Piese valoroase de la Timisoara au scapat ca prin minune din jaful de la muzeul din Olanda, unde erau expuse. Au disparut, insa, Coiful din aur de la Cotofenesti si bratari dacice

TIMISOARA. Jaf ca-n filme la un muzeu din Olanda, din care au disparut piese inestimabile din tezaurul dacic al Romaniei.

O explozie s-a produs, sâmbătă, la muzeul Drents din Assen, acolo unde erau expuse mai multe obiecte din tezaurul dacic, în cadrul expoziției numite „Dacia. Regatul aurului și argintului”. Procurorii olandezi au anunțat ulterior că mai multe „capodopere arheologice din România au fost furate”, anunță presa olandeză. Directorul muzeului spune că printre acestea se numără și coiful dacic de la Coțofonești.

Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, a transmis ministerul de externe de la București.
MAE anunță că a informat Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, dar și au fost alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Hotii au aruncat in aer, cu dinamita, un zid exterior al muzeului olandez. Jaful a durat doar 2 minute.

Muzeul Național de Istorie a României a organizat cu sprijinul Ministerului Culturii o expoziție temporară cu titlul Dacia, regatul aurului și argintului, la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, in perioada iulie 2024 – ianuarie 2025.
Expoziția se desfasura la inițiativa Muzeului Drents, una dintre cele mai vechi instituții muzeale olandeze, care și-a dorit să aducă în atenția publicului, o parte mai puțin cunoscută lor din istoria antică a spațiului est-european, însă foarte spectaculoasă prin unicitatea și frumusețea artefactelor arheologice.

Muzeul National al Banatului participa si el la expozitia din Olanda, unde este expus colierul din mormântul sarmat de la Sânnicolau Mare, piesă cu o valoare istorică excepțională, ilustrativă pentru utilizarea metalelor prețioase în perioada în secolul I.

Din fericire, piesele de la Timisoara aflate in expozitie, care formeaza colierul sarmat de la Sannicolau Mare, scos la lumina in 1947, nu au fost furate in timpul jafului de sambata.

UPDATE: Printre obiectele furate se numără 3 brăţări dacice din aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.

Expoziţia, care nu a mai fost niciodată prezentată la nivel internaţional la această scară, a inclus articole precum bijuterii ceremoniale şi obiecte religioase datând din secolul al XX-lea î.Hr. Peste 70.000 de vizitatori au trecut pragul expozitiei.

România avea la expoziția din Olanda 673 de piese.

S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Din informațiile pe care mi le-au dat colegii olandezi, au fost vizate doar coiful și brățările dacice.

Toate exponatele erau asigurate. Nicio expoziție nu se poate fără asigurare. Sunt prevederi legale. Piesele trebuie recuperate, nimeni nu-și dorește bani în loc de piese„, a spus pentru Hotnews.ro Ernest Târnoveanu, directorul muzeului Național de Istorie.

Coiful din aur pur de la Coțofenești este unul dintre cele mai valoroase artefacte dacice descoperite în România și datează din secolul IV î. Hr., cel mai probabil ar fi aparținut unui conducător al dacilor.

Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova, de către un elev al școlii primare din localitate. Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Îi lipsește doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat.

Coiful de aur a fost adus inițial la Muzeul Național de Antichități, din București, și păstrat acolo până în 1970, fiind expus în prezent la Muzeul Național de Istorie a României, în sala de tezaur.

Coiful de la Poiana Coțofenești este datat în jurul anilor 400 î.e.n. Foarte probabil, obiectul a aparținut unui rege geto-dac – căpetenie a unei formațiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la sfârșitul secolului V, începutul secolului IV i.e.n.

Coiful are o calotă de aur împodobită cu șapte rânduri paralele de nasturi conici radiați, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri. Cea din față reprezintă o pereche de ochi holbați, cu sprâncene duble și întoarse în așa fel încât să inspire groază. (Același motiv apotropaic se regăsește și pe alte coifuri antice descoperite pe teritoriul României.) Cea din spate, despărțită în două registre, înfățișează în registrul superior figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de șerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele. Cele două plăci laterale reprezintă scene de sacrificiu, cu preoți purtând pe cap tiare. După alți autori, pe cele două obrăzare fixe dreptunghiulare, care au fiecare câte un orificiu la bază, este reprezentată aceeași scenă de sacrificiu: un războinic înjunghiind un berbec.

