TIMISOARA. In calitate de partener national al Programului CLIMATE KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, concentrat asupra schimbarilor climatice, in perioada 13 – 15 mai 2019, CCIA Timis gazduieste workshopul introductiv al Sub-programului “Pioneers into Practice”.
“Pioneers into Practice” este un program educational cu o componenta de mobilitate care ofera expertilor din domenii legate de schimbarile climatice o experienta in tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, printr-o combinatie de invatare bazata pe practica si ateliere de lucru.
Astfel, „pionierii” = experti in diferite domenii Climate KIC – sustenabilitate, durabilitate, eficienta energetica, smart cities, smart transitions, system innovation etc., vor iesi din zona lor de comfort si vor lucra pentru o perioada cuprinsa intre 4 – 6 saptamâni intr-o organizatie gazda – ONG, SME, multinationala, universitate, institut de cercetare etc., din una din tarile participante in program: Germania, Italia, Ungaria, Portugalia, Malta, Cipru, Slovenia, Spania, Bulgaria, Serbia, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Slovacia, Cehia, Croatia.
Legatura intre pionier si organizatia gazda se realizeaza in functie de preferintele „pionierului” si de acceptul gazdei, iar perioada de mobilitate este septembrie-octombrie 2019.
Inainte de aceasta componenta, sub-programul PiP incepe cu o sesiune de “online learning” in care “pionierii” sunt initiati in “System Thinking”, „Transition Theory” si in alte instrumente vizuale pentru a aplica practic aceste concepte. „Pionierii” lucreaza in echipe la un proiect de grup care are ca tema o provocare locala: poluarea, colectarea selectiva a deseurilor, transportul urban, risipa de hrana, altele.
La eveniment, participa 13 „pionieri” din toate zonele tarii, experti in diverse domenii – parcuri naturale, managementul apei, biotehnologii, arhitecti, avocati, experti din cadrul primariilor, specialisti din ONG-uri. Cu ajutorul exemplelor, a metodelor “Lego Serious Play” si a unor tehnici vizuale, acestia isi vor sedimenta conceptele de „System Innovation” descoperite in modulul de e-learning parcurs. Modulul este disponibil gratuit la adresa: https://learning.climate-kic.org/en/programmes-and-courses/climate-kic-courses.
In cursul anului 2018, „pionierii” au participat la urmatoarele actiuni: 2 workshop-uri organizate la sediul CCIAT (16-18 mai, 13-14 noiembrie); 1 worshop international la Edinburgh (31 octombrie); intâlnirea partenerilor, Lisabona (12-13 decembrie) si la ceremonia de acordare a certificatelor de participare, la CCIAT, in 17 decembrie.
***
Informatii suplimentare la tel. 0721896961, e-mail: [email protected], Cristina Badulescu – coordonator CLIMATE KIC / CCIAT.
www.climate-kic.org