TIMISOARA. A fost dezvaluit conceptul dupa care planuieste administratia Fritz sa schimbe radical aspectul Pietei Victoriei din Timisoara, dupa incheierea concursului de solutii de reamenajare a centrului si strazilor adiacente, lansat inca din vara.
Urmand indeaproape directivele trasate de Primaria Timisoara, in concurs au intrat 30 de variante, iar castigator al competitiei a fost declarat de catre juriu proiectul care propune o combinatie de gradina urbana cu platou de jocuri de apa ce tasnesc din pavaj, precum au fost amenajate in urma cu cativa ani cele din fata Scolii 30 din Soarelui si din Parcul Copiilor.
Pe de alta parte, dupa un program bine stabilit, traficul auto pe strada din fata Catedralei Mitropolitane urmeaza sa fie restrictionat la doar doua benzi si oprit complet in anumite zile.
Parcarea Modex devine piateta, spatiile verzi din jurul Castelului Huniade vor fi imbogatite, iar pasajul pietonal subteran din fata Operei va fi reamenajat ca un amfiteatru.
„Proiectul nostru se bazeaza pe ideea de a crea niste legaturi in spatiul public. Tot ceea ce am vazut noi ca acum nu functioneaza, am incercat sa conectam intr-un mod cat mai firesc si atunci ne-am gandit sa asternem un covor intre Opera si malurile Begai, un covor care sa creeze aceasta legatura intre spatiul mineral al cetatii si spatiul verde al cetatii si sa invitam vegetatia sa vina, sa fie mult mai prezenta in spatiul Pietei Victoria.
Apar foarte multe lucruri, iar de disparut dispar foarte putine. Am pastrat toate monumentele pe pozitia pe care sunt, am avut foarte mult respect fata de memoria afectiva a oamenilor si fata de toate aceste obiecte, dar ce am adus in plus este un aliniament dublu de copaci, care va crea o zona de umbra atat de binevenita in spatiul pietei. Am creat o zona de circulatie in raport cu fatadele si functiunile publice de la parterul cladirilor ce marginesc piata in asa fel incat, cine are treaba cu comertul sa mearga pe acolo.
Am regandit in totalitate zona din jurul Castelului Huniade. Pana acum, castelul statea intr-o umbra, departe de tot ceea ce se intampla in piata, iar amenajarea din jurul lui aduce atentie, el devine un element intr-un spatiu mai amplu, nu mai exista spatii reziduale in jurul lui. Loefel devine o cladire cu 4 fatade, devine piesa care separa spatiul din Piata Victoriei de Piata Huniade. Poate sa fie reactivata si pe partea din spate, in asa fel incat toata acea zona insalubra din spate sa fie regandita.
Amfiteatrul este gestul prin care reactivam pasajul. Prin tema ni s-a cerut desfiintarea functiei de pasaj, dar amenajarea spatiului intr-un mod cat mai inovator cu putinta. Si raspundul nostru, intrucat foarte multi timisoreni sunt afectiv legati de acest pasaj, tocmai pentru ca a fost o investitie atat de mare, si acum sa fie aruncata la gunoi ni se parea absurd. Atunci, cu colaborarea unui strucurist, am gandit un sistem prin care sa reactivam, iar spatiul pasajului va functiona intr-un parteneriat cu aceasta intrare. Daca faceam o intrare foarte mica, nu ar fi functionat. Gabaritul acestei intrari este tocmai ca sa devina un loc in sine, un amfiteatru in care poti sa stai, va fi cuplata cu o functie, care ar trebui sa fie permanenta, de bar, cafenea si care ar servi si ca receptie pentru functiunile ce urmeaza sa se intample in vechiul pasaj.
Sunt mai multe fantani. E o zona de fantana cu joc de apa, cu ceata pentru copii, este fantana veche pastrata pe loc, un rain garden unde ar trebui sa se stranga toata apa de ploaie de pe spatiul acesta si ea ar trebui sa fie cu apa in timpul in care ploua. Deci apa e prezenta in permanenta. In jurul Castelului Huniade vor fi niste rigole pe razele de cerc, care aduc apa intr-un cerc si de acolo se dreneaza. Tot spatiul verde din jurul castelului este si el un rain garden.
