Podul nou peste Bega, care sa duca la viitorul pasaj Solventul din Timisoara, s-ar putea face pe modelul ILSA. Un dezvoltator imobiliar va realiza proiectarea

TIMISOARA. Un nou pod peste Bega, in dreptul Solventul, care este, in prezent, doar in stadiul de vis, ar putea prinde contur pe modelul dezvoltarii din zona ILSA.

CITESTE SI: Se taie copaci la Timisoara, pe locul unde va fi construita prima parcare etajata intre blocuri. Cum explica primaria lipsa autorizatiei de Mediu 

Mai exact, un dezvoltator care va construi in zona un ansamblu rezidential ar urma sa faca documentatia pentru viitorul pod care va lega planuitul pasaj Solventul de zona Dambovita, peste rau.

„Vom avea o dezvoltare ca si in zona ILSA. Un dezvoltator imobiliar vrea sa faca acolo un ansamblu de locuinte, iar noi le-am cerut sa faca si studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru pod”, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei.

Pe de alta parte, desi in toamna anului trecut s-a finaliza donatia de teren atat de asteptata, de la fostul combinat chimic catre Primaria Timisoara, iar in decembrie era obtinut si Avizul de Mediu, pasajul pe sub 9 linii de cale ferata, din zona Solventul, una dintre cele mai importante lucrari din oras, inca mai are de asteptat pentru a ‘iesi de pe teava‘.

O spune chiar primarul orasului, care recunoaste ca, cel putin in acest caz, ‘teava e lunga de tot‘.

„Cand dam drumul la pasaj stim toate datele problemei legate de podul Solventul. Acusi e la iesirea de pe teava. Am spus ca e pe teava un anumit proiect si cineva mi-a zis ca acum nu stiu cate vreme am spus ca proiectul este <pe teava>. Si eu i-am raspuns glumet ca e chiar pe teava, dar teava e lunga. Asa a fost si aici, la proiectul Solventul. De multa vreme proiectul este pe teava, dar teava e lunga de tot, chiar peste orice asteptari ale noastre a fost de lunga, dar acum este la iesire”, a spus primarul Timisoarei.

Pasajul Solventul, care ar urma sa fie construit in vecinatatea pasajului cu acelasi nume, ar usura trecerea din sud in nord si invers si ar mai fluidiza traficul. Alaturi de podul de pe strada Bobalna, el face parte din traseul Inelului 4 de circulatie.

„La zona strandului Bobalna, acolo e parte din proiectul din unul din tronsoanele de inel 4 care pleaca de la AEM, de la Calea Buziasului, inspre Calea Lugojului, pana pe malul stang al Begai, apoi cu podul si ramane o portiune mica pe Calea Lugojului. Sunt stadii incipiente aceste poduri”, a adaugat edilul.

Va reamintim, Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai. Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara.

In zona va fi amenajat si un sens giratoriu, dar si piste de biciclete si trotuare, precum si spatii verzi. Pasajul e estimat la 28 de milioane de euro.

Iar pentru ca legatura intre cartierele Dambovita si Iosefin si Ronat – Calea Bogdanestilor sa fie completa, este nevoie si de construirea unui pod nou peste Bega in zona Solventul, pentru care autoritatile spera sa obtina gratis proiectarea.

In alta ordine de idei, alte doua poduri, de data aceasta cuprinse in Inelul 2 de trafic, sunt tot pe ‘teava’. Atat pentru podul din zona ILSA, cat si pentru cel care se va construi in prelungirea strazii Jiul, mai sunt pasi de facut pana la gasirea unui constructor care sa le ridice.

„La Jiul mai sunt niste probleme de exproprieri, dar pot sa va spun ca este spre final de realizare si atunci dam drumul imdediat la licitatia pentru executie. Pe malul stand al Begai, piciorul podului ajungea pe un teren unde proprietare este Primaria, dar sunt niste constructii ale unui alt proprietar, cu care nu am putut rezolva amiabil situatia.

Pentru podul ILSA asteptam aviz de la Mediu ca sa putem da drumul la licitatia pentru executie. Proiectul exista, este facut de dezvoltator, pentru ca asa s-a facut investitia si este dreptul nostru sa punem conditii. Fara un tronson de inelul 2 amenajat pe acel domeniu si fara un nou pod pentru masini si unul pietonal, nu puteam considera ca este oportuna investitia. Pe langa beneficitatea ei, ar fi fost si consecinte negative in zona. Sper ca in crica 2 saptamani sa se obtina avizul de la Mediu si sa putem da drumul la licitatie”, a explicat primarul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Care pod ILSA? Si acela este tot la stadiu de vis, ca si majoritatea proiectelor medii si majore promise de dl Robu atat in prima campanie cat si in a doua campanie electorala.

