Piata bicicletelor din Timisoara: unde le gasesti pe cele mai ieftine, dar si pe cele mai scumpe? Ce cauta timisorenii la o bicicleta!

TIMISOARA. Piata bicicletelor din Timisoara abia incepe sa se dezvolte. Sunt doar cateva magazine pe acest segment in capitala Banatului, dar biciclete se gasesc si la supermarketuri, insa marea majoritate a biciclistilor se indreapta spre magazinele dedicate sau spre Internet.

Timisorenii cumpara biciclete de tip Mountain Bike, biciclete de sosea, BMX-uri, biciclete de oras sau biciclete pliabile. Comunitatea biciclistilor din Timisoara a crescut destul de mult in ultimii ani. Exista cei cu MTB-uri, care se aduna din cand in cand si merg pe trasee in afara orasului, cei cu BMX-uri, de obicei adolescenti care fac trucuri – al caror loc preferat este mai nou strada Marasesti, precum si cei care au cursiere. De asemenea, si bicicletele de oras au trezit interesul timisorenilor, fiind usor de manevrat in Timisoara.

De ceva vreme insa, exista un segment de timisoreni care prefera biciclete personalizate si apeleaza la atelierele deschise in oras. opiniatimisoarei.ro a prezentat povestea a 2 tineri care le infrumuseteaza bicicletele timisorenilor.

CITESTE SI: ‘Arhitectii de biciclete’ din Timisoara reconditioneaza si personalizeaza chiar si cele mai vechi vehicule pe 2 roti! VIDEO!

Arhitectii de biciclete, asa cum le-am spus, ne dezvaluie si cateva dintre cele mai importante aspecte urmarite de timisoreni cand isi cumpara o bicicleta. Cat despre piata de biciclete din Timisoara, nu sunt prea multe de spus.

Timisoara are o piata a bicicletelor pentru mase

„In Timisoara exista o piata a bicicletelor pentru mase, in supermarket-uri, si o piata a cunoscatorilor, la mica publicitate sau in atelierele de biciclete precum al nostru sau altele mai mult sau mai putin <<underground>>. Oricum, cea mai mare oferta este pe internet, fie la mica publicitate, fie la firme care produc si vand biciclete serioase, dar in tari cu <<apa calda>>”, este opinia lui Raul Garleanu, unul dintre cei doi arhitecti de la Bicicle TeMe.

Dar ce cauta timisorenii atunci cand isi cumpara o bicicleta? Imposibilul, crede tot Raul. Adica sa fie noua, bine echipata si ieftina.

„Aceste cerinte nu sunt indeplinite nici la supermarket, nici la micii intreprinzatori. O bicicleta buna, bine echipata, nu va fi niciodata ieftina doar daca este furata sau <<achizitionata intr-un mod dubios>>. Daca e vorba de personalizare, nu se pune problema sa mergi la magazinele de biciclete, trebuie sa mergi la un atelier specializat, iar astfel putem spune ca exista o piata pentru a crea ceva unic”, explica Raul.

Colegul lui, Mihai Borcescu, spune ca un mijloc de transport pe 2 roti care sa satisfaca nevoile uzuale de calitate si sa arate si bine ar trebui sa coste undeva peste 1.500 de lei.

„Exista cazuri in care o bicicleta cu raport calitate-pret foarte bun sa coste undeva pe la 1.000 de lei, dar acestea sunt cele mai simple, de utilizare zilnica si fiabilitate decenta. Nu ne-a venit sa credem cand am vazut o oferta intr-un supermarket: 375 de lei o bicicleta complet echipata cu suspensii si toate briz-briz-urile… pana am analizat-o si ne-am dat seama ca nu ai cum sa oferi garantie mai mare de 30 de zile pentru un obiect compus din asemenea pise”, marturiseste Mihai.

