Etapa a ll-a a vaccinarii anti-COVID incepe vineri, urmand sa fie vaccinati cei de peste 65 de ani, cei cu boli cronice si lucratorii din domeniile considerate esentiale.
Printre primii vaccinati este si presedintele Klaus Iohannis, care s-a vaccinat public vineri, la ora 10.00, la Centrul de vaccinare impotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Sambata, este programat premierul Florin Citu. Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a declarat ca principala problema pe care o vom avea in perioada urmatoare este cantitatea mica de vaccin. ”Nu Romania are o cantitate mica de vaccin, ci toata lumea”, a subliniat ministrul.
Populatia cu grad ridicat de risc inclusa in a doua etapa de vaccinare include adultii cu varsta peste 65 de ani si persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta, in functie de indicatiile vaccinurilor utilizate.
Bolile cronice care fac necesara vaccinarea sunt:
– Diabet zaharat
– Obezitate
– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
– Afectiuni cardiovasculare
– Afectiuni renale
– Afectiuni oncologice
– Afectiuni pulmonare
– Afectiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
– Afectiuni hepatice moderate/severