Planuri pentru refacerea fatadei si amenajarea piatetei cu fantana arteziana. Schimbarea programata la Gara de Nord din Timisoara, cu peste 4 milioane de euro, pentru care s-a relansat licitatia. Foto

TIMISOARA. Acum 3 ani reprezentantii Ministerului Transporturilor promiteau la Timisoara cea mai frumoasa gara din vestul Romaniei, complet modernizata, cu peroane complet schimbate, scari rulante, lifturi, banda transportoare pentru bagaje si o super pasarela care sa asigure accesul de la tren direct catre o parcare supraetajata.

Toate se regasesc doar intr-un studiu de fezabilitate dintr-un program national de reabilitare a aproape 50 de statii de cale ferata cu bani europeni.

CITESTE SI: Singurele trenuri care nu intarzie niciodata, nu deraiaza si nu au restrictii de viteza sunt la Timisoara, in cea mai mare diorama din Romania. Spectacolul fascinant din Gara de Nord. Video

Deocamdata, insa, sunt bani doar pentru un proiect din fonduri proprii al Regionalei Timisoara. Acesta prevede cateva lucrari importante care sa schimbe intrucatva fata Garii de Nord.

Dupa ce o licitatie a fost deja anulata in toamna anului trecut pentru ca nu s-a prezentat nicio firma, acum reprezentantii CNCF CFR Regionala Timisoara isi mai incearca norocul inca o data.

CFR SA a relansat licitatia pentru ‘Reabilitare fatada, reparatii platforme, iluminat, acces intrari in cladirea de calatori statia CF Timisoara Nord si reparatii acces peron linia 1 + acces tunel pietonal (proiectare si executie)‘.

Actuala cladire a Garii de Nord este alcatuita din 6 corpuri comasate intr-un ansamblu. In acest moment, cladirea statiei nu mai corespunde cerintelor de asigurare a unor conditii optime a desfasurarii activitatilor in imobile si a exigentelor de calitate impuse de legislatia in vigoare. Constructia prezinta deficiente de ordin structural, estetic, functional, de ineficienta energetica, cu pierderi mari de caldura, si pe linie de siguranta in exploatare„, se arata in documentatie.

Cum banii nu sunt foarte multi, sub 4 milioane si jumatate de euro, lucrarile vor viza in principal fatada si amenajarea piatetei din fata statiei.

Astfel, sunt prevazute lucrari de consolidare, interventii asupra fatadelor si acoperisurilor – terasa, interventii asupra tunelului pietonal de acces la peroane cu realizarea unui nou acces la linii din holul central, interventii la peronul liniei 1, refacerea piatetei Garii si realizarea instalatiei centralizate de aer conditionat, ventilatie si incalzire.

Se vor realiza, totodata, lucrari de pregatire pentru construirea unei pasarele metalice (platforma pietonala) prevazuta in viitor in sala caselor de bilete, ce va fi sustinuta de 6 stalpi metalici, si montarea a doua scari rulante de acces la mezanin. Aceasta, insa, in perspectiva reabilitarii culoarului Aradul Nou – Drobeta Turnu Severin (Magistrala 900), care nu va fi realizata prea curand.

La tunelul pietonal care asigura accesul de la piateta la peronul 1 se vor reface actualele pardoseli din mozaic folosindu-se granit rezistent la trafic intens si antialunecare, se va monta un sistem de supraveghere, un sistem de detectie si semnalizare/avertizare PSI si se va inlocui sistemul de iluminat.

Piateta Garii va fi complet refacuta, se va amenaja o fantana arteziana, zona va fi placata cu dale de granit, se vor monta banci, se va realiza un sistem de iluminat cu stalpi ornamentali, se vor planta copaci si se vor monta rastele pentru biciclete.

Totodata, vor disparea aparatele de aer conditionat si se va realiza o instalatie moderna centralizata de climatizare, iar pe doua corpuri de cladire se va monta o instalatie de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Noua licitatie a fost lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice joi, iar valoarea proiectului este de 17.605.391,14 lei fara TVA. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2 ani.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 6 august, iar evaluarea lor ar putea dura pana in februarie anul viitor.

Va reamintim, Gara Timisoara Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din oras.

Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la Al Doilea Razboi Mondial.

In ultima parte a celui De-Al Doilea Razboi Mondial, Gara a fost puternic bombardata.

Dupa terminarea Razboiului, Gara a fost reconstruita partial dupa planurile initiale.

In perioada 1971 – 1974 cladirea a fost complet modificata si adusa la forma de astazi cu stilul arhitectural schimbat radical.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Uitati-va si voi ce cladire frumoasa era Gara din Timisoara. Noii veniti si-au batut joc de ea, la fel ca si de cladirea Operei. Daca aveau nevoie de spatii noi, nicio problema. Spre Viaductul Jiul erau coscomelnite atunci, si acum, in locul carora se puteau construi alte cladiri necesare. Daca erau necesare! Daca nu-ti respecti trecutul, mai devreme sau mai tarziu dispari. La noi a inceput asta mai demult. La americani, doar acum. Make America Great Again! Te umfla plansul (rasul!), nu-i asa Trump?

    • Dar articolul l-ai citit?