In jurul catedralei mai sunt niste zone de apa, peste tot este prezenta apa. In jurul catedralei nu se intrerupe de tot circulatia. Exista un scenariu de functionare, de luni pana sambata, in care circulatia se restrange la doua benzi, deci oricum se restrange spatiul de circulatie, iar aceste doua benzi vor fi inchise duminica sau in zilele de sarbatoare, in asa fel incat oamenii sa poata trece liber intre spatiul Pietei Victoria si Catedrala„, a explicat Mihaela Rusulet – arhitect la Studio Arca.
Din juriul care a decis aceasta propunere de regandire a Pietei Victoriei au facut parte 3 experti straini, arhitecti din Timisoara si viceprimarul Ruben Latcau, care au deliberat timp de 3 zile, intre 13 si 16 octombrie, si au ales solutia studioului de arhitectura Arca, ce a colaborat cu un birou din Bucuresti, condus de arh. Serban Sturza.
Odata ce varianta castigatoare a proiectului va fi votata in Consiliul Local, urmeza o perioada in care vor fi parcurse urmatoarele etape tehnice. Apoi, primaria va putea lansa licitatia pentru gasirea unui constructor care sa realizeze lucrarea. Conform administratiei Fritz, avand in vedere complexitatea proiectului, lucrarile propriu-zise vor dura cel putin doi ani.
Premiile acordate competitorilor de catre Primaria Timisoara in cadrul acestui concurs de solutii pentru reamenajarea Pietei Victoriei:
Premiul I Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 EUR fara TVA (7.415.850,00 LEI)
Premiul II 30.000 EUR, fără TVA (148.317 LEI)
Premiul III 15.000 EUR, fără TVA (74.158,50 LEI)
Mențiunea I 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)
Mențiunea II 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)
Pareri
mars ma, laso asa cum e, ca am vazut de ce esti in stare pana acuma.. oricum nu mai prinzi un mandat neamt prost
Miram-as.
Face Fritz ceva. Sa fie intr-un ceas bun reabilitarea, ca alalaltul de dinainte n-a reusit nimic.
Un mare BRAVO pentru Dominic si echipa! Sunteti cei mai tari! La anul castigam cu 90% si ducem orasul pe noi culmi.
Ok, nu arata rau, dar nu stim cum erau celelalte proiecte si nimic despre bugetul estimat al proiectului.
Bineinteles, abia asteptam sa ne organizam paradele in noua piata! Va fi ceva deosebit.
Doi ani e mult. Trebuie plantati copacii cat mai repede, caci la anul castiga Robu, care deja isi ascute dintii la drujba si musai sa aiba ce taia. El va face centrul ca Piata Libertatii, doar ca mai mare, mai gol, si mai rosu. Fantana va ramane, si va fi cantatoare. Asta dupa ce trece de examenul celor de la Cultura pentru atestarea artistilor stradali.
Ce se intampla cu terasele?Sper ca dispar!
Desi in programul electoral cu care a castigat alegerile actualul primar a promis ca se va concentra pe amenajarea cartierelor, acum se pare ca s-a razgandit subit si se concentreaza pe centru care oricum nu arata rau. Scopul devine evident din moment ce se acorda o suma asa de mare pentru un simulacru de proiect. Probabil ca sunt interese de partid in a se acorda proiecte costisitoare dar total inutile firmelor de casa. Ramane sa speram ca dupa viitoarele alegeri vom avea un primar cu picioarele pe pamant care sa nu risipeasca banii cetatenilor pe proiecte costisitoare dar complet inutile, ignorand prioritatile orasului.
Pentru gegativisti: Orice se face sau nu se face, trebui sa apara frustratii inculti care comenteaza. Nici nu imi pare rau de viata voastra trista, o meritati !
Oare mai rezista Timisoara 1 an cu aceasta gasca de incompetenti?? Sper sa ajunga la cosul de gunoi al istoriei.
Multe părți bune, dacă nu cumva sunt doar orientative imaginile: crește zona centrală prin integrarea parcului de la castel ( sper că scăpăm de hornu ăla puturos de la mac), par să dispară terasele opulente cu beșini, interesantă și ideea cu pasajul.
La polul opus: unde se va parca? cum arătau celelalte proiecte? de ce se premiază mențiunile – bani publici dați dubios? era nevoie de un șantier costisitor într-o zonă ok care putea fi punctual cosmetizată fără să-ntorci totul pe dos?
