TIMISOARA. Muzeul National al Banatului isi aduce o parte din tezaur in fata timisorenilor, timp de o luna si jumatate, intr-o expozitie eveniment, in mansarda Bastionului Theresia.
Obiecte din ultimii 300 de ani sunt expuse intr-un spatiu generos. La intrare pe timisoreni ii asteapta unul dintre cele mai importante documente din istoria orasului: Diploma Orasului Liber Regesc Timisoara, emisa de imparatul Iosif al II-lea, in 21 decembrie 1781.
Langa aceasta se afla si medalia aniversarii a 100 de ani de la proclamarea Timisoarei drept Oras Liber Regesc.
In expozitie si-au gasit loc emblemele breslelor mestesugaresti din Timisoara care dateaza din secolul al XIX-lea, dar si o colectie de medalii, iar intr-unul dintre colturi a fost expus Pomul Breslelor.
Un loc special il ocupa o centrala telefonica folosita de Primaria Timisoara in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.
„Vom vedea obiecte din tezaurul Muzeului National al Banatului, vom vedea de fapt istoria economica a orasului. Vom vedea amintirile unora dintre bunicii nostri si lucruri inedite care nu au mai fost expuse demult. Avem multe de invatat din aceasta expozitie pentru ca Timisoara a fost un oras extrem de puternic, iar expozitia ilustreaza frumusetea si puterea economica a Timisoarei. Sunt multe obiecte deosebite. De exemplu este Emblema Pescarilor, care e una dintre preferatele mele, sunt etichete ale produselor care ieseau din fabricile din Timisoara, dar ii invit pe oameni sa vina si sa le vada. Vom avea si alte evenimente in cadrul expozitiei„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului.
Tot in cadrul expozitiei mai pot fi vazute machete ale unor mijloace de transport de la inceputul secolului al XX-lea, o pompa de apa, o casa de marcat sau un tonomat pentru ciocolata, caramele si pesmet.
Expozitia „Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice” este deschisa din 12 aprilie pana in 27 mai, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Pretul biletului este de 15 lei, insa se aplica gratuitati pentru elevi, copii, studenti, profesori, persoanele cu dizabilitati si pensionari.