Pietarii, protest la Timisoara. Sunt furiosi ca primaria majoreaza chiriile, dar nu le ofera conditii. Foto

TIMISOARA. Protest al comerciantilor din piete la Timisoara, dupa ce conducerea societatii din subordinea primariei i-a anuntat ca majoreaza chiriile cu 20% de anul viitor.

CITESTE SI: Dominic Fritz, atac virulent la adresa politistilor din Timisoara, dupa ce a fost chemat sa dea cu subsemnatul in legatura cu angajarea USR-istei de la Piete: Nu am o problema sa fim verificati pana la chiloti 

Contractele expira la finele acestei luni, iar noile tarife pentru vanzarea produselor in pietele din Timisoara ar intra in vigoare la inceputul anului 2023, iar acestea ii afecteaza deopotriva pe comerciantii din Piata de Gros si pe micii producatori din cele 11 piete din oras.

Comerciantii s-au adunat luni dimineata in Piata de Gros din Mehala pentru a-si exprima nemultumirile.

Oamenii se plang ca primaria nu a investit in pietele din oras, ca vand in conditii mizere, dar le impune cele mai mari taxe din tara.

Acum, pentru a putea vinde in piete, comerciantii pot fie sa opteze pentru o taxa zilnica, fie pentru una lunara care ajunge si la 550 de lei, iar de anul viitor aceasta va fi de 670 de lei. In Piata de Gros, pentru o boxa, acestia platesc acum 140 de lei pe metrul patrat, iar din 2023 va ajunge la 300 de lei/mp, la care se adauga chiria pe rampa de acces.

UPDATE: O delegatie a protestatarilor a mers sa discute cu conducerea Societatii Piete SA a Primariei Timisoara in incercarea de a obtine o reanalizare a deciziei de majorare a chiriilor de anul viitor cu 20 de procente.

UPDATE: Directorul SC Piete SA spune ca, in urma intalnirii cu protestatarii, nu s-a ajuns la nicio intelegere sau concluzie, astfel ca nu s-a luat nicio hotarare in privinta majorarii taxelor pe care pietarii le vor plati din 2023, scumpire ce trebuie aprobata si de catre Consiliul Local Timisoara.

In schimb, directorul societatii spune ca este necesara cresterea chiriilor pentru ca… toate preturile au crescut.

Avand in vedere situatia economica actuala, majorarea preturilor la utilitati si a taxelor, impozitelor si salariilor, analizam, deocamdata, majorarea taxelor pentru spatiile si locurile in care se realizeaza vanzarea. Speram ca luna asta sa se semneze si contractul nou cu Primaria, prin care se va permite si investitia in piete, ceea ce noi ne dorim sa facem. O mare parte din acesti bani se vor intoarce tot la comercianti, prin investitiile pe care le vom realiza in piete.

Nu s-a luat hotararea de majorare a chiriilor, inca ramane in analiza, doar s-au avizat aceste taxe, care vor fi aprobate de Consiliul Local. Cei care se stiu cu musca pe caciula au pus la cale acest protest„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Mirel Pop, directorul SC Piete SA.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar voi, pietarii, cand ati marit pretul cartofilor de la 1,5 la 3 lei a facut cineva greva?
    Nu zic ca sunt normale aceste mariri ale taxelor de ocupare a locurilor din piete, pentru ca practic e acelasi loc construit acum 10-20 de ani care se inchiriaza, dar nici preturile de la legume nu e normal sa creasca asa cum se intampla de cateva luni. S-a scumpit motorina, dar cat la suta din pretul cartofilor e reprezentat de motorina? 20-30%? Ca pana la urma si terenul pe care sunt cartofii e tot acelasi ca anii trecuti, samanta e de la cartofii de anul trecut, iar la agricultori nu s-au prea marit salariile.
    Asadar, de ce s-a marit cu 100%, cand cheltuielile producatorilor au crescut cu 60% (cresterea pretului motorinei) din 30% (procentul reprezentat de costurile cu combustibilii), deci o crestere a pretului de productie cu ~15-20%?!?

