DUMBRAVITA. Farsangul (sau carnavalul) este un amestec de traditie, distractie, istorie si buna-dispozitie. Provine din sarbatoarea care celebreaza trecerea de la iarna la primavara, o perioada in care totul pare realizabil si perfect posibil.
Sarbatoarea a avut loc si la Dumbravita, la mijlocul lunii februarie. Deja este traditionala, iar pe scena au urcat mai multe formatii, iar veselia si voia buna au fost la ordinea zilei.
La noi, in tara, in comunitatile maghiare si germane, poate fi in felul urmator: imbracati in diferite costume, purtand dupa ei simbolic un sicriu alaiul colinda prin tot satul pentru a alunga tot ce a fost rau din anul care a trecut. In centrul localitatii, dupa ce sunt rostite toate lucrurile gresite sau neplacute din sat (fiind singura zi in care poate fi spus orice adevar, oricat de neplacut ar fi), sicriul este distrus cu batele de catre feciori, astfel fiind alungate duhurile rele si iarna cu toate greutatile ei. Participantii si privitorii se duc apoi la caminul cultural unde are loc balul Farsangului.
In Dumbravita sarbatoarea a fost redescoperita in urma cu opt ani, iar de atunci are loc anual si se bucura de un succes tot mai mare. Nu se defileaza in costume si masti pe strada (deocamdata) dar se organizeaza un spectacol de comedie exceptional, si se tine balul traditional.
Si in acest la Dumbravita s-a reusit o seara de divertisment, cantec, joc si voie buna cu participarea tuturor locuitorilor, de la mic la mare. Bancurile, satirizarile, dansul formatiei Butykos, dansul cadanelor, dansul gospodinelor, dansul seniorilor, cantece populare, secvente de opereta, scenete, au fost gustate pe deplin de public.
In pauza spectacolului au fost servite participantilor peste o mie de bucati de “gogoasi furioase”-prajitura traditionala de Farsang.
Intr-un cuvant a fost o seara reusita. Participantii s-au despartit bine dispusi, jucandu-se in zapada proaspata, care nu contenea sa cada cu fulgi mari ce amintea mai degarba de o noapte de Revelion decat de Farsang.
Din acest an, cu o saptamana mai devreme a avut loc si Farsangul copiilor. Energiile celor mici s-au dezlantuit intr-un spectacol de sunet si culoare cu masti, veselie si buna dispozitie care intareste speranta ca farsangul prinde radacini in Dumbravita.
Traim intr-o lume in care daca nu eşti deschis spre celalalt care are o alta cultura, o alta limba, pierzi mai mult decat crezi ca ai avut vreodata. Si pana la urma, arta, dansul si jocul trec dincolo de barierele entice.