TIMISOARA. Porti deschise la statia de tratare Urseni din Timisoara. Cei care vor sa viziteze locul o vor putea face, de Ziua Mondiala a Apei, in 22 martie. Peste 400 de elevi si studenti si-au anuntat deja participarea la eveniment, mai ales ca vor putea vizita si cladirea OZN din interiorul statiei.
Grupurile de vizitatori vor putea afla care este traseul tehnologic al apei in statia de tratare, iar ghizii le vor explica tot procesul tehnologic.
Vizitatorii vor putea vedea, cu aceasta ocazie, si vechea uzina de apa, situata in incinta statiei de tratare, mai exact un complex de trei cladiri – grupul de fantani, sala filtrelor si sala pompelor.
Cladirea care adaposteste grupul de fantani nr. 1, o constructie proiectata de Laszlo Szekely, in 1914 si este una spectaculoasa si foarte populara pe internet, din cauza asemanarii sale, la exterior, cu un OZN. Interiorul vechii uzine de apa este si mai spectaculos, pastrand, in stare buna, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de 100 de ani.
Prima uzina de apa din Timisoara a fost pusa in functiune la 1 iunie 1914. Apa, pompata de la 40-60 m adancime, prin 6 foraje, era tratata pentru indepartarea compusilor cu fier si mangan. Apa potabila ajungea la oameni printr-o retea de distributie de circa 90 km.
Cei care vor sa viziteze statia de tratare din Calea Urseni o vor putea face in 22 martie, intre orele 9 si 14.
Pareri
Faceti public parcul de la Uzina de apa din Calea Urseni
Nu este nici un parc si nici o banca prin zona