Munca romanilor este impozitata la o rata mai mare decat in celelalte tari membre UE din zona de est a Europei.
Acest lucru il arata un studiu realizat si publicat recent de celebra publicatie Deloitte, care a vizat 10 tari membre ale Uniunii Europene. Vecinele Romaniei stau mai bine la acest capitol decat tara noastra.
„Un studiu Deloitte publicat recent arata ca Romania are cea mai mare impozitare a muncii din toata Europa de Est. Studiul ne compara cu alte 10 tari. Romania practica 41.5% impozit, dupa noi vine Ungaria la mare diferenta cu 34%, Polonia cu 27%. Deci suntem lideri de departe in top. Vazand aceste cifre, poate nu e de mirare ca avem cel mai mare exod de populatie activa din tara dupa Siria. Poate nu e de mirare nici ca avem o lipsa acuta de forta de munca. Ce a facut PSD-ALDE in acest sens in Romania? Au agravat problema. In 2017 in loc sa relaxeze impozitarea pe munca mai ales a celor mai saraci romani, ei o sporit-o. Au schimbat codul fiscal astfel incat cineva care munceste 2 ore sa plateasca taxe cat pentru 8 ore. De ce au facut asta? Pentru ca nu mai stiu de unde sa scoata bani pentru a face fata cheltuielilor pe care le-au explodat tot ei.
De ce tot creste statul salariu minim? Tot din cauza acestui procent. Cu cat creste salariu minim mai mult cu atat extrage mai multe taxe din munca noastra„, scrie pe pagina sa de facebook deputatul USR Claudiu Nasui.
Parlamentarul vine si cu o propunere de rezolvare a acestei probleme.
„Toate acestea au o solutie simpla: sa nu mai impozitam salariu minim. Ar fi o minune si din punct de vedere economic si din punct de vedere social. Pentru ca ar exploda salariu net tocmai pentru cei mai slab platiti romani ceea ce ar face munca mai rentabila in România. Cei mai saraci ar castiga mai mult si altii care au plecat in cautarea unor salarii mai bune in alte tari ar fi mai stimulati sa se intoarca in tara unde e nevoie de ei„, scrie Claudiu Nasui.
Citeste mai multe: AICI