Pavel spune bine , ce spune…..deci câteva 10 de mii de euro pentru ” participare ” … că Io n-am văzut concurs premiat și cu mențiuni , poate in școală primară.
Ideea e bună , dar , practica ne omoară,dacă dă să fie atâtea ” țăsnitori ” pa ‘ centru pentru vreo 2_ 3 ani se tooot sapă
Centrul e frumos acum , doar fântâna e un plasture plasticat
Și dak se plantează , frumos,atâția pomi , frumos ,dar,vine toamna,iarna, atârnă .
Dak pun platani , arată super…4 luni pe an.
Alooo.. cum puteți fi din nou fraieriti cu niște poze????… asta nu a făcut nimic 3 ani și acuma arunca niște poze… mai ai câteva luni și te duci
Reabilitezi clădiri historice si apoi le acoperi cu frunze … Minunat
Stați liniștiți, nu se va face nimic, piața Victoriei va rămâne a victoriei și nu Karl Marx
Astia arunca cu bani aiurea prinn centru iar la periferie in Freidorf se pun bare metalice in loc sa faca o parcare in gaya singurei farmacii din zona. Ajung oamenii sa fie calcati de masini pe str Ardealului. ZECI DE OAMENI SUNT NEMULTUMITI DE SITUATIA ASTA… dar cu. i ii pasa de lucrul asta.. O SA AFLE SUPRIZA MARE LA ALEGERI….
Sa. i voteze barele puse, ca sigur nu pentru oameni lucreaza primăria…
Din pacate mai trebuie sa ii suportam inca aproximativ 4 ani si jumate. Dupa va pleca de unde a venit. Exact asa cum a aparut. Ajuns acasa va trai din banii delapidati timp de 2 mandate razand cu apropiatii lui si povestitdu-le cat de cretina e populatia in Romania si cum cu 2-3 povestioare si cu cateva poze virtuale a prostit cateva sute de mii de tampiti.
#festivale pride
#cine nu e cu usr e cu robu
#povesti de bucurat tampitii
Vor fi plini de păsări „cântătoare” – ciori,porumbei,bufnițe.Copacii vor trebui toaletați și multe frunze pe jos.Vor fi noi angajați,noi cheltuieli …totul pentru un Moft.Costuri de proiectare și întreținere.Mai bine ar amenaja parcurile și ar instala WC -uri că la cum sunt acum…este Execrabil.Dar trebuie justificate posturile din Primărie – ce visează noaptea…vor să facă ziua
@Rada …platani să pună la tine la sat…așa făcea și ne a Robu „treabă” după ureche….”Un copac care poate provoca alergii grave continua sa fie plantat de primarii din toata tara. Legatura intre polen si poluare” despre platan este vorba…nu mai vorbim că poate ajunge la dimensiuni f mari…ar acaapra toate clădirile din centru. Lasa-i pe alții să și facă treaba….și să-și de-a cu părerea ….de asta au fost plătiți.
Profesioniștii lui pește au anulat parcările auto dar nu au prevăzut parcări pentru biciclete, nici măcar containerele alea cu gratii numite parcări moderne pentru biciclete. Cum sa ajungi în piața Victoriei fara autobuz când traficul auto pe cele 2 benzi ramase o sa fie oprit în weekend?
Totul pare frumos, Piata va avea mai mult farmec.
Dar un lucru ar mai trebui facut, ca totul sa fie armonios: Refacerea originala a fatadei Operei!
La mai multe betoane. ducem lipsa acuta de betoane. vrem betoane ….
Nici un proiect nu poate sa faca Piata ca inainte, insa mie imi place acest proeict.
Cu toate ca, dupa cum scriau si altii pe aici, daca nu stii ce alte proiecte s-au aratat e greu de zis cum este fata de altele.
Si sper ca o vor face ca in poze sa nu ne trezim ca avem poze x si face y…
E frumos proiectul, va deveni cea mai frumoasa piata din oras, mai frumoasa decat piata Unirii.
Poate vom vedea si cum au de gand sa abordeze legatura cu malurile Begai.
