Foto: cbsnews.com
TikTok a esuat in incercarea de a rasturna o lege care ar putea duce la interzicerea sau vânzarea aplicației in Statele Unite incepând cu 2025. Instanța de apel federala a respins argumentul companiei, care susținea ca legea este neconstituționala si ar avea un impact devastator asupra libertații de exprimare a celor 170 de milioane de utilizatori din SUA.
Curtea a considerat ca legea a fost „creata cu grija” pentru a se ocupa exclusiv de controlul exercitat de un adversar strain, fiind parte a unui demers mai larg al Congresului si al presedinților succesivi pentru a contracara o amenințare naționala de securitate legata de China. TikTok si compania sa mama, Bytedance, au negat in mod constant acuzațiile privind legaturile lor cu statul chinez. TikTok se va adresa Curții Supreme a Statelor Unite, scrie ziare.com.
Va reamintim, platforma Tik Tok este cea prin intermediul careia si-a facut campania eletorala si candidatul la presedintia Romaniei, Calin Georgescu. Unul dintre utilizatorii platformei i-ar fi finantat campania lui Georgescu prin „donatii de peste un milion de euro”.
Autoritatile au si descins sambata in trei locatii din Brasov pentru a face verificari legate de Bogdan Peschi, cel care ar fi finantat campania lui Georgescu.
Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul „bogpr”, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro.
Dupa ce a devenit subiect de dezbatere publica, implicarea „bogpr” în finanţarea promovarii lui Calin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmata inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autoritaţile române în data de 28 noiembrie 2024, arata SRI.
Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat ca acesta a efectuat plaţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, catre utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Calin Georgescu, inclusiv dupa data încheierii campaniei electorale, puncteaza SRI.
SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite.
„Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia201D, arată SRI.