Bicicleta buna de oras cu 1.500 de lei


Cat despre biciclete care depasesc pretul de 1.500 de lei, cei doi cred ca se pune problema utilizarii vehiculelor pe 2 roti.

„Spre exemplu, o bicicleta de oras de 1.500 – 2.000 de lei ar trebui sa fie foarte bine echipata si sa intoarca priviri prin oras, pe cand la segmentul mountain-bike, suma de 2.000 de lei presupune o echipare mediocra pe o bicicleta anosta. Pentru oras in schimb, nu este nevoie de sume exorbitante pentru a avea ceva calitativ si frumos cu care sa pedalezi mandru, ci e nevoie sa stii la ce anume vei folosi bicicleta respectiva si sa fii pregatit sa accepti functionalitatea in detrimentul curentului generat de mase”, completeaza Mihai Borcescu.

Iar daca deja v-ati cumparat o bicicleta si ati pedalat atat de mult incat trebuie sa ii schimbati din piese, atunci trebuie sa stiti ca exista si o piata a pieselor de schimb in Timisoara. Pentru toate buzunarele si pentru toate mofturile, spun cei doi arhitecti de biciclete. Iar daca nu le gasiti in magazine, Internetul este plin de oferte.

De departe, cele mai ieftine biciclete sunt in supermarketuri. Preturile incep cam de la 300 de lei, insa calitatea vehiculelor pe 2 roti este pusa la indoiala. La cel mai nou mare magazin de articole sportive din Timisoara, aflat pe Calea Aradului, se gasesc fel de fel de biciclete: de oras, de tip mountain-bike sau pliabile ori cursiere. Sunt pentru toate buzunarele si pentru toate gusturile. Mai sunt insa si magazinele dedicate, unde e plin de piese de schimb, dar si de biciclete mai ieftine sau mai scumpe.

Preturi orientative la biciclete in Timisoara

Daca vreti sa va cumparati o bicicleta de tip Mountain Bike, ar trebui sa scoateti bani frumosi din buzunar, in functie de dotarile vehiculului pe 2 roti. La magazinele de specialitate gasiti astfel de biciclete si la 1.000 de lei, insa s-ar putea sa nu va tina foarte mult daca planuiti sa bateti padurile cu ea. Daca vreti sa investiti serios intr-o asemenea bicicleta, pretul uneia super-dotate poate depasi cu usurinta 15.000 de lei, adica peste 3.000 de euro. Se gasesc oricum si mai scumpe.

Acest calcul se aplica la toate tipurile de biciclete. Daca va doriti un city bike, gasiti si cu putin sub 1.000 de lei, la magazinele specializate. In supermarket-uri sunt oricum mult mai ieftine. Asta nu inseamna insa ca dupa un sezon de pedalat nu trebuie sa aruncati din piesele vechi si sa luati altele noi. Daca vreti insa sa va tina mai mult de un sezon, ar trebui sa scoateti din buzunar peste 3.000 de lei, cel putin in Timisoara.

La cursiere discutiile deja se schimba. Bicicletele de sosea, asa cum mai sunt numite, sunt mult mai scumpe decat cele de oras. Cea mai ieftina pe care am gasit-o in Timisoara costa aproape 3.000 de lei, iar cea mai scumpa, cu cadru din carbon, e nici mai mult nici mai putin de 30.000 de lei, adica aproape 7.000 de euro.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa si, titlul articolului? „Unde le gasesti pe cele mai ieftine, dar si pe cele mai scumpe?” Dumb-ass blogger!

  2. Prima imagine e din Bucuresti, pumpshop ii zice la shop

  3. da, bine…1500 de draci.
    am o bicicleta din 2002, e romaneasca, de la median, am dat 300 de lei pe ea atunci si inca merge brici!

  4. 150 lei, din piata din Mehala, 4 viteze, fabricata prin anii ’80 in Germania. Am folosit-o aprox. 2000km, am schimbat un cauciuc, 50 lei, si mai merge.