E binevenit acest proiect. Alaturi de proiectele pentru zona Traian, piata 700 si zona Sinaia-Maria va face o diferenta majora in atmosfera si calitatea vietii in oras. Malurile Begai pot fi si ele amenajate mai bine, sper ca va fi urmatorul proiect.
1. Cladirile nou reabilitate, care arata superb, cum vor fi puse in valoare din punct de vedere estetic si arhitectural? Nicio localitate cu atatea cladiri istorice, oriunde ar fi in lume, nu acopera aceasta zestre cu pomi!
2. Porumbei, pasari, mizeria produsa de acestea – cum le rezolvam?
3. De ce se reduce numarul de benzi din fata catedralei?
4. Legat de 3: chiar e serioasa afirmatia ca traficul prin fata Catedralei va fi total oprit in unele zile??
5. Fain amfiteatrul, dar acolo ar merge mult mai firesc inchiderea inelului 1 printr-un pasaj subteran, deschis chiar si numai autoturimelor sub 2,5-3m inaltime. S-a renuntat la inchiderea inelului 1 de circulatie? Este demonstrat ca fluidizarea circulatiei reduce poluarea, pentru ca se sta efectiv in trafic mult mai putin daca strazile sunt decongestionate.
6. Legat de 5: de ce nu se pune acel amfiteatru in oricare alt loc?
7. Pretul asta e serios sau suntem luati de fraieri? Cum sa dai 1,5 mil Euro + TVA pentru randarea a doua siruri de arbori, o fantana tasnitoare din pavaj si un amfiteatru subteran??? Cum???
Numa la prostu de Roman se umplu zonele istorice cu copaco. Zone unde is cladiri istorice si arhitectrua frumoasa se acopera cu copaci!
Si nici macar nu sunt pomi frumosi aranjati frumos ca in Iulius Town ci niste zdrente aiurea.
Prosti cu zero viziune si educatie in arhitectura si cu nici un sijmt al esteticului.
Numai la prostu de Roman se umplu zonele istorice cu copaci. Zone unde is cladiri istorice si arhitectrua frumoasa se acopera cu copaci!
Si nici macar nu sunt pomi frumosi aranjati frumos ca in Iulius Town ci niste zdrente aiurea.
Prosti cu zero viziune si educatie in arhitectura si cu nici un sijmt al esteticului.
O cladire trebuie expusa frumos, nu acoperita de copaci!
In cenntrul isotirc se pun pomi mici, aranjati. Nu zdrentele alea care acopera cladirile istorice si care pentru cine nu are creier sa isi dea seama ca pozele astea sunt pline de filtre.
Copacii in realitate si fauna nu arata asa de fantezist ca acolo.
Flora. Nu fauna. Era auto corect
Toti cei care comenteaza de parca ar fii experti in design urbanistic, dati-va o palma peste gura.
Pare ca doamna Mihaela Rusulet – arhitect la Studio Arca nu prea stie ce reprezinta trandafirii pentru Timisoara si timisoreni, fiindca i-a cam exclus din „compozitiile” arhitecturale. Iar „comisia” care a stabilit aceasta lucrare ca fiind castigatoare, pare ca a scapat din vedere acest „mic detaliu”. Era unu’, Mühle, care a avut ceva treaba prin zona si altii s-au gandit ca ceea ce facea era bine si treaba lui s-a finalizat cu faptul ca Timisoara a devenit „orasul rozelor”. Dar poate ca pentru dna. arhitect si pentru juriu este mai putin important ce au facut altii. Daca totusi hazardul le da lumina-n cap la cei care trebuie, poate se va rezolva pana cand se va finaliza reamenajarea, desi ma indoiesc. Succesuri tuturor, inclusiv arhitectilor, ca fara ei, zau, nu stiu ce ne-am face.
@Marean: prostu de Roman
matale esti acela?
Tot ce se face in primăria Timișoarei este după o consultație publică și înspre binele poporului spre noi culmi de progres si civilizație !!
Ăștia mai vechi pe aici parcă am mai auzit undeva lozinca asta !
Cam mare tupeul si curajul acestor scursuri în orașul revoluției!
Tot ce a expus această gâscă care se crede arhitctă este o citire al unei fituci băgate sub nas de ecologistul ratat din Bündnis 90/die Grüne Partei Deutschlands!!