  2. De banii astia o demolati si construiti alta hotilor. Sictir!

  3. „Gara Timisoara Nord a fost construita intre anii 1897-1899” Adica in 2 (DOI) ANI ?????????? WOW. Ce primar de doi bani aveau pe atunci! Pai astia nu stiau ca o lucreaza dureaza cel putin 2 mandate (cam 8 ani) si dupa darea in folosinta cam in 2 ani trebuie reparata urgent? Doamne ce inapoiati!!……..Sper ca ati sesizat ironia si mai ales cat de tragica e realitatea. Ce am fost si ce am ajuns!

    • „Károly Telbisz (1854-1914), baron Telbisz de Obesenyo, a fost unul dintre cei mai apreciați primari ai Timișoarei, preluând această funcție la vârsta de doar 31 de ani. În timpul conducerii sale de aproape trei decenii (1885-1914) Timișoara a cunoscut o dezvoltare și o înflorire remarcabilă, devenind primul oraș din țară unde, după model vest-european, întreprinderile au fost preluate în regie proprie.

  4. Lui Robu ii ia peste doi ani sa cosmetizeze trei parculete lângă Posta Mare,cu milioane de euro,deci despre ce vorbim!?
    Batjocura pe bani foarte multi!!

  5. Cladirea garii trebuie inlocuita deoarece nu mai corespunde nevoilor actuale sau din viitor! In vest garile arata ca un mall!

  6. Locatia garii de nord este total nepotrivita si in aceste momente dar mai ales pentru viitor. Trebuie ori mutata ori regandita, repozitionata perpendicular pe linii, linii cu capat de linie in cladirea garii si doar vreo doua sa mearga mai departe catre est prin tunel la nivelul solului lung pana la pasajul Jiul (linii acoperite) si nu tunel subteran pe modelul orasului est german Chemnitz, fost Karl Marx.
    Gara noastra este inghesuita intr-un spatiu prea mic, cu bulevard ingust fara posibilitati de largire, fara spatiu generos de o piateta in fata garii, fara posibilitatea de a avea statii largi pentru mijloace de transport, pentru peroane paralele ale acelorasi mijloace de transport in comun si atatea altele.

    Insa cum la noi calea ferata nu mai este cautata aproape de nimeni si nici statul nu face investitii in CFR, putem ramane in continuare cu aceasta gara semirurala , chiar o putem micsora.

  7. Imi doresc o gara macar ca in Chemnitz sau sa nu mai pomenesc de gara principala din Cracovia. Asta apropo de gara-mall sau mall-gara.

  8. Le răspund celor de mai sus si autorului articolului.
    1. Au fost 2 ( doua ) licitatii anulate;
    2. In perioada 2005-2008 cand trebuia refacuta statia CF Timisoara Nord, cu bani BERD, firma din Israel si-a batut joc de lucrare ( de ex: la geamurile termopan au prezentat o mostra, iar la montaj au folosit un alt material, evident de calitate inferioara,etc.) si s-a reziliat contractul din partea Companiei. De altfel, am castigat si la Paris in fata israelienilor.
    3. Cititi cu mare atentie expertiza + DALI ( ca de fapt asta este postata in SEAP ), și NUMAI dupa aceea dati-vă cu parerea ( evident cei care au oarecare experienta in domeniu, sic ! ).

  9. Care mai decare isi da cu parerea asupra Garii de Nord. Mai fratilor, inainte de a va da cu parerea daca e bine asa cum zice Robu ( desi nu el va face renovarea) sau daca e asa cum vrea Mesterul Manole, sau altii care ar vrea sa arate ca la inceput, puneti-va intrebarea simpla: cati calatori au tranzitat prin GN in 2019 si cati calatori tranzitau aceeasi gara in 1975, respectiv cati calatori se estimeaza pentru 2050? V-ati speria facand comparatie si ati ajunge la concluzia unui om normal, ca GN si-a pierdut importanta de alta data, ca poate arata mai bine in 1899 si ca ar fi suficienta si in 2050, ca pana ajung si la noi trenuri de mare viteza va mai curge multa apa pe Bega, ca traficul de marfa se poate dirija, fara pierderi mari pe alte rute, etc.

    • #socotasului. Problema este una de strategie.
      Vrei trenuri rapide regio, interregio functionale (sa zicem ca in D) atunci gandesti intr-un fel, vrei circulatie auto (tot ca in D) faci drumuri rapide (patru benzi, 2*2, 100 km/h cu radare, nu ca la noi) si autostrazi, vrei discutii … faci studii de fezabilitate si planuri pentru viitorii 1000 de ani.

  10. in poze se poate vedea diferenta dintre Mozart si Gutza.

  11. Doar din poze vezi ce distrugere a facut comunismul,nu doar in viata de zi -cu zi,daca nu facea nimic era mai ok,in 1897 iluminat -cu cablul subteran,in 2020 cabluri atarnate de sa strambat si stalpul,praf sa facut

  12. Despre amplasare si refacerea garii. Cam prin anii ‘960 toamna – inceputul anilor ‘970 (parca) a existat un studiu de refacere a garii in varianta „gara de capat” (vezi West Bhf. din Viena) la o alta locatie. ideea a murit din mai multe motive. Unul esential, cand auzea de Timisoara pe Cel mai iubit il apuca dorul de distrugere si mai accentuata.