Platesti amenda daca muncesti la negru, iar patronii risca puscaria! Vezi cum se modifica legislatia!

O modificare a Codului Muncii care starneste reactii dintre cele mai diverse este si cea referitoare la munca la negru. Pentru prima data se pedespesc si salariatii prinsi fara carte de munca, iar patronii care nu incheie contracte angajatilor risca sa intre chiar si la inchisoare. Noile modificari din lege au fost discutate astazi cu parlamentarii puterii, cei din UDMR considerand masurile propuse prea dure.

Modificarile aduse Codului Muncii vor flexibiliza piata si ii vor ajuta pe romani sa gaseasca mai repede un loc de munca, a declarat premierul Emil Boc, care, in plus, a avertizat ca pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitata doar la aplicarea unei amenzi.

Indiferent de numarul de angajati la negru, un patron nu poate plati acum o amenda mai mare de 100 de mii de lei. Dupa noul Cod al Muncii, la mai mult de trei salariati fara contract, angajatorul risca inchisoare.
Cei care se simt cu musca pe caciula sunt deja speriati de noile masuri.

Un calcul simplu ne arata ca pentru un salariu net de 1.000 de lei luati in mana, o firma plateste la stat contributii de 766 de lei. Asta inseamna ca un agajator care platea la negru cinci salarii, isi va permite sa plateasca legal, din aceiasi bani, doar trei salarii.

Estimarile arata ca in Romania sunt acum aproximtiv 1,7 milioane de angajati la negru. Daca ar trece pe carti de munca am avea 7,7 milioane de contributori la CAS, fata de 6 milioane, cat sunt in prezent.

Amenzile mici de pana acum au aruncat in derizoriu controalele inspectorilor. Spre exemplu o firma prinsa saptamana trecuta cu 322 de persoane la negru a primit cu seninatate amenda. Noul Cod al Muncii l-ar fi bagat pe directorul companiei la puscarie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.