Băi CANALde HAZNA, nu o mai da cu „duamna” arhitect si cu ,,COMISIA” in sus si în jos că nu au nici unul treabă cu proiectul !
Cine ii cunoaste vocabularul lui Hampelmann își dă foarte ușor seama că totul este opera din umbră al ecologistului ratat altfel nu cred că există astazi un arhitect normal la cap să optureze circulația in fața Catedralei după ce ai anulat construcția podului Jiul!
Domnule primar, vă scriu în calitate de timişorean născut şi crescut în acest oraş. Ceea ce doriţi să faceţi prin demolarea cluburilor şi teraselor construite „ilegal” este un atentat la istoria recentă a oraşului! Înainte de 1989 aceste cluburi şi terase au fost construite de fabricile şi întreprinderile din oraşul pe care îl administraţi în calitate de primar.
Aceste cluburi au fost construite în anii „70 de primăria Timişoara împreună cu sindicatele acestui oraş! Distrugând aceste locuri atentaţi la istorie!! Dacă nu mă credeţi luaţi legătura cu foştii lideri de sindicat care erau în funcţie la: Electrometal, CFR – Regionala Timişoara, AEM, Grupul de Gospodărie Locală – fostul GIGL, şi aceştia vă vor spune istoria acestor locuri.
Ştrandul Termal a fost în administrarea Primăriei Timişoara până în 1989, după care a fost concesionat! Înainte de a porni „cruciada recuperării terenurilor Primăriei” treceţi pe la Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale pentru o documentare cât mai completă!! Dacă credeţi că prin această campanie vă veţi atrage timişorenii de partea dvs. …… VĂ ÎNŞELAŢI AMARNIC! Vă faceţi duşmani în mediul de afaceri al oraşului şi asta vă va costa scump!
Dacă contaţi pe sprijinul partidului care va propulsat în fotoliul de primar nu uitaţi că vin alegerile în 2024 , şi toate gafele şi acţiunile prost făcute din punct de vedere politic se plătesc scump de tot.
Sunteţi străin de sufletul acestui oraş. Ar fi mai bine ca la alegerile de anul viitor să nu mai candidaţi, lăsaţi timişorenii să-şi gospodărească oraşul aşa cum cred ei , chiar dacă pentru unii ai fi ” politically non-corectness!”
P.S. Căutaţi ce nume aveau Terasa Boss, ştrandul No Name, restaurantul Gatsby, Baza sportivă Electrometal, Ştrandul ZHH Termal, strandul Lemon si Heaven înainte 1989 şi cine le administrau. Abia atunci veţi avea o vedere completă asupra situaţiei!
la catedrala trebuie pasaj subteran pentru masini si locul pe unde trec strazile transformat in pietonal.
@Euy : viata mai trista ca a unuia care nu gandeste nu are nimeni. Tu esti pe locul 1 la viata trista. Esti un exemplu pentru toti ceilalti cm sa fie tristi. Succes pe mai departe.
Când copacii vor crește mari, arhitectura frumoasă va deveni invizibilă.
In Piata Victoriei, era suficient daca se schimba pavajul, cu unul nou. Insa de, sunt multi bani de sifoanat, si mai sunt doar cateva zile pana la alegeri, cand VOR PLECA TOTI cu un mare sut in kur. In Piata Victoriei, NU AU ce cauta ABC-uri, second-hand-uri, alimentari, reparatii telefoane, amanet, etc. ASTA E MAREA PROBLEMA !!! In Piata Victoriei, fiecare si-a montat ce sigla a vrut el, ce firma a vrut el, de toate culorile si de toate dimensiunile. ASTA E MAREA PROBLEMA !!! In zona centrala ar trebui sa activeze doar terase, restaurante, baruri, cafenele, librarii, artizanat, parfumerii. Nu batjocura si balcanismul de la noi !!! Toate se pot rezolva printr-un simplu HCL iar proproetarii si chiriasii au obligatia de a se supune HCL (la fel ca in marile orase civilizate). In rest, pacat de banii aruncati ! Nu vad cum vor functiona terasele printre acei copaci, nu vad banci pentru odihna si promenada, etc, etc. Pacat de bani. Probabil nu se va mai face nimic, si Doamne-ajuta, pt ca actuala administratie nu va mai fi votata. Deci, bani aruncati.