TIMISOARA. Santierul din centrul istoric al Timisoarei s-ar putea transforma intr-un adevarat furnicar vreme de doua luni. Prin Piata Unirii am putea vedea cum misuna zeci de uniforme in toate directiile, iar locul sa arate ca un camp de lupta, dupa ce arheologii au cerut o intreaga armata si un arsenal pentru a se putea dedica lucrarilor.
Nu vorbim de Armata Romana, ci de puscariasii de la Popa Sapca, cei care lucreaza cot la cot cu muncitorii care se ocupa de reabilitarea zonei istorice a orasului.
Autoritatile locale nu sunt deloc multumite de prestatia arheologilor si spun ca ar fi trebuit sa termine deja descarcarile, dupa ce s-au concentrat vreme de un an pe strazile ce vor deveni pietonale. Aceasta mai ales in conditiile in care in primavara ar trebui sa fie asezata deja piatra cubica in Piata Unirii, considerata cea mai frumoasa piata din Timisoara.
„Arheologii au cerut, pentru Piata Unirii, inca doua luni de cercetare, o armata de puscariasi, un arsenal de unelte, ca sa mai cerceteze nu stiu ce. Luni vreau sa am o discutie cu arheologii, sa incercam sa lamurim lucrurile. Au acum o mare cercetare si la Spitalul de Copii, care evident ca ne tine pe loc si acolo”, a declarat primarul Timisoarei.
Edilul-sef sustine ca nu este impotriva cercetarii arheologice si ca este evident ca trebuie facuta, insa se astepta ca specialistii sa se miste mult mai repede.
„In decembrie se implineste un an de cercetari arheologice, termenul final nu ni-l poate decala nimeni. Nu exista timp fizic sa se finalizeze proiectul la timp, daca se tot prelungesc aceste cercetari. Ei ar trebui sa vina cu echipe mai numeroase, cu unele potrivite, sa se organizeze si sa munceasca astfel incat sa dureze mai putin”, a completat Robu.
Mai mult decat atat, intaiul gospodar al Timisoarei considera ca trebuie sa si ramana in ceva in urma arheologilor, sa fie imbogatita colectia Muzeului Banatului si sa avem ce admira pe strazi.
„Daca dupa cercetare nu gasim Muzeul de Istorie al Banatului mai bogat, mai interesant, daca in situ nu avem niste amenajari care sa creasca gradul de atractivitate a Timisoarei, atunci desigur ca nu cred ca putem spune ca avem motive de multumire”, a concluzionat edilul.
***
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.
Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Pareri
Acesti indivizi , asa zisi arheologi, isi dau o imensa importanta acum, desi a devenit clar ca nu e , practic, mare lucru ce au gasit.
In inconstienta lor, intarzie atat de mult lucrarile, incat :1.vom pierde fondurile europene si 2.lucrarea va ramane in stadiul dezastruos actual inca ani de zile.
SA SE UITE IN CE HAL ESTE MUZEUL BANATULUI DE 10 ANI DEJA!!Nimic nu au facut ca sa il renoveze, iar ce au gasit deja, zac in saci aruncati in umezeala si conditii precare.
Meritati un shut in koor!!!
Domnii astia nu vor altceva decat BANI, asa ca, desi se stia demult ca exista bucati de ziduri in toata Timisoara, ei stopeaza orice lucrare, asa de-a footoo-i pomana, blocand investitiile si viitorul orasului.
Ia mai marsh de aici!
Domnu’arhe-ologu’, dar in Piata Libertatii ce aveti de gand, cu caramizile alea nasoale , acoperite cu plastic.
Acoperiti-le naibii, ca arata super urat in cintext si oricum, nu intereseaza pe nimic unde se spalau turcii la cur.
Mare descoperie ati facut, ce sa spun!
Cele mai multe comentarii sunt de un primitivism infiorator. Pretutindeni in lumea civilizata, descoperirile arheologice sunt privite cu respect de catre oamenii cu un dram de cultura. La noi, numarul arheologilor fiind mic, iar santierele de lucru fiind numeroase si complexe, nu este de mirare ca lucrurile se petrec lent. Cu privire la Piata Libertatii, reafirm (o fac de mai bine de un an de zile) ca aceasta NU trebuia desfigurata, ci trebuia reabilitata cu pastrarea configuratiei legate de trecutul urbei, fiind unicul colt cu aer patriarhal din centrul orasului. A distruge identitatea, a stege istoria proprie este BLASFEM si ANTIEUROPEAN.
Adevarat, dar se pot pierde fondurile europene din cauza ca se misca mult prea incet, ceea ce inseamna ca p-ta unirii va ramne cum vezi acum. Ti-ar place asta ?
In legatura cu P-ta Libertatii ce spui este o PARERE PERSONALA, care pt TINE inseamna distrugerea identitatii orasului, desfigurarea lui etc. De unde si pana unde ? 🙂
Minciuni ale primarului Robu. Prompt-ul se concentreaza cu lucrarile numai pe jumatate din suprafata santierului,in cealalta jumatate s-a decopertat doar si arheologii lucreaza, chiar daca nu ar fi iesit acel zid, cei de la firma Prompt nu ar fi lucrat in aceasta jumatate in aceste momente.
Ma refer la santierul de la Louis Turcanu
dute si punete la somn ca esti obosit de la atata sapat :))
Intrebare retorica si raspuns la fel.
Si care este ma rog „valoarea arheologica” a zidurilor „descoperite”? Ele nu pre apartin perioadei ocupatiei turcesti. Exista alte ziduri la suprafata, care ar putea fi (?) puse in valoare (Sala de sport 2).
Nu sunt nihilist, dar poate ne insirati cateva din aceste valori deosebite ale fundatiilor? Raman asa si devin groapa de gunoi?
Vedeti in centrul Vienei, langa/in fata intrarii in Hofburg, cateva ziduri (ceva mai vechi) conservate. Initial pa locul Palatului Imperiala fost o cetate medievala din secolele 12 – 13.
In rest nu s-a oprit „mersul spre viitor al Vienei” la fiecare fundatie descoperita.
Cred ca asa-numitele „valori arheologice” nu prea exita la nivelul comentat de arheologi.
Sunt fundatii la fel ca fundatiile actuale (doar mai temeinic facute); vechimea lor nu justifica nici valoare nici intarzierea exagerata; exista harti cu constructiile de atunci.
Sa fie unica solutie: nu mai sapati in centrul (vechi al) Timisoarei si atunci nu mai apar „vestigiile”
PS. Cazarma veche + ziduri + porti din „centrul parasit” a fost demolat in anii 1950; apoi a fost construit hotelul Continental.
Reluati sapaturile in zona inca nesapata pana cand nu se va construi ceva (de exemplu parcarea supraterana de 4-5 etaje); asa veti descoperi din timp „vestigiile” care nici nu trebuie cautate.