Poli pierde anual zeci de tineri fotbalisti! Alaturi de Poli, LPS Banatul este un adevarat laborator de fotbalisti pentru echipele nationale!

TIMISOARA. Steliano Filip, Darius Buia, Andrei Vastag, Alin Dobrosavlievici, Romario Benzar, Alin Roman, Cristian Daminuta, Dan Alexa, Paul Codrea, Deian Boldor, Cristian Melinte, Bogdan Roiu – sunt doar cativa dintre fotbalistii formati de antrenorii de la Liceul cu Program Sportiv Banatul care nu au ajuns sa joace nicioada pentru Poli, sau mult prea putin pentru echipa fanion a orasului de pe Bega, desi au fost formati si crescuti la doi pasi de stadionul Dan Paltinisanu, acolo unde-si are sediul clubul alb-violet. Explicatiile pentru plecarea lor de la Timisoara in alte colturi ale tarii sau chiar in lume este una simpla: in acest moment nu exista un parteneriat intre Poli si LPS Banatul, astfel ca fiecare fotbalist crescut la grupele de juniori de la LPS Banatul sa faca pasul spre echipa mare.

Parintii sa decida, nu clubul

Un impediment in semnarea parteneriatului sta in principal dorinta clubului Poli de a-i avea pe elevii de la LPS sub semnatura si niciunul sa nu plece fara acordul clubului, asa cum se intampla in acest moment la LPS, cand parintii decid soarta pustilor si ii iau pe acestia si-i muta de la un club la altul fara ca cineva sa se impotriveasca.

Toti dorim acest parteneriat, insa trebuie sa fim foarte atenti la termenii si conditiile lui. Eu de exemnplu nu ma pot impotrivi acum, vreunui parinte daca vrea sa-si duca copilul la Poli, Vaslui, Dinamo sau Steaua. Nu mi se pare normal si firesc sa-i obligam pe copii sa joace doar unde vrea clubul. Da, normal mi s-ar parea sa evolueze la Poli, pentru ca este echipa fanion a orasului, dar eu nu pot sa-i impun vreunui copil acest lucru“, explica directorul Liceului cu Program Sportiv Banatul, Marius Cociu.

De partea cealalta, presedintele celor de la Poli, Gheorghe Chivorchian crede ca pe langa familie exista si multi alti terti, „apropiati“ care ii influenteaza pe copii, cel mai bun caz fiind intalnit in cazul fotbalistilor Filip si Roman. „Am vorbit cu parintii, cu ei, vor la Poli, dar au angajamente semnate cu altii. Trebuie sa decida patronul de la Avicola Buzias“, explica Chivorchian.

Asa e in economia de piata

De multe ori soarta fotbalistilor este decisa de impresari. I s-a intamplat lui Cristian Daminuta, jucator plecatde la LPS Banatul la Poli, in momentul in care incepuse sa se antreneze cu echipa mare a clubului alb-violet. A fost insa luat de impresari si dus la Inter Milano, de unde a intrat intr-un mare anonimat. Cristian Opria, omul care s-a ocupat de Cristi Daminuta dezminte orice astfel de  acuzatii spunand ca ori de cate ori are un jucator bun il propune conducerii lui Poli si nu altor echipe.

Eu acum am jucatori atat de la Poli cat si de la LPS Banatul, dar mai am si prin tara fotbalisti. in momentul in care stiu ca exista un fotbalist care ar putea ajunge mare, merg cu el la Poli. Apoi cei de acolo decid daca il iau sau nu. Exemplele cele mai recente pe care le-am avut cu fotbalisti de la LPS Banatul au fost Cristian Melinte actualmente de la Petrolul si Bogdan Roiu, de la Steaua. Le-am propus celor de la Poli acesti jucatori, insa nu i-au luat“, explica agentul de jucatori. in opinia sa un parteneriat scris intre LPS Banatul si Poli ar fi util atat pentru viitorii fotbalisti, cat si pentru cluburile banatene. „intr-o economie de piata normala, jucatorii ar trebui lasati sa plece unde vor ei, dar cred ca la Timisoara ar fi bun un astfel de parteneriat“, mai spune Opria.

O grupa de juniori la Avicola Buzias

Lipsa unui astfel de parteneriat intre Poli si LPS Banatul a dus ca grupa jucatorilor nascuti in 1994 (din care fac parte majoritatea componentilor lotului national: Andrei Vastag, Daniel Birau, Alin Roman si Steliano Filip) sa ajunga la Avicola Buzias, club in liga a V-a romaneasca. Finantatorul celor de la Buzias, Dan Pitpaiac, a ajutat in dese randuri inca de la varsta de 10 ani grupa de juniori cu echipament, mingi si deplasari, iar jucatorii acelei grupe au ajuns sa evolueze in tricoul echipei din Campionatul Municipal Timis.

Jucatorii crescuti de  LPS si pierduti de Poli din cauza lipsei unui parteneriat stabil:

1. Darius Buia – joaca la Dinamo (international roman Under 17)
2. Andrei Vastag – Sageata Navodari – liga a II-a  (international roman Under 17)
3. Daniel Birau – Becicherecul Mama Mia – liga a III-a (international roman Under 17)
4. Alin Roman – FC Maramures, liga II – seria II (international roman Under 17)
5. Steliano Filip – FC Maramures Liga II- seria a II-a (international roman Under 17)
6. Paul Codrea – Siena (international roman)
7.  Alin Dobrosavlievici – Dinamo Bucuresti (international roman Under 17)
8. Deian Boldor – AS Roma (international roman Under 17)
9. Dan Alexa – Rapid Bucuresti (international roman)
10. Romario Benzar – Viitorul Constanta (international roman under 21)
11.  Cristian Melinte – Petrolul Ploiesti (international roman under 21)

Fotbalistii care nu au ajuns la Poli

Unul dintre cele mai celebre astfel de cazuri a fost acela al lui Dan Alexa. Actualmente jucatorul celor de la Rapid Bucresti este un produs suta la suta al Liceului cu Program Sportiv Banatul, insa a jucat la Poli de abia in 2006, la 8 ani dupa ce terminase junioratul la LPS. in 1998 a dat probe la Poli, dar nu a fost retinut la echipa mare, ajungand apoi la concitadina UMT. La fel s-a intamplat si cu Romario Benzar, jucator la Viitorul Constanta care a fost crescut de LPS Banatul, dar care a fost ochit de Regele Hagi care l-a si luat la Academia sa. Un alt caz este si cel al lui Deian Boldor jucator ce evolueaza in prezent la AS Roma. Singurul considerent pentru care Boldor a plecat in strainatate a fost ca in opinia sa in Romania nu se dau credit tinerilor, asa cum se intampla in strainatate.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.