TIMISOARA. Au trecut 6 ani de cand o echipa de specialisti facea public un raport privind starea Podului Episcopal din Timisoara sau Mitropolit Andrei Saguna (cunoscut insa de timisoreni drept Mihai Viteazul, aflat in centrul orasului, la capatul bulevardului cu acelasi nume).
Inca de atunci, firma care a intocmit raportul preciza ca se impun de urgenta o serie de restrictii, pentru siguranta celor care traverseaza podul, dar preciza ca este imperios necesara reabilitarea de urgenta a constructiei peste Bega.
Astfel, din primavara anului 2018, au fost introduse si unele restrictii de circulatie pe podul Mihai Viteazul, care, insa, nu au fost respectate niciodata:
– introducerea restrictiilor de tonaj – se va limita la 13 tone maxim greutatea sarcinii pe osie a autovehiculelor care circula pe pod.
– introducerea restrictiilor de viteza – se va limita la 30 km/h viteza de circulatie a autovehiculelor pe pod
– introducerea restrictiilor privind numarul autovehiculelor grele (autobuze, troleibuze, autocamioane), astfel incat pe pod sa nu circule mai mult de un singur autovehicul greu.
Printre cele mai grave constatari ale specialistilor se numara deteriorarea grinzilor de sustinere a podului si, implicit, a structurii de rezistenta a acestuia, dar si fisuri, infiltratii, modificarea exagerata a proprietatilor betonului, dar si inregistrarea unor vibratii cu valori semnificative, la trecerea autovehiculelor pe pod. De asemenea, au fost descoperite armaturi fara strat de acoperire, beton degradat sau exfoliat si coroziunea avansata a mai multor elemente.
„Conform ‘Instructiunilor pentru stabilirea starii tehnice a unui pod’, podul prezinta o stare tehnica nesatisfacatoare, cu grinzi principale aflate intr-o stare avansata de degradare, cu tendinta de afectare a capacitatii portante structurale si pentru care este necesara aplicarea de lucrari de reabilitare si inlocuirea unor elemente structurale„, se arata in expertiza facuta in 2018.
Intrucat situatia prezentata in raportul specialistilor era grava, a fost intocmit, tot in 2018, un proiect de reabilitare si modernizare a podului, prevazut cu pasarele cu balustrade de sticla pentru pietoni, ce urmau sa fie construite in afara structurii actuale. Insa, proiectul primariei nu a primit niciodata aviz din partea Directiei Judetene de Cultura Timis, care a refuzat sa aprobe orice modificare de ordin estetic ar fi fost adusa podului istoric. A continuat un adevarat razboi intre institutii, incheiat inclusiv cu plangeri penale.
Demersurile s-au oprit in cele din urma, iar 6 ani mai tarziu, situatia a ramas neschimbata. Nu a fost prezentat niciun alt plan de reabilitare a podului Mihai Viteazu si nici masurile de restrictii impuse in 2018 nu sunt respectate.
Mai mult, expertiza facuta de specialisti nu mai este nici ea de… actualitate, aceasta avand un termen de valabilitate de 3 ani, intrucat in acest rastimp ar fi trebuit sa se treaca la executarea lucrarilor de punere in siguranta semnalate de experti.
Astfel, oricand s-ar putea produce un incident major pe acest pod ce continua sa se degradeze.
Podul nesigur implineste 110 ani de la construirea lui peste Bega
Situat la capatul bulevardului Mihai Viteazul, podul a fost construit in 1913-1914, pe locul unui pod de lemn ce functionase neintrerupt din 1718 si care fusese ranforsat in 1898.
Pe cele 4 socluri de pe balustradele sale ar fi trebuit sa fie amplasate patru statui ale unor episcopi romano-catolici, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, intrucat a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu s-a mai preocupat de inzestrarea podului.
Pareri
au trecut milioane de masini si camioane de atunci si nu s-a intamplat nimic, si nici n-o sa se intample.
firma de aia a primit bani, ca sa zica ceva si ei.
Sigur, gandire pur romaneasca, las’ domle, ca nu ni se intampla noua. Pana intr-o zi… Ce-mi plac idiotii ca tine care is siguri de lucruri. N-au habar, dar is siguri. Cand IQ-u nu trece de 80, asta-i reactia
la a cata doza booster esti, domnu’ intelighent? daca ti-e frica de pod nu te mai du pe acolo 😉
Eu sunt specialist in constructii de beton si iti zic ca nu se va prabusi nimic.
Serios, esti specialist, jura-te! Ce-mi plac agaricii de dupa tastatura specialisti in orice. Stai calm ca nu vaccinu si nici nevaccinarea nu iti creste IQ-ul de userist cu capu mic ce esti
Tu ca postac pe ziare online n-ai cum sa ma intreci la inteligenta niciodata si nici nu vei fi luat in seama de nimeni. Trateaza-te!
