Poezie pe asfalt la Timisoara. Versuri scrise langa trecerile de pietoni din oras

TIMISOARA. Timisorenii vor trece strada pe versuri in zeci de intersectii din oras, care vor fi impodobite cu poezii. Mai mult, una dintre creatii va fi pictata intr-o zona pietonala.

CITESTE SI: Declaratia pe proprie raspundere in carantina de noapte. Cine are nevoie de ea si ce trebuie sa cuprinda. Descarca model de declaratie 

Poezie de strada face parte din proiectul mai mare denumit Memoriile Cetatii si vizeaza decorarea trecerilor de pietoni cu poezie. Versurile apartin mai multor poeti romani contemporani si vor impodobi nu mai putin de 60 de intersectii.

Poeziile ce vor fi scrise pe asfalt le apartin lui Robert Serban, Tudor Cretu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Ghergut, Svetlana Carstean, Ana Puscasu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea si Alexandru Potcoava. Prin acest proiect organizatorii ii incurajeaza pe timisoreni sa mearga pe picioare prin oras si sa descopere poeziile.

Asadar, in cateva zile, Timisoara va deveni primul si singurul oras din Romania cu intersectiile decorate cu poezie. Versurile, atent selectate de Bogdan Munteanu, vor fi scrise pe asfalt, doar pe alei, fara a interveni sau influenta in vreun fel marcajele rutiere sau accesul vizual la acestea. Trecatorii vor putea sa descopere cuvintele în timp ce asteapta culoarea verde a semaforului si sa le reinterpreteze dupa starea de spirit a fiecaruia.

Tot în cadrul proiectului Poezia de strada, pe timisoreni îi mai asteapta o surpriza: un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zona pietonala din oras.

Proiectul Memoriile Cetatii se afla la a III-a editie, iar în acest an, Complexul Studentesc din Timisoara va deveni gazda pentru 12 lucrari murale pe caminele studentesti, pentru a facilita si încuraja interactiunea oamenilor cu zona în care traiesc, fie temporar ori permanent. Pentru a promova cititul, poezia si descoperirea orasului la pas, 60 de intersectii din oras vor fi decorate cu versuri ale unor autori romani contemporani.

Proiectul este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.” Ideea programului Memoriile Cetatii este crearea, în anul detinerii titlului de Capitala Europeana a Culturii, a unui traseu de arta prin care localnicii si vizitatorii sa redescopere  spiritul Timisoarei, istoria si momentele importante din viata comunitatii.

Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii a fost infiintata in 2011, cu scopul de a pregati dosarul de candidatura pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii. Dupa castigarea titlului, Asociatia isi continua misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum si de a strange fondurile necesare organizarii, promovarii si implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociatia va avea ca scop sprijinirea si dezvoltarea de proiecte culturale in folosul comunitatii. In anul 2019, in primul an de productie propriu-zisa, Asociatia a derulat impreuna cu partenerii sai peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.