TIMISOARA. Au trecut 2 ani de la inaugurarea cu surle si trambite a celei mai lungi piste de biciclete din Romania, cea care leaga Timisoara de Serbia.
Traseul de 37 de kilometri, in care s-au investit 2,3 milioane de euro, s-a umplut de gropi la doar jumatate de an de la darea lui in folosinta, iar biciclistii fac si acum slalom printre crapaturile si craterele intalnite in cale.
Titu Bojin, directorul Apelor Banat, a facut un anunt important in legatura cu aceasta pista in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.
„Incep saptamana viitoare repratii la pista, se vor face remedieri la gropi, cratere, pentru ca avem fondul de garantie cu constructorul. Vor fi refacute inclusiv marcajele, pentru ca se va face receptia pistei. S-au furat stalpisorii, placutele fosforescente… Am facut inventarierea si tot ce e lipsa va pune inapoi constructorul„, a spus Titu Bojin in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat sustine ca s-a ajuns la distrugerea pistei nu pentru ca ar fi vorba de o lucrare de mantuiala, ci pentru ca o multime de oameni intra pe traseu cu masini si utilaje de mare tonaj ca sa scurteze drumul, iar stratul de asfalt turnat nu este pentru trafic greu.
In plus, pista se afla pe digul apartinand Apelor Banat, care ‘lucreaza’.
„Digul pe care este pista lucreaza in permanenta, se modifica. Acum sunt ploi, creste Bega, se umfla si digul. Apoi, daca o luna e caldura, pamantul se compcteaza la loc. Lucrarea e facuta pentru piste de biciclete si noi circulam cu jeepuri, atuncea nu poate fi pusa in discutie calitatea lucrarii, poate modul de intretinere, de gospodarire a ei…„, explica seful Apelor Banat in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Politistii, chemati in ajutor
Odata ce pista va fi reparata, iar elementele de siguranta furate vor fi inlocuite, pista va fi monitorizata.
„Ma tem ca ceea ce se va inlocui nu va rezista prea mult, stalpisorii, marcajele, placutele, si de aceea in urmatoarele zile dupa receptie, vom ruga si politia locala si politia din comune si colegi de la ape vor fi detasati, sa supravegheze sa nu se fure, pentru ca sunt oameni care distrug o investitie„, a precizat Titu Bojin.
Cat despre cine ar trebui sa gestioneze cea mai lunga pista de biciclete, seful de la Ape crede ca aceasta ar trebui sa intre in activitatea viitoarei societati ce ar trebui infiintata pentru a se ocupa de navigatia pe Bega cu vaporasele Primariei Timisoara.
„La ultimul control al Curtii de Conturi, inspectorii au zis sa incercam sa predam pista la CJT. Am discutat cu juristii si am cazut de acord ca CJT nu o poate intretine, cat nu e proprietatea lui. Am vorbit la Bucuresti, pentru ca la mijloc este vorba si de intretinerea digului, si s-a decis ca intretinerea sa fie facuta de Apele Romane in continuare, care nu are legatura cu pista de biciclete. Am discutat sa vedem in ce masura se poate preda catre societatea de Turism a CJT care ar putea s-o preia ca traseu turistic, va trebui sa gasim o formula clara. Dupa parerea mea, ar trebui preluate si pista si celelalte obiective de catre societatea ce se constituie pentru navigatie pe Bega„, a mai spus Titu Bojin.
Directorul de la Apele Banat Titu Bojin a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Petre Nicoara si Ciprian Voin. Toti cei care au urmarit transmisia au putut pune intrebari in direct, care i-au fost mai apoi adresate invitatului, in limita timpului.
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.
Pareri
Bani de garantii nu ajung , mai trebuie returnata si spaga
Mi se pare ciudat cum ia apararea constructorului hmm io fi ramas si d-lui ceva , de-o maslina colea … , desi e vizibil de pe LUNA ca lucrarea e e de proasta calitate.Iar problema cu jeep-urile ce urca pe dig se putea rezolva f usor daca proiectantul prevedea stalpi de gabarit.Pe ansamblu o lucrare proasta calitativ ,facuta in pripa tipic romaneasca .
Aceasta pista, cred ca este singura investitie in sport si turism din judet, de foarte multa vreme. De cele mai multe ori, atunci cand faci ceva…. oare de ce ai facut? daca nu faci … de ce nu ai facut? O dată am fost la Amsterdam, nu am vazut olandezi zburatori, dar pe cei cu biciclete da. Cred că ar trebui să ne mobilizăm si să continuam pista mai sus, spre Făget-Margina și spre Serbia. Dar cred ca e mai usor să comentam contra… orice ar fi… albă, verde, măslină să fie și comentatori. 🙂 Esti hazliu „Sburatorule”, dar si apaductieri ar trebui să întrețină mai mult pista. Cred că nu am auzit pe nimeni să vorbească de pistă până la Margina – Românești … ar fi tare să ne mobilizăm și să facem ceva tipic românesc! 🙂
eu merg mult la pescuit pe bega dar nu am vazut nici o masina din ..afara”decat jeep-uri si camionete de la apele romane,politia de frontiera.tractoarele care cosesc digul,sau cele care duc fan,lemne,porumb sau orice altceva la cantonierii de la apele romane…probabil ca aceste vehicule plutesc si nu distrug pista.LA pescuit nu putem intra nici macar vara pe partea cealalta cu masina ca in tarile civilizate ca s-au montat bariere desi pescarii au platit si platesc pt.permis din acea taxa se putea cumpara balast,sau piatra si pune pe dig…….
Unde mergi la pescuit?
In Timisoara s-a turnat beton si s-a asfaltat peste, caci vede lumea si monitorizeaza ziarele. In afara orasului, mai putin, cimentul prinde mai bine la construirea de case particulare, in vechea traditie romaneasca. O masina mica nu ar trebui sa rupa asfaltul, nu ca as fi pentru circulatia masinilor. Daca vreodata e nevoie sa intre salvarea pe acolo vom face alta pista? Si, cum zicea „pescarul”, se plimba tractorasele care cosesc iarba, ele sunt necesare, nu erau in proiect?