Planta de sezon care stopeaza dezvoltarea tumorilor si contribuie la imbunatatirea memoriei

Anticii au descoperit ca stirul este mai hranitor decat porumbul, graul sau alte cereale, iar cercetarile moderne au relevat aceste calitati ale plantei.

Este o planta bogata in vitamine, in special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Frunzele contin cu 25% mai multe proteine si mult mai mult lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia.

De la stir se pot consuma partea verde, tulpina si semintele. Frunzele tinere, cu un gust asemanator cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocanitei, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe intreg parcursul verii si pana toamna tarziu. Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat) dar se poate obtine din ele ulei si faina. Acestea pot imbogati alte mancaruri, dandu-le un gust piperat. Faina poate fi consumata simplu, poate fi folosita la prepararea de prajituri sau paine (nu contine gluten), precum si in amestec cu alte tipuri de faina pentru diverse preparate.

Stirul este folosit in medicina traditionala ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree).

Ceaiul se foloseste pentru gargara in cazul durerilor de gat sau a aftelor si pentru spalaturi externe in cazul exemelor, scrie realitatea.net.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.