    • pentru ca, la fel ca si pentru tine, si pentru ei au crescut restul preturilor pentru viata de zi-cu-zi.
      sper ca nu v-ati dezobisnuit sa va referiti la milioane/miliarde cand e vorba de bani. moda revine. si nu doar la noi, si in UE si peste balta. cam asta e pretul pierderii unui rm, intrebati germania post rm1

      • 99 % din ei sunt bisnitari, taranii au cam disparut din pietele noastre (exceptie cele volante dar si acolo se raresc…).

  2. Toti tarani, rupti de munca campului, se vede pa ei. 😉

  3. sunt si eu curios, ei isi intretin spatiile curate? sau se asteapta sa vina primaria sa le mature picioarele?

  4. Ce frumos scrie acolo Respect. Presupun ca vor ca Primaria sa-i respecte ????? si sa nu le creasca chiria?
    Dar unde este RESPECTUL comerciantilor fata de cumparator? Ca si ei au crescut preturile, nu cu 20% ci chiar si 100%. Unde este respectul lor fata de cumparator>? Sau ala nu se considera respect, se considera ca mor de foame comerciantii daca nu maresc pretul la legume si fructe asa cum vor ei.
    Sa nu-mi spuneti ca acuma o conopida trebuie sa fie dublu la pret ca ti-a crescut chiria cu 20% la masa, Pai si maturatorulk ala de aduna dupa voi, comerciantii, are acuma salariul cu 20%, cel putin mai mare. Crediti ca Primarul acuma trebuie sa scoata banii din buzunarul lui sa plateasca maturatoriul? Si Apa s-a scumpit. Sa plateasca tot primarul diferenta din buzunarul lui sau al primariei ca sa nu muriti voi de foame?
    Asta este inflatia! Sau ce vreti? Sa creasca taxele la altii si la voi nu!
    PS. Oare cati dintre astia din poza sunt invatati sa dea czu sapa la adunatul cartofillor? Nici unul nu are tangenta cu agricultura. Astia toti sunt, cu minime exceptii, numai comercianti, ce cumpara de la tarani sau en gros, adica de la ferme si vand produsele ca fiind original romanesti, munciti de ei cu greu.

  5. Mergeti mah la munca dava drk de bisnitari nici unu din ăștia nu sunt producători doar acte făcute pe nașpa ….la munca gunoaielor oricum nici drk nu mai mere in piața sa își facă cumpărăturile când găsești de toate la spmarket

    • Foarte multe produse ce le vand astia la piata sunt cumparate de la aceleasi surse ca si aia de la spmarket. Aia de la spmarket au contracte speciale pentru cat pe zi sa li se livreze. Ce ramane nevandut la astia engros se vinde la comerciantii de la pietze. Nici unul din astia de vand la piata nu vinde produse din ghradina unuia de la tara. Inca multi cred ca de la piata capeti produse bio, produse pur romanesti, produse ecologice. Sunt aceleasi produse ca cele de la market, insa mult ai scumpe, ca trebuioe si ala de la piata sa aibe ce baga in gura, ca famelie mare, copchii multi, nevoie de bani multi, ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine, etc.

      PS Eu imi aduc aminte de o faza de acuma cativa ani buni, cand intre Timisoara si Caransebes erau prin sate tarabele taranilor cu produse „din gradina”. Ma opresc si eu sa cumpar niste cartofi si vad ca are toti sacii la fel si in saci din aia ca plasa, unul ca altul. Eram la ales sacul cu cartofi, cand opreste unul cu duba langa noi si soferul i se adreseaza direct taranului: Uite am in masina saci cu cartofi, 1000 de kg. Azi cati saci cumperi? Taranul o cam da incoace si incolo si se tot uita la mine. Insa ala cu duba, : Hai , bre, ca nu am timp de discutii! Ca doara ti-am livrat tot timpul. Ce, azi nu vrei? Lasa ca clientul (adica eu) cvumpara pana la urma.
      Asa ca asa erau cartofii si celelalte legume de pe taraba taranilor, din gradina, bio si ecologice. De atunci nu mai cumpar la taran la strada, ca e la cacialma cu produse din gradina.

