Planuri pentru o Centura Feroviara legata de aeroport la Timisoara. Consiliul Judetean cauta o firma care sa intocmeasca Studiul de Fezabilitate cu peste 2 milioane de euro

TIMISOARA. Modernizarea transportului pe calea ferata, interconectarea cu celelalte retele de transport, cresterea numarului de calatori si reducerea poluarii sunt vitale in urmatorii ani, data fiind dezvoltarea accelerata in context european a intregii regiuni.

CITESTE SI: Ambitia constructorului de a ridica un etaj pe luna la noua maternitate a Spitalului Judetean Timisoara. Stadiul lucrarilor 

Despre necesitatea unei centuri feroviare in jurul Timisoarei se vorbeste de multa vreme. De altfel, un prim studiu, cel de prefezabilitate a fost intocmit de Consiliul Judetean Timis inca din 2006-2007, insa lipsa fondurilor a facut ca acesta sa ramana la sertar.

Avand in vedere proiectul Ministerului Transporturilor de modernizare a liniei Caransebes – Timisoara – Arad si posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru proiecte de transport, Consiliul Judetean Timis a lansat licitatia pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru aceasta Centura Feroviara a Timisoarei.

Conform documentatiei ce insoteste anuntul din Sistemul Electronic de Achizitii Publice, firma care va castiga licitatia va avea de realizat o multime de studii, de scenarii, de calcule, indicatori, devize, solutii tehnice de proiectare.

O centura feroviara care sa aiba in vedere si interconectarea Aeroportului International Timisoara cu magistrala de cale ferata Timisoara Nord – Bucuresti Nord ar contribui la:

– eliminarea blocajelor si a disconfortului creat de traversarea trenurilor de marfa prin centrul Timisoarei, in urma modernizarii segmentului feroviar Timisoara Est – Ronat Triaj, parte integranta din coridorul Orient/Est mediteranean.
– permite integrarea regiunii in reteaua europeana de transport feroviar de marfa
– dezvoltarea si extinderea legaturilor transportului aerian cu alte variante de transport prin interconectarea aeroportului cu intreaga retea de cale ferata europeana, precum si conexiunea cu modurile de transport urban
– atragerea unui numar mai mare de calatori din localitatile limitrofe pe transportul feroviar prin prelungirea traseelor, astfel incat trenurile metropolitane sa ofere o conectivitate mai buna cu zonele de interes din Timisoara.

Ar scadea poluarea, iar linia de cale ferata de la aeroport va permite transportul pasagerilor catre Timisoara si catre alte orase din Romania, asigurand mijloace de transport alternative.

In 2006-2007, cand Consiliul Judetean Timis a realizat studiul de prefezabilitate au fost identificate 3 variante ideale de amplasament si de statii cu o lungime cuprinsa intre 22 si 24 de kilometri care ar cuprinde traseele:

Ghiroda – Remetea Mare – Giarmata – Dumbravita – Sanandrei – Timisoara (cu si fara statie in tunel deschis la Giarmata)
Ghiroda – Remetea Mare – Giarmata – Sanandrei – Ortisoara
Ghiroda – Remetea Mare – Giarmata – Sanandrei – Ortisoara (cu statie in tunel deschis la Giarmata)

Preturile estimate pentru constructia Centurii Feroviare, in functie de solutia propusa, variau, in acel studiu, de la 181 de milioane de euro la 319 milioane euro, fara TVA.

Amenajarea unei Centuri Feroviare la Timisoara ar cuprinde:
– o conectare inteligenta la transportul urban, periurban si extern. Presupune modernizarea garilor, conectarea cu caile de acces motorizat, cu transportul public sau cu bicicleta, parcari

– descarcarea orasului de transportul de persoane si de tranzit de marfa, legatura intre Gara de Est si de Nord (estacada), traversarea fara bariere a retelei de transport rutier prin modificarea nivelului caii ferate pe tronsoanele Remetea Mare – Timisoara Nord, respectiv Timisoara Est – Giarmata

– contributia la realizarea unei zone economice mobile si atractive

In plus, ar creste viteza de circulatie pentru trenurile de marfa pana la 120 km/h si de calatori pana la 160 km/h, deoarece vorbim de o infrastructura nou proiectata pe intregul tronson. Vor fi modernizate statiile de pe traseu, s-ar realizat linie dubla pe toata lungimea, se vor reabilita liniile secundare din statii, se vor inlocui poduri, podete, se va repara sistemul de dernaj, se imbunatatesc terasamentele, se construiesc drumuri de intretinere, se modernizeaza garile, se amenajeaza pasarele, se monteaza panouri fonoabsorbante, incalzitoare de macaz noi, echipamente de linie, sistem de control.