„Ungurii sunt de vina! Nu au evaluat bine necesitatile podurilor construite pe 300 de ani si vehicule de 100 tone!”
Daaa, are niste fisuri si vezi doamne nu mai e bun betonul. Sa isi toarne expertii beton in creier ca pea exagereaza.
Si mai sunt nostalgici dupa vechea administratie care a lasat podul sa se ruineze.
ai reale probleme in intelegerea unui text simplu, marxistule. fix aia din vechea administratie au facut expertiza, acu ca sefu-to si-a bagat picioarele in tot si in toate, ca are inca obligatii de onorat si imparte contracte pt studii si parastudii pentru firmele USR… in loc sa reabiliteze podu, aia ii alta poveste.
Fritz il va inchide ca sa ne protejeze cum a inchis si pasarela indragostitilor. Asa va ramane pana timisorenii se vor lamuri si vor schimba primarul. Ocoliti.
Abia astept sa vad seara la stiri cum s-a prabusit podul cu doua autobuse pline de calatori in Bega. Lasati sufletele sa vina la mine ! Ha ha ha !
Ingrozitor!Si astia vor fi inlocuiti sau vor convietui cu generatia de astazi care a dat Simularea Evaluarii Nationale-a se vedea rezultatele.Cu asa parinti…..
Probabil n-au mai ramas bani si pt repararea podului. Desi avem cu USR cele mai mari impozite din Romania, s-au dus toti banii pe salarii, pe angajati noi in Primarie, pe studii de fezabilitate inutile, pe piste inutile pt biciclisti, pe alocari directe catre firmele USR-iste si pe statii de autobuz cu 9000 euro bucata. Noroc ca vin alegerile si ne scapam de ei.
Podul nu e nici in picioare, nici cazut. Secretul e ca de-o parte il tine Fritz, de cealalata il tine Robu. Acel pod nu se va prabusi niciodata atat timp cat noi credem in cei doi!
I believe!
„A continuat un adevarat razboi intre institutii, incheiat inclusiv cu plangeri penale”, zice articolul de azi.
Citez dintr-un alt ziar (care astazi sprijina pe fata PNL-ul), un articol din 2020:
„Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură Timiș, unul dintre opozanții proiectelor ilegale și imorale ale primarului Nicolae Robu, a fost îndepărtat din Timișoara. Cu sprijinul capilor PNL de la București, Robu a reușit să scape de ghimpele din coaste și a reușit detașarea lui Predescu la Craiova.
Una dintre ultimele postări pe Facebook ale lui Predescu spune totul despre părerea sa pertinentă despre administrația Robu: ‘Timișoara nu are nici măcar un PUG sau niște regulamente minime de urbanism. Sau o administrație cât de cât coerentă’ ”.
actuala administratie in intunecimia ei, a achizitionat autobuze electrice care sunt cu 40-50% mai grele decat echivalentul pe diesel…sa gandim pozitiv: scapam de pisatul asta de neamt in Septembrie
Ba capcaun drogat pnlist ce esti.
Pana si OT o scris de asta acum multi ani.
Lae si-o luat capac de la arhitecti pentru ca a vrut sa darame orice caracter istoric al acestuia si nu au mai vrut sa il repare.
Trebuie un proiect nou care sa il valorifice cum trebuie, nu cum ii se scoala unui mafiot psihopat si interlopilor de PNL Timisoara
Bravo Ioana! Afara cu mafiotii penelisti din oras! Alaturi de Dominic vom reusi sa eliberam orasul din ghearele hidrei peneliste care il sufoca de atatia ani.
Degeaba, maestrul Fritz nu stie din astea. Pentru el orice e pe baterie e bun, eco si sigur. Paralel cu tehnica, el crede ca la primarie e ca si la cor.
Ma intreb asa preventiv .., avem si noi in Timisoara o echipa de scafandrii pregatita sa intervina in caz de nevoie ? sau ne bazam pe ajutoare din Arad-Hunedoara !? etc ….
Desfacandrii. Mai putzin desfa.
Multumim specialistilor care au blocat proiectul de constructie al acelor pasarele. Daca erau respectivele macare se putea trece in siguranta pe jos pe acolo. Dar nu, bineinteles ca nu se putea aproba constructia lor pentru ca acum cand se reabiliteaza podul va trebui sa se ocoleasca de numa.
Cat despre actuala administratie, n-ai ce sa te astepti de la ea pentru ca nu are competenta si experienta sa conduca ceva mai mare de un cor dar o metropola ca Timisoara.
Simplu!
Podul poate fi supus încercărilor statice si dinamice, pentru evaluarea duratei de exploatare ramase!
Trebuie doar cineva sa facă propunerea in calitate de persoana responsabilă cu treaba asta si sa se aloce fondurile necesare pentru documentație (caiet de sarcini, …) si evaluare.
In rest, comentam ca sa ne aflam in treaba.