      • Pe Cosava la fel . Plin de bisnitari de fructe . Putori care in loc sa lucreze stau toata ziua sa vina cate ub fraier sa cumpere de la ei ! Huoooo

  6. Revanzatori jegosi ! Iau din depozite si vand la pret mare !

  7. Fratelo… aflu eu cine sunteti si va rezolv pe toti. Am vorbit cu Domi!

  8. Scos din context, oamenii au dreptate. Platesti chirie, vrei conditii. Desi, 670 lei/luna = 22lei/zi, oare ce vor sa primesca la banii astia? Au un spatiu de vanzare, ceva curatenie, un WC amenajat. Poate vor sa spuna ca nu vand nimic, absolut nimic, „la negru”. Cred ca e minimalist sa credem ca fac 22 lei profit la negru. Pe ora. Ma intreb cat impozit plateste un asemenea comerciant lunar catre stat. Din informatiile pe care am chiria asta e contributia majora a lor la bugetul public.
    Nu rezulta din articol ce anume doresc, care sunt propunerile la care Administratia pietelor a zis „pas”. Singura cerere e „sa nu se mareasca chiria”. Cresc preturile, creste inflatia, cresc pensiile, cresc taxele si impozitele pe casa, masina, etc., dar chiria in piata sa ramana la fel, cer ei.
    Unele plangeri au o solutie simpla, la indemana comerciantilor:
    1. (Primaria)… „le impune cele mai mari taxe din tara”. Pai vindeti in orasele cu taxe mai mici, si e rezolvata problema.
    2. „Oamenii se plang”… „ca vand in conditii mizere”. E foarte simplu: inchiriati/construiti un spatiu comercial propriu, faceti-va un aprozar particular, si conditiile vor fi exact cele pe care le doriti. Legume si fructe se vand si la Auchan, Kaufland, Profi, Lidl, clientii cumpara de zor, si nici una din aceste firme nu vand in piata, probabil pentru ca nu le plac „conditiile mizere” oferite, ma gandesc eu asa 🙂

  9. Salutare
    Pietarii?? bisnitari,,,pietarii adevarati nu protesteaza aceste jeguri care fac specula si sunt protejati de autoritati fac gargara..eu nu as mai lasa nici un bisnitar in pietele Timisoarei si as catiga alegerile viitoare..deoarece acestia nu fac nimic si isi bat joc de adevaratii producatori care sunt amenintati daca nu le dau lor productia la un pret de cacat..POLITIA locala formata din analfabeti si corupti le face jocul acestor nemernici care se imbogatesc pe spatele adevaratilor producatori..
    Astept rezultate .
    Un cetatean care plateste taxe acesrtui oras..
    SStoma

  10. Nu ințeleg de ce o tot dați că nu sunt producători când e destul de logică treaba asta. !! Dacă ar fi producători nu ar mai avea timp să stea toata ziua la tarabe sau la piață !!!
    Dacă nu le convine pretul la chirie e destul de simplu, să se mute în altă parte dacă au unde, dacă nu, să pună ei mână de la mână că sunt o asociatie bănuiesc, și să cumpere acea locație de la primărie sau cine o fi proprietar. Să plătească apoi ei ratele la bancă și cheltuielile lunare de întreținere, așa cum se face într-un condominium. Apoi o să aibe exact condițiile care le vor, sau care sunt în stare să și le plătească !!
    Bănuiesc că iese din ecuatie treaba asta datorită costurilor muult prea mari, și în plus nu or sa mai aibe cui să dea spagă, căci în spiritul ăsta au fost crescuți. E cam greu sa le mai schimbi năravurile, dar nu imposibil… Trebuie doar voință .!