De mentionat e ca viitorul Studiu de Fezabilitate pentru Centura Feroviara va trebui sa tina seama de proiecte aflate in derulare de catre DRDP, Transelectrica, Transgaz, SNCFR Regionala Timisoara, Aeroport, ANIF, ABAB, dar si de planurile urbanistice generale ale tuturor UAT-urilor de pe traseu: Remetea Mare, Ghiroda, Dumbravita, Giarmata, Sanandrei, Timisoara.

Valoarea estimata a contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate se ridica la 9.800.000 lei fara TVA, adica aproximativ 2.300.000 euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 20 iulie.

Va reamintim, reteaua feroviara pe raza judetului Timis numara 795 km, din care 113 km linie electrificata. Avem o magistrala si 18 linii secundare care apartin magistralelor Bucuresti Nord – Timisoara Nord, Brasov – Curtici si Bucuresti Nord – Episcopia Bihor.

In acest moment este in lucru Studiul de Fezabilitate pentru modernizarea liniei Caransebes – Timisoara – Arad printr-un proiect al Ministerului Transporturilor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. aceasta centura este mai mult decat binevenita, dar sansele ca ea sa se realizeze sunt infime, tinand cont de capacitatea actualei conduceri de a rezolva probleme judetului.

  2. Lasati SF-urile si conectati Giarmata de Ronat prin Sanandrei sa scapam in primul rand de trenurile care nu au treaba cu orasul.

  3. Vin alegerile și vor PNL = PSD să aibă bai de furat din studiile de fezabilitate ,cat mai elaborate bineteles

  4. Daca-l fac precum drumul express mai bine sa nu se mai apuce, ce-a mai slaba administratie centrala (judet) si locala (Timisoara) decand exista Banatul. Rusine acestor politicieni tineri care viseaza doar la banii din propriile buzunare.

  5. Ocolitoarea CF face
    Inutilă dublarea CF!

    • Ce logică de arhitect !!😳
      Noroc cu tine că altfel băgau ăștia linii fără număr prin Timișoara!🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  6. Va rog sa va asigurați ca e legată si de Disneyland-ul de la Parța

  7. promisiuni electorale
    statul rromân nu investește 1 leu în Timișoara

  8. rromania , ai mare dreptate ,statul roman nu a investit mai deloc in Timișoara. Nu e frustrare mai mare sa sti ca dam mulți bani la stat și nu beneficiem de nimic . Un oras ca Timișoara fără stadion, gara decenta, zona de relaxare și centru istoric făcut cum ar trebui este o rușine. Nu avem scuze ca am permis unora sa ajungă la conducerea orașului, gen ftizulache și etc

  9. Lucrurile mari nu sunt pentru oamenii mici ca N(e)ica Nimeni, Fritz Witzfigur sau sluga lui Ali BabadeTeleormankistan !!
    Dacă Timișoara și Timiș aveau omeni capabili în administrația locală și centrală liniile de tren se scoteau din oraș de la Gară înspre centru, Gara s-ar fi construit perpendicular pe linii undeva mai spre pasajul Jiul iar în locul liniilor se construia un bulevard cu capeții conectați la linia de centură.

    • Repeti ca un papagal acelasi lucru de ani de zile.

      • Da băi g#ozarule repet acest lucru de peste 15 ani, pentru că este o șansă unică pe care o are Timișoara să se modernizeze și să arate ca un oraș din vestul Europei!
        Numai aici cu niște gunoie la conducere judeului și al primăriei se pot construi două săli polivalente una lângă alta și două stadioane unul lângă altul la o aruncătură de băț de centrul orașului, iar spitalul municipal la 5km de oraș.
        Să nu mai vorbim despre halta care vor s-o construiască în centru și încă o linie de tren !
        Marș in kk de gunoi.

