TIMISOARA. Din aer, inca o vedere perfect perpendiculara dintr-un loc fermecator din centrul istoric al Timisoarei! O imagine care ne infatiseaza Piata Sfantul Gheorghe dintr-un unghi din care n-a mai fost surprinsa.
Fotografia facuta de la inaltime dezvaluie intreg conceptul reamenajarii Pietei Sfantul Gheorghe, odata cu reabilitarea centrului istoric la Timisoara, finalizata in decembrie anul trecut.
Cadrul pune in valoare liniile perfect drepte ale aliniamentului stradal al batranelor constructii din zona ce contrasteaza puternic cu amfiteatrul luminos.
Lucrul trist ce iese la iveala il reprezinta starea acoperisurilor de la imobilele istorice care inconjoara Piata Sfantul Gheorghe. Cele mai multe sunt foarte degradate si ne arata o alta fata a Timisoarei.
Imaginea impresionanta a fost postata pe Facebook de catre echipa Eye in the Sky.
In martie anul acesta, o alta fotografie spectaculoasa, facuta de asemenea de la inaltime cu o drona, perpendicular pe Piata Libertatii, uimea Timisoara. Este vorba de cea realizata de Andrei Bancsov.
Pareri
Arata naspa. Robu, demisia!
Ambele piete sunt un fiasco urbanistic. Si aici nu ma refere la amenajarea actuala. Caracterul arhitectural al pietei Sf. Gheorghe nu a fost niciodata clar definit. Dar Piata Libertatii a avut viata.O piata adevarata trebuie sa ,,stranga,, lume si fara evenimente organizate. In piata Unirii lumeea se strange. Si nu din cauza teraselor. Ci din cauza compozitiei pietei si a elementelor acesteia. Noroc ca nu a mai avut timp inteleptul conducator sa se ,,ocupe,, de ea. Piata sf. Gheorghe nu este imbietoare, nu te atrage sa stai. Si unde sa stai? In soare…intr-o groapa? La fel si piata Libertatii. In zilele cu soare, urmariti fluxul oamenilor. Acest ,,rau,, uman nu se transforma in ,,lac,, , asa cum ar trebui. Nimeni nu vrea sa stea intr-un desen pavat rosu si fara copaci adevarati la umbra carora sa bei o apa….
Alina,
este de apreciat critica, pentru ca aduce progres, dar opinia ta mi se pare superficiala subiectiva si incorecta. Colegii arhitecti pot aduce opinii diferite si diverse. E usor sa stai pe margine si sa dai cu pietre.
Parerea aceasta este nu este doar a mea. Multi colegi arhitecti o impartasesc. Si daca exista vre-un dubiu, cereti Ordinului Arhitectilor – filiala Timis, sa intocmeasca un sondaj de opinie. Asta daca le raspund arhitectii inscrisi in el…
Si acum sincer… cand ati petrecut ultima data 15 minuta in piata libertatii sau sf. Gheorghe, in plina zi, cu placere. Fara spectacole, fara evenimente. Nu am discutat de aspectul estetic al pavajului rosu…. pentru ca nu as dori sa incep alte polemici… dar adevarul adevarat este ca proiectul initial nu a fost respectat. Iar problemele sunt mari.
Piata Sf. Gheorghe nu este o realizare extraordinara. Atata tot. Nu e urata, dar nici frumoasa nu e. Nu e cazul sa ne tot batem cu pumnii in piept pentru o realizare mediocra.
Alina, ai perfecta dreptate. Am trecut ieri prin Piata Libertatii, pe la 11,30. Erau 5 sau sase persoane ce stateau pe banci. Una era pe o banca in fata sediului PNTCD, la umbra cladirii. Restul erau la umbra pe banci in fata comenduirii Garnizoanei, unde au mai ramas doi copaci. In rest, nimeni, toata lume se grabea sa ajunga undeva la umbra.
Care din ei si cu ce argumente?
Singura problema e ca nu s-a respectat proiectul initial care era intradevar deosebit. De exemplu, in proiectul initial erau placi mari de piatra gri pe jos. Cine a venit cu cretineala asta iarasi cu caramida rosie? A fost aprobata de cineva?
„Ținta” roșie din piață este exclusiv ideea lui Robu. Individul, lipsit de orice competență arhitecturală și de simț estetic, s-a băgat peste proiectul inițial, care păstra o mare parte din copacii din piață, a desființat tot și-a declarat celor impicați că se va face cum zice el, pentru că el este primarul Timișoarei. Și-așa a lichidat Nicolae Robu Piața Libertății. Acum aceasta nu mai are nicio semnificație, nu te îmbie nmic să rămâi pe-acolo, mai ales în zilele de caniculă. Nici chiar turiștii nu stau prea mult pe acolo. Robu explica, în nemărginita sa înțelepciune, că „Timișoara are nevoie de un loc pentru pulsiuni culturale în aer liber”. Declarația este atât de imbecilă, încât m-a lăsat mască.
Cladirile care au acoperis lipsa sau degradat in ultimul hal apartin cuiva, nu?
De pilda, cladirea in care a functionat fostul Bancorex este a Cristestilor.
Vezi sa nu scoata astia vreun leu din imensa lor avere sa repare cladirea.
De asta arata oribil tot orasul, aceste cladiri au ajuns in mainile unor neaveniti, luate pe legile lui Iliescu pe aproape nimic.
Piata Sf Gheorghe este pur si simplu oribila, un loc artificial, inconjurat de ruine in diverse stadii de descompunere.
Nu iti vine sa te opresti acolo nici macar un minut, nu ai ce sa vezi.
Daca ar fi reparate, ar poposi lumea, asa, ce sa vezi, degradare in ultimul hal!?
Relativ la remarca D.T.:
… Colegii arhitecti pot aduce opinii diferite si diverse. E usor sa stai pe margine si sa dai cu pietre … .
De acord, dar …
Cred ca foarte multa lume ar dori sa afle justificarile unor astfel de „opinii si viziuni”.
Nu cred ca daca cineva are puterea de decizie asupra „amenajarilor urbane”, ar trebui sa impuna o viziune (dupa mine) anacronica asupra specificului urban (zonal) (nu este vorba de cartiere noi, desi si acolo sunt probleme).
Cele spuse se refera si la alte „detalii de urbanism”