Poli si Arges s-au intalnit in B in urma cu jumatate de secol

La finalul acelui sezon, in 2009, argesenii retrogradau, iar patronul Cornel Penescu intra in puscarie. Alb-violetii de pe Bega au mai stat inca doua sezoane si ei in primul esalon si au fost si ei trimisi in liga a doua. Unde vor disputa o dubla, primul meci avand loc la finele acestei saptamani.

Numele de Pitesti are o rezonanta adanca in istoria ultimilor ani cand vine vorba de Poli Timisoara. Iata despre ce este vorba: Dacia Pitesti il avea ca presedinte pe Constantin Stroe, acelasi care conducea si clubul argesean de prima divizie FC Arges. Trebuie spus ca pentru o perioada echipa care activa in primul esalon s-a numit FC Arges Dacia Pitesti denumire ce exprima raporturile de colaborare cu producatorul de automobile din Pitesti.

In “era” Zambon, a avut loc o fuziune, intre Poli si FC Dacia Pitesti, a doua echipa a orasului Pitesti, fuziune cu clauze destul de severe pentru gruparea timisoreana; sa ne aducem aminte, s-a produs si o schimbare in numele Politehnicii. Motivul fuziunii a fost ocuparea unui loc de divizia B, dupa ce in acel an Poli a retrogradat in divizia C. Deci, practic, incepand cu acest moment (fuziunea cu Dacia Pitesti – 2000), situatia numelui, palmaresului lui Poli a inceput sa fie un pic neclara, iar dupa acest episod a avut loc cea mai neagra etapa din istoria Politehnicii. Italianul Claudio Zambon a aparut, “in ecuatie”, in primavara lui 2000, inainte de finalul acelui sezon, cand inca echipa era in B. Cu el in rol de patron (neoficial), Poli va pierde in ultima etapa din 1999/2000 (inaintea italianului investitor la echipa era Eugen Seracin) la Rm. Valcea, 1-4, si va retrograda, dar va scapa ulterior gratie locului primit de la Dacia Pitesti. Zambon va fi, oficial, instalat patron de catre Primarie, in vara, dupa ce s-a batut palma cu Constantin Stroe. La echipa de pe Bega antrenor secund era Valentin Velcea , actualul “principal” al echipei banatene.

Doi pitesteni au ajutat Timisoara

Vechea echipa a Politehnicii Timisoara a retrogradat definitiv in Divizia B in anul 1997, disparand de pe prima scena fotbalistica a tarii, desi beneficia de jucatori cu nume ca Iosif Rotariu (actualul secund al lui FCU Poli), Mugur Gusatu sau Adrian Savoiu. Timp de doi ani, Poli n-a reusit sa revina in Divizia A, ba mai mult, un an mai tarziu a retrogradat chiar in al treilea esalon. Din mila, respect sau interes, Constantin Stroe si Gabriel Sicoe, conducatorii clubului FC Arges, au decis ca sa sacrifice pe Dacia Pitesti pentru binele Timisoarei. Desi cele doua echipe nu au evoluat in aceeasi serie a Diviziei B in sezonul 1999-2000, Dacia si-a cedat locul sau si o parte dintre jucatori, printre care Alin Chita, Cristi Bratu (finul lui Zambon), Marius Dita si Daniel Stanciu (n.n. pura coincidenta de nume cu actualul manager sportiv al Timisoarei). Cel care a beneficiat de gestul de caritate al lui Stroe si Sicoe a fost patronul lui Poli Timisoara, italianul Claudio Zambon. in loc sa porneasca o strategie de revitalizare a fotbalului timisorean, Zambon si-a batut joc de lotul avut la dispozitie si de echipa sa. Dupa ce a terminat pe locul opt in primul an, Zambon a reusit sa se certe cu toata lumea, inclusiv cu proprii jucatori. in sezonul 2001-2002 Poli a trimis in teren numai juniori si a inregistrat rezultate umilitoare: 1-8, 0-7 (de trei ori), 1-7 (de doua ori), 0-6 (de doua ori), 1-6 sau 0-5, in timp ce un scor de 0-3 era o adevarata realizare. La sfarsitul campionatului, Poli Timisoara a terminat cu -8 puncte din cauza ca a fost depunctata de FRF si cu 105 goluri primite.

Dacia a cedat locul

Reprezentantii cluburilor Dacia Pitesti si FC Politehnica Timisoara au ajuns la un acord total, in conformitate cu prevederile regulamentului de organizare, pentru schimbarea locurilor in campionatul de fotbal. Conform unui protocol incheiat, sectia de fotbal a clubului sportiv Dacia Pitesti renunta la dreptul de participare in campionatul Diviziei B, seria a II, incepand din sezonul competitional 2000/2001, in favoarea echipei FC Politehnica Timisoara, in baza unor precizari si conditii ce trebuie respectate de reprezentantii partilor. La negocieri, din partea clubului Dacia Pitesti a fost prezent directorul general al Uzinelor Dacia, Constantin Stroe, iar din partea gruparii timisorene au luat parte primarul in exercitiu al Municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu si patronul echipei, Claudio Zambon, plus alti cinci reprezentanti ai clubului. Poli Timisoara a retrogradat la sfarsitul sezonului competitional 1999/2000, in Divizia C, ocupand locul 15, cu  42 de puncte (-9 la adevar). Dacia Pitesti a terminat sezonul pe locul 4, acumuland 54 p.

In 1997-99 Poli nu reuseste sa revina in prima divizie, iar in anul 2000 echipa termina din nou pe locul 15 si trebuie sa paraseasca divizia B. Dacia Pitesti ii ofera locul ei si Poli va evolua inca in divizia secunda (2000-‘02). Echipa ajunge pe mana lui Zambon. Nemultumit, probabil, de prestatia jucatorilor, italianul intra in conflict cu ei, le adreseaza cuvinte jignitoare, le spune sa-si trimita prietenele si sotiile la produs daca au nevoie de bani, ii sechestreaza intr-un motel din Timisoara si in cele din urma acestia parasesc echipa.

Noii jucatori care i-au inlocuit nu pot evita ultimul loc, FRF contribuie cu o penalizare de 15 puncte si Poli a fost singura echipa din istoria tarii care a terminat intrecerea cu un punctaj negativ. Pentru ca nebunia sa poata incepe, in divizia C, editia 2000-‘01, pe locul 2 termina AS Politehnica, echipa nou promovata (n.n. deci nu poate fi adevarat ca aceasta echipa nu a fost niciodata afiliata la FRF), apoi aceasta se va clasa pe locul 8 in sezonul urmator (fireste, divizia C, organizata de FRF). in 2002-‘03 divizia C ar fi trebuit sa aibe doua echipe Politehnica si asta pentru ca legile europene intra destul de greu sau niciodata in Romania.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.