FOTO! Plan rosu de interventie in Gara de Est din Timisoara, lovita de un dezastru feroviar! 50 de echipaje ale pompierilor, politiei si salvarii, mobilizate intr-un exercitiu

TIMISOARA. Cisterna de tren plina cu combustibil in flacari, vagon plin cu morti si raniti si 50 de echipaje de interventie la fata locului. Este vorba despre o simulare a unui Plan rosu de interventie in Timisoara in caz de dezastru.

Simularea a avut loc la Gara de Est. 20 de victime au fost scoase din vagonul ce putea sari oricand in aer, dintre care doi morti. 50 de echipaje de interventie ale pompierilor, ambulantei, SMURD-ului, jandarmeriei, politiei si al politiei de frontiera au sosit in cel mai scurt timp la fata locului.

Acestea au scos ranitii si i-au dus intr-un loc sigur. Psihologii le-au oferit asistenta tehnica celor mai putin raniti, iar victimele cu traumatisme grave au fost duse la spitalul municipal si la cel judetean, dupa ce medicii de pe salvari le-au oferit primele ingrijiri.

Pompierii au stins focul si au indepartat vagonul de calatori care era posibil sa fie aprins, iar cisternele pline de combustibil au fost racine pentru a preintampina o explozie.

Scenariul a fost pus la cale de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat. Fortele de interventie timisorene au fost testate pentru a fi siguri ca, in cazul unui accident feroviar, din momentul activarii Planului Rosu de Inteventie, fiecare persoana stie exact ce are de facut.

Trierea victimelor si transportarea lor la spitalul municipal sau judetean, asigurarea tratamentului pentru ranitii grav, consiliere pentru cei raniti usor si pasii de interventie al echipajelor au fost pasii pe care i-am urmarit in cazul Planului rosu de interventie”, ne-a spus colenelul Gheorghe Campeanu, comandantul interventiei.

Orice plan are lacune. Tocmai pe acestea incercam sa le rezolvam, ca in cazul unei interventii sa nu apara probeleme neprevazute”, a explicat Mihai Grecu, seful Urgentelor de la Spitalul Judetean Timisoara.

Planul se declanseaza atunci cand sunt intrunite mai multe conditii. Fie numarul victimelor este de cel putin 6, fie operatiunile de salvare impun interventia a cel putin 5 institutii, interventia implica mobilizarea a cel putin 30% din capacitatea de interventie aflata in tura de serviciu a serviciilor publice de urgenta prespitaliceasca (S.M.U.R.D. si Serviciul de Ambulanta) din judet ori la fiecare eveniment in care sunt implicate substantele chimice periculoase sau la urgente radiologice”, a adaugat Vlaia Sindia, purtatorul de cuvant al ISU Banat.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari pentru imagini. Cele mai bune imagini din presa.