)
– S-a deschis un centru logistic, cel mai mare sediu operational din Romania administrat de catre DHL, in incinta Aeroportului International Timisoara
– S-a atras operarea la Timisoara a 2 operatori aerieni Ryanair (septembrie 2016) si Eurowings (iunie 2019)
– A crescut numarul de rute disponibile cu plecare din Timisoara, de la 16 rute in 2015, la 24 in 2019
– A.I.T. detine 60% din traficul cargo de pe aeroporturile regionale din Romania, exclus Otopeni
– In 2017, dupa o laborioasa munca de conceptie timp de 2 ani, Aeroportul International Timisoara a devenit primul aeroport din Romania certificat de catre Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (EASA)
– In iunie 2018, s-a extins si modernizat parcarea auto din incinta aeroportului
– In decembrie 2018, s-a semnat contractul de finantare pentru NOUL TERMINAL SOSIRI CURSE EXTERNE PASAGERI, iar in din februarie 2019 s-au demarat lucrarile de investitii

In ceea ce priveste proiectele de investitii, anul 2019 a fost unul dinamic si plin de provocari, atat pentru proiectul constructiei noului Terminal de Sosiri Curse Externe, cat si pentru investitiile majore in zona de operatiuni aeriene.

Construirea noului Terminal de Sosiri Curse Externe a inceput in data de 04 februarie 2019. Astfel, pana in prezent, au fost finalizate mai multe lucrari aferente urmatoarelor specialitati: terasamente, structura de rezistenta beton–infrastructura, suprastructura, izolatii, structura de rezistenta metal, retea de canalizare interioara si planseu intermediar. in acest moment sunt in curs de executie lucrarile la structura de rezistenta, invelitoarea acoperisului, arhitectura, instalare grup electrogen si reteaua de canalizare exterioara si cea de alimentarea cu hidranti.

In anul 2019, au fost realizate proiecte importante si in zona de operatiuni aeriene. S-au investit aproximativ 1,9 milioane de euro in lucrari la pista, sistemul de balizaj, sistemul de alimentare cu energie electrica, dar si alte investitii pentru extinderea zonei cargo si a parcarii auto.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.