Politistii comunitari intra in actiune! Politia comunitara s-a transformat in politie locala si va avea atributii extinse, inclusiv in trafic, asa ca sa nu va mirati daca ii veti vedea pe noii agenti dirijand traficul in intersectii sau ca va vor opri daca nu respectati regulile de circulatie.
Conform noii legi, introduse la 1 ianuarie 2011, politistii locali vor avea printre altele, urmatoarele atributii in domeniul circulatiei pe drumurile publice: vor putea dirija circulatia in intersectii, vor verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera, vor constata contraventii si vor aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune ridicarea autovehiculelor stationate neregulamentar, si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a-i opri pe conducatorii acestor vehicule.
Transformarea in politie locala si marirea numarului de atributii pe linie de circulatie publica a starnit o groaza de controverse in randul timisorenilor care se tem ca fostii politisti comunitari le vor acorda amenzi pentru depasirea vitezei regulamentare, neacordare de prioritate sau conducerea fara centura de siguranta. Acest lucru nu se va intampla insa, noile atributii pe linie rutiera fiind clar stabilite in legislatia adoptata si nefiind suprapuse peste cele ale politistilor rutieri.
In Timisoara, doar 48 de agenti au dreptul sa dirijeze traficul si totul sub supravegherea politistilor de la rutiera, cel putin in primele luni de aplicare a legii. Pana sa intre in intersectii si sa dirijeze singuri traficul, politistii locali au fost trimisi la cursurile de specializare, organizate de Ministerul Administratiei si Internelor.
“Doar 48 dintre acestia, de la Serviciul Public de Circulatie Rutiera. Si nu asa, oricum. Conform legii, ei trebuie sa fie absolventi ai cursurilor organizate de Ministerul Administratiei si Internelor si asta de abia peste trei luni. Oricum pana atunci, pentru ca toti cei 48 sa fie foarte bine instruiti, la Politia Locala vor fi detasati un ofiter si patru agenti de la Politia Rutiera. Acestia vor fi sefi de schimb si vor actiona in comun cu politistii locali”, spune adjunctul Politiei Locale, Dorel Cojan. “Noi nu avem decat dreptul de constatare. Sa va dau un exemplu. Noi oprim o persoana in trafic si ne dam seama ca este sub influenta bauturilor alcoolice. Noi nu putem sa-i facem nimic. Vor veni cei de la politia rutiera, vor face cercetarile si vor prelua persoana respectiva. Pe baza de proces verbal il predam politiei de la rutiera”, mai spune Cojan.
Daca pana acum politistii comunitari insoteau inspectorii din primarie in marea majoritate a controalelor trebuie mentionat faptul ca noua lege a politiei locale le confera mai multe atributii si la aceste capitole. Pentru a suplini lipsa personalului specializat in aceste domenii, din Primarie au fost transferati 21 de inspectori care vor efectua controale
Nici constructiile fara autorizatie nu vor mai scapa de “ochiul agil” al politistilor locali, acestia putand face controale pentru identificarea lucrarilor de constructii executate fara autorizatie de construire si aplica amenzi contraventionale.
Pareri
nah, ca m-am mai lamurit. ma gandeam ca ne dau si astia pt centura. ca vor dirija in intersectii nu e rau, ca-i mai scutesc pe aia de la rutiera care se tot plang ca-s putini. poate o fi buna totusi si ideea asta. evident pt cine nu-i uraste ca si-a luat amenda :-))))