  2. Iarasi povesti despre pasajul Solventul. Dar, daca ne prefacem ca le credem, va dau o sugestie: in acel loc NU e nevoie de 9 linii de tren, negociati cu CFR-ul sa le reduca la 5. si alea mai grupate. Uitati-va pe Google Maps si vedeti ca se poate, trebuie doar mutate niste macaze cu cativa metri.

    • Dan. A te-ai uitat prost. La o aruncătură de băț e Ronaț Triaj și 200 de metri mai încolo linia se trifurcă (Coridorul IV, magistrala spre Stamora-Belgrad și cea spre Kikinda.

    • Eu zic să rămână numai o linie și două cărări pe margini ca la tine la Pârlipăț.
      Așa ceva nu am pomenit câtă tampenie în această țară, tot românul este arhitect, inginer, medic, virusolog și la sfârșit cel mai bun primar.
      Eu am mai spus cine are curaj eu pun 10000 contra 1000 că dacă prin absurd ar ajunge Witz Fritz primar nu face nici un sfert din ce a făcut Vopsitul iar dupa un an este cel mai înjurat primar pe care l-a avut vreodată Timișoara și asta chiar de cei care astăzi îl vor primar.

    • Negociat cu CFR? S-ar putea incerca, imediat dupa ce obtinem Moldova prin „negocieri” cu rusii. Mi s-a explicat de cineva, la discutia cu poluarea, ca terenul CFR-ului e cu cateva grade de sfintenie mai sfant decat Vaticanul si muntele Athos si ca doar preasfintii ceferisti care permit Timisorii sa existe pe langa maretele lor linii, puternic inverzite de cateva zeci de ani, ar putea decide ceva, daca nu le-ar fi o lene de-a dreptul mortala. Asa ca nu intrebati ce poate face CFR-ul pentru voi, si mai ales nu intrebati ce face CFR-ul cu banii scosi din impozitele noastre. Ei au fost primii aici cand au venit si restul, care cu traista-n bat, care cu carnea sub sa, cum a putut fiecare. Si deci ei decid. Fiti multumiti si recunoscatori ca nu blocheaza circulatia sau dezvoltarea orasului complet si ca nu transporta si incoace ceva „mineri”.

  3. Vedeți cate promisiuni neonorate are până in prezent și o să vă dați seama ce fel de om este.

  4. Sa deduc ca de acum Solventul, cel mai mare combinat de spirti, gaze, solventi, si chimice din Sud-Estul Europei, e oficial fila de istorie. Curios ce oligarh sau baron controversat a reusit sa puna mana pe acest mamut industrial de emblema pentru RSR si intrigat de tacerea totala din presa locala si nationala. Stiu ca intr-un timp terenul a fost vanat inclusiv de Gazprom. Si doi la mana, de ce primaria nu il ia in concesiune sa faca un urias parc de recreere cu spatii verzi si pomi, sau macar sa planteze pomi, ca a atat de mare ca la maturitate arelul ar putea fi noul plaman verde al orasului. De ce?

    • Doar atât ; idiotule nici o fabrică din România nu a aparținut și nu aparține primăriilor.
      În concesiune poți să iei tu imașul din Oltenia unde ai păscut caprele înainte de a ajunge la Timișoara. Solventul ca și restul fabricilor din Timișoara sunt vândute de mult de către ciuma roșie aia pe care tu ai votat o 30 de ani , tu idiot cu cap pătrat de ciumat !!

      • @. De unde lupa mea știi tu că eu vin din zona Olteniei sau ce opțiuni politice am? De unde știi tu că PSD este implicat în retrocedarea și vinderea combinatului? Am susținut eu că vreo fabrică a aparținut primăriei? Ce vrei să subliniezi? Ești sictirit de viață și dai amlupea din gură? Și de când ne tragem de brăcinari?

        • Altfel nu ai debita atâtea tâmpenii, marea majoritate a firmelor din Timișoara su fost luate de către frații Cristescu și Tender in perioada psd-ului iar Solventul este deținut de un grup de firme din America și datorită bunătății lor care au donat o parte din teren astazi primaria poate face pasajul.
          Sa vorbesti acum despre concesionarea acestui tren înseamnă că nu știi pe ce lume te afli.

          • Suferi de vreun retard funcțional? Am adus eu în discuție concesionarea terenului. Am susținut că, cu puțină bunăvoință din partea Primăriei, terenul putea primi altă destinație. Nu e necesar să îmi spui jmenurile imobiliare locale că trăiesc de 25 de ani în oraș, nu sunt doar ei stai liniștit

          • Aha!
            Mai Jenica, deci esti totusi vinitura! De 25 de ani. Si tot nu te-ai adaptat.
            Poate „sapa si pamantu-al galban”.

          • Nu Morris, de 25 de ani de cand m-am nascut in 1995, iar dai amlupea din gura. Sa ma adaptez la ce? Fac slalom printre giboni al de-al de tine si . zilnic prin jungla de betoane.