        • Poti sa latri 100 de ani si nu va fi scoasa calea ferata din oras. Si asta tocmai cand urmeaza sa o dubleze.
          Asa ca mai bine cauta un doctor bun sa mai salveze ce se poate salva…Acusi o ia la fuga si bau-baul real cand te vede…

          • Nu va fi scoasă pentru că dereglați mintal ca tine au condus și conduc orașul și județul. Tenguradegunoi.

  10. ia scoateti voi frumos trenurile din oras…faceti o gara moderna la gara mica si o centura ocolitoare …scapati si de pasajul de la solventul si de o groaza de ambuteiaje. dar cel mai important ar fi ca sa-si puna mintea la contributie cei de laprimarie, serviciul circulatie si sa faca sensuri unice pe strazile cu 2 benzi…pe o parte poti parca iar pe cealalta parte se va circula fara dificultate

    • Recomand calduros o vizita la Berlin, sunt sute de trenuri de toate categoriile care circula pe deasupra, la nivelul strazii si pe sub pamant, de la metrouri la trenuri de mare viteza ICE. Nu imi inchipui ca vor scoate vreodata trenurile in afara orasului, inainte de inventarea teleportarii. La fel Viena, Roma, Paris, etc.

  11. Cum sa a dai 2 000 000 euro pentru 3 hirtii,este absurd si seamana a lucru necurat,poate organele abilitate ar trebui sa se ocupe urgent de caz.
    Asta intr o tara normala,dar cum RO este o tara esuata nu stiu ce va fi , doar banuiesc.

  12. Da la Pârlipăț cum este figurantule sau ai uitat de când ai plecat!? Bine ca nu ne-ai spus ca la Wuppertal !!🤣🤣
    Tote orașele pe care tu le-ai enumerat sunt de cel puțin de 10 ori ai mari decât Timișoara și au trebuit să se orienteze după posibilități !
    Timișoara are o șansă unică să scape de trenurile care trec prin centrul orașului. Nu trebuie decât să facă ce vrea N(e)ica Nimeni și gara perpendicular pe liniile de tren cu fața spre centrul orașului, trenurile să le întoarcă înapoi pe o așa zisă centură feroviară și in locul liniilor de tren un bulevard cu legătură la ambele capete cu șoseaua de centură.
    Dacă prin absurd sluga lui Ali Baba de Teleormankistan ar vrea să facă ceva pentru Timișoara ar putea măcar să demareze un așa proiect, dar el este prea prost să gândească atât de departe.

  13. Iarasi ati plecat toti dupa fenta .
    Nu o sa se investeasca sume importante , cu bani de la guvern , in urmatorii 20 de ani .
    Clasa politica din Timis e o adunatura de sclavi marlani , care sta capra in fata sefilor de la Bucuresti .

  14. „Consiliul Judetean a gait o firma care sa intocmeasca Studiul de Fezabilitate cu peste 2 milioane de euro!”
    Cauta doar sa ne lamureasc ca au nevoie de bani de la buget, pentru o lucrare cam ca cea ddintre Luțca și Sagna! 😉

    • Hai să nu facem nimic că undeva un ciumat și-a bătut joc de banii publici!!
      Cât despre pod, s-a întâmplat și în Austria în urmă cu câțiva ani când au reparat un pod de pe Schnellschtrase in dreptul localități Frohnleiten !
      Aici problema nu este hoțul fie din PSD sau PNL, aici problema este justiția care este mai coruptă decât politicienii!!

    • Urmașii DSAPC Timișoara; sper însă ca este vorba de cei inteligenți.
      Altfel alți bani aruncați pe apa Begeiului!

  15. dna si curtea de conturi inchide ochii la sifonarea banilor publici.
    calea ferata din romania este intr-o stare mizerabila, trenurile circula cu limitare de viteza. in 1996 trenul intercity spre bucuresti facea 6.5 ore, acum 10 ore, daca nu are intirziere. nu facem reparatii dar noi investim milioane in firma cui trebuie pentru visuri pe hirtie.
    mergeti la locul viitorului pasaj solventul sa vedeti cu ce viteza trec trenurile pe linia electrificata spre arad. sub 30km/h. qed