Pentru iubitorii de ciudatenii si pentru cei mai veseli care stiu sa se distreze din orice, avem astazi idei festive de vacanta – 5 sarbatori din diverse colturi ale lumii, toate legate de mancare.
Bucurie pentru om si natura
In fiecare an pe 28 noiembrie, thailandezii din Lop Buri organizeaza un bufet pentru maimute. Nu mai putin de trei tone de fructe si legume sunt aranjate frumos pe mese in jurul templului Pra Pang Yot, ofrande concetatenilor din care ne tragem.
Macacii sunt a doua etnie a orasului. Cele 2.000 de maimute au propriul lor cartier si li se permite orice obraznicie – furat de pe mese, cotrobait prin ruscacii turistilor, dat muzica tare.
Exista doua explicatii pentru atitudinea atat de permisiva a localnicilor si pentru festinul organizat in cinstea lor. Prima este de ordin religios. Hanuman, Regele Maimuta, a primit in dar de la zeul Rama pamantul pe care azi se afla orasul Lap Buri. Maimutele sunt considerate descendenti directi ai lui Hanuman, fiinte sacre care aduc noroc si bunastare.
A doua explicatie, mult mai pamanteasca, vine din zona de afaceri. Proprietarul unui hotel local s-a gandit ca, organizand un dineu pentru maimute, va reusi sa atraga mai multi turisti. Astazi, festivalul este sustinut de TAT (Tourism Authority of Thailand) si se bucura de mii de spectatori. Fiecare plateste o contributie de 30 de baht si primeste un bat cu care sa se apere de primatele exagerat de entuziaste.
Americanii se intrec in prajit oua pe astfalt
Pe timp de vara, in oraselul Oatman din Arizona, solul se incinge atat de tare incat poti praji un ou direct pe astfalt. Pe 4 iulie in fiecare an, folosesc Route 66 drept tigaie, in cadrul unei competitii care a adus locului bruma sa de faima.
Fiecare concurent are la dispozitie doua oua, o folie de aluminiu si 15 minute. Poate folosi orice instrument ajutator pentru captarea caldurii solare – alte folii de aluminiu, oglinzi sau lupe. Castiga cel care are la finalul probei cel mai frumos si bine facut ou ochi.
Magarusii salbatici care traiesc in regiune sunt mari iubitori de oua. In timpul competitiei, se strang pe marginea soselei in asteptarea unui mic dejun. Pe care il primesc de fiecare data.
Taxa de participare este zero. Ouale – din partea organizatorilor.
Bombardamente cu portocale
La Ivrea, in Italia, oamenii se bat an de an cu portocale. 10.000 de localnici se imbraca in costume festive, prevazute cu un buzunar imens pentru munitie, si se bombardeaza unii pe altii cu fructele coapte si aromate. Fara dusmanie.
Festivalul comemoreaza curajul Violettei, o frumusete locala care, in 1194 a refuzat sa se supuna legii Jus Primae Noctis, impusa de Contele Rainieri di Biandrate. Violetta i-a taiat capul si l-a plimbat prin oras, in vazul tuturor. Oamenii au prins curaj si s-au pus pe aruncat pietre in castelul contelui pana l-au facut una cu pamantul.
In timp, pietrele folosite pentru a darama castelul au fost inlocuite cu portocale. O idee buna nu doar pentru securitatea participantilor ci si pentru ca munitia prisoseste: Italia produce mai multe portocale decat ii permite acordul cu UE si este obligata sa distruga excesul.
Fuga dupa roata
Rolling Cheese este o competitie anuala care se desfasoara in Coppers Hill, Gloucestershire. Englezii rostogolesc o roata de branza din varful unui deal abrupt si se intrec sa o prinda pana jos. Da, chiar asta fac.
Pana azi, niciun concurent nu a reusit sa prinda branza. Juriul il declara castigator pe cel care ajunge primul la baza dealului. si nici asta nu e putin lucru.
In istoria sa de un secol, goana dupa branza a rupt atat de multe picioare incat, in 2010, autoritatile au incercat sa interzica intrecerea. Dar placutele cu anuntul Cheese Rolling Canceled postate in oras nu au avut mare succes. Cei mai infocati fani au organizat un concurs neoficial, s-au distrat la fel de mult si si-au rupt la fel de multe oase ca intotdeauna. Din 1936, exista si o proba feminina.
Festivalul de sculptat ridichea
Mexicanii din Oaxaca dedica ziua de 23 decembrie ridichilor rosii. Aici se organizeaza anual un festival de sculptura in sus numita radacinoasa. Cele mai reusite opere sunt recompensate inca cu premii in bani.
Sarbatoarea atrage mii de oameni, veniti sa admire dansatorii, sfintii sau scenele biblice intrupate din ridichi rosii.
Dimineata devreme, concurentii se aduna in Zocalo, piata centrala din Oaxaca, pentru a-si expune operele. Se organizeaza cursuri de sculptura in ridiche pentru copii, astfel incat arta sa poata fi dusa mai departe in timp.
Dupa-amiaza este momentul pentru jurizare si pana seara se cunosc deja castigatorii, cei care au reusit sa isi puna cel mai bine in aplicare talentul si indemanarea.
Ca sa ajunga la dimensiuni si proprietati sculptabile, ridichile de concurs sunt lasate in pamant mult timp dupa data la care ar fi trebuit culese. Rezulta niste mutanti de 50 de centimetri in lungime si 3 kilograme greutate.