Coiful de paradă a fost lucrat din două bucăți de tablă de aur, produse prin batere la rece, dintr-un lingou de aur natural, nerafinat, cu compoziția: Au = 760‰, Ag = 225‰ și Cu = 10‰. Tabla de aur utilizată pentru producerea coifului de paradă de la Coțofănești are grosimi variabile. Acestea merg de la 2,82 mm, în partea de la bază, până la numai 0,76 mm, în zona superioară calotei păstrate. Corpul principal al coifului de paradă de la Coțofănești are înălțimea totală de 24,32 cm, având diametrul interior, în zona mediană (în zona ochilor), de 18,42 cm, de 17,6 cm (în dreptul urechilor) și de numai 13,5 cm, în zona rupturii calotei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fara cuvinte. Asa ceva…
    N-ai cum, ma, n-ai cum!!!!!

    • Dar de ce spui asta?

      • Asta, care?
        1. Ce mama naibii cautau asa piese valoroase la un muzeu de 2 lei? (daca nu ar fi fost de 2 lei cred ca macar niste camere de supraveghere exterioara ar fi avut cat sa nu fim in situatia ca deocamdata multe sunt neclare cu privire la cati au fost, cum s-a intamplat, incotro s-au dus…poate ceva paza mai serioasa… vezi si tu pe google cum arata muzeul ala)
        2. cum au fost piesele alea protejate? ok, spargi o usa, un zid sau ceva, si-apoi? le iei pur si simplu fara sa se declanseze instant un sistem de alarma?
        3. Cam cine da aprobari pentru scoaterea din tara a asa piese de muzeu fara sa se asigure ca sunt protejate serios?

        Nu inteleg. Nu ai cum asa ceva, nu vorbim de 3 tablouri de secol XXI ale unor pictori in afirmare. Cred ca masurile de protectie trebuie sa fie proportionale cu valoarea, la naiba! Si aici ma refer la autoritatile din Romania, ca pe olandezi ii doare fix in… trei litere.

        • Simplu totul a fost facut cu girul unor tradatori de neam si de tara si sub ombladuirea guvernului olandez. Este identic cum un necunoscut strain a ajuns sa fie primarul orasului Timisoara. Cand de fapt el este un asasin economic. Rolul lui fiind sa lase Timisoara cu datorii imense pe zeci de ani. Datori facute pentru proiecte gen „regenerari urbane”. Partea romaneasca va fi rasplatita prin cateva odrasle de securisti locali.

          P.S. NU sunt cu rusii, nu tin cu aur, nu il votez pe Georgescu, Simion sau Sosoaca !

          • Tinere, potoleste-te, e ok , te-ai facut de kakat destul, rusii, psihiatrie, pesesee, Curatenie Generala, am inteles, dar mai du-te si trateaza-te, tradatorule. Plimba cercul, vezi ca ai de moderat niste injuraturi pe la niste articole cu violente intre elevi, niste xenofobii pe la niste articole cu accidente. Basti.

            @Silviu
            Cred ca e un caz de tradare din prostie absoluta. Inconstienta la nivel de bioxid de clei granule conpactate.

            Cat despre Spritz… asasinii economici altfel lucreaza, la un cu totul alt nivel (omv level de exemplu, sau offshore, sau sidex, sau rating de tara etc), asta e doar un biet „guvernator” neocolonialist trimis sa „administreze” un oras cu multe interese germane. Oricum, fondurile europene trebuie sa ramana in Europa, nu? Daca suntem de acord cu asa fente neocolonialiste la nivel de Romania, sa nu ne miram cand se intampla si la nivel de UE. Dezbina si stapaneste. Clasic. Cred ca si pe vremea dacilor se cunosteau schemele astea invizibile insa si ieri si azi pentru bioxizii de clei.

            Cu cine votezi… intotdeauna votezi doar cu cineva care candideaza.Ti se da de ales🤡. Marea masa e intotdeauna convinsa ca are libertatea sa aleaga🤡 pe cineva. Ar fi bine sa inteleaga ca ar trebui sa aleaga ceva, nu pe cineva, si sa urmareasca apoi ca acel ceva sa se puna in practica. Insa… cum sa ai democratie functionala cu asa… bioxy-demos🤡?

          • Încă o dată pacientul psihiatric @intre bare își răspunde singur la propriile întrebări și refuză tratamentul de pe strada de lângă sediul PSD.

          • CateGoering sub asa ombladuire. Iar o sa spuna astia ca olandezii sunt daci.

      • Pute a mascarada politica.

  2. Inadmisibil! Pare un jaf făcut la comandă pentru coif, piesa fiind unică și de valoare inestimabilă (oricât ar fi fost asigurată). Iar la ce autorități incompetente și pupincuriste avem ar fi o minune să se mai recupereze. Uitați ce ne aduce votul „proUE”! Și mai ales unde sunt hoții ăia mari!
    Nu ar mai trebui scoasă în străinătate nicio piesă de la niciun muzeu din Romania după așa ceva. În mult-laudata UE muzeele dau în străinătate, când e vorba de piese unicat foarte valoroase, cel mult copii fidele. Și dacă totuși se scot piesele, au niște asigurări enorme. Mă și lovește curiozitatea… oare acoperă asigurarea aia a coifului (cu zgârciții ăștia care nu dau 2 bani pe cultură la noi în țară) măcar materialul din care era făcut, kilele alea de aur??!!! Probabil că nu! Să nu uităm că muzeele au fost cele mai vitregite de fonduri în ultimii ani, chiar și atunci când se dadeau bani-pomana electorală la toți bugetarii în stânga și-n dreapta.
    Pe vremuri se trimiteau tezaure întregi în Rusia bolșevică, acum se trimit piese inestimabile în Occident??!!Ce urmează să ni se mai fure? Cloșca cu puii??!!!
    În urma a așa ceva ar trebui să fie chemat ambasadorul Olandei la explicații și luate măsuri urgente! E un jaf de proporții asemanatoare cu furtul Giocondei de la Luvru, dacă nu chiar mai grav, având în vedere numai vechimea, unicitatea, materialul-aur masiv și însemnătatea piesei pentru România și poporul român!

    • 770g

  3. Am înțeles! Nu ții cu rusii, dar ești un tort. Un tont rau! Inlic sa întrebi dacă au fost asigurate la valoarea lor, iar asigurarea trebuie platita de muzeul care le are în expoziție, asa cum a facut „asasinul” care-ti manca tie creierul, cand a organizat Brâncuși la Timisoara. E vorba despre Timisoara capitala culturala. La tine cultura se reduce la…..un glonte.

    • Gura pacatosului adevar graieste !

  4. Asta era plata pentru schengen !!!

    • Nu, Jeane, asta e dovada cata siguranta ofera Olanda tezaurului Romaniei. Spre deosebire de cata siguranta nu oferea Romania la granita Schengen si de-aia🤡🤡 nu putea fi acceptata, ca migrantii ce traverseaza Mediterana „nu se pun”, stii?

      • Pun pariu ca hoții sunt romani. Xe dracu, ati uitat ca acum vreo opt zece ani, nu știu exact, doi romani au durat șapte sau opt tablouri_capodopere dintr-un muzeu din Rotterdam?

        • N-am uitat. Si nu uit nici ca traim in tara in care niste jurnalisti au fost rapiti (de 2 ori de fapt🤡) in Irak. Si ca un partener de vanatoare al lui Hayssam ocupa o functie importanta in statul roman.
          Nu exclud nimic, nici macar ca „cineva” apasa o anume pedala de acceleratie🤔. La fel cum nu exclud un jaf ca orice jaf, e vorba totusi de o tara in care multe opere de arta au fost furate, falsificate etc, au destui experti in arta, in a fura / trafica arta…

          • „Hotii” vor fi „prinsi”. Si „noi” vom primi inapoi „originalele”.
            Soarta celor furate a fost decisa inainte!

            Important e ca salamul nu se scumpeste.

          • Pareri si scenarita pot avea si eu, dar de STIUT sau macar de crezut cu o probabilitate oarecare ce a fost si cum se va rezolva sau se va „rezolva”… cam mult prea devreme.
            Mie mi-a trecut socul initial, acum nu-mi ramane decat sa urmaresc dezvoltarea🤡🤡 evenimentelor.

        • Romani cu „â”?

          • Ti-a trecut socul inițial, dar de prostie nu o sa-ti treacă niciodată.

          • Nu e de râs că la ăștia cu dacopatie le agravează tulburarea psihică persistentă.

  5. 3 barbati sau 2 barbati si 1 femeie?

  6. cat cantareste coiful, sa stim cat valoreaza? Nu, nu ce zic „expertii” ce traiesc din comisioanele si invartelile cu vechituri (pardon, antichitati!)…sau cat este dispus sa ofere un colectionar miliardar plictisit care n a muncit cu adevarat o zi din viata..deci strict cat aur are pah el coiful probabil primit spaga si purtat de vreun Ciuca din vremile de mult apuse?

  7. Din punct de vedere al aurului din coif, vreo 800 g nu e cine ce valoare fata de cât fura astia, ca exemplu cei cu pensii speciale, ca sa nu vorbesc de aurul din Rusia. Nici Cloaca cu puii de aur nu s-a întors în întregime. Sigur valoarea este inestimabila din punct de vedere istoric/cultural. In concluzie, dacă hoții sunt romani sau și romani, furtul s-a făcut pentru destabilizare politica in tara și nu e exclus cu ajutorul celor care nu ne dau aurul nostru, de sute de mii de ori mai mult.

  8. Paza costa.domnii olandezi putin le pasa de romanica.muzeul e de c…….. .nu trebuiau trimise originalele in cotetul lor de muzeu.management tipic romanesc.vina e din ambele parti:lipsa de respect olandez fata de romani si prostia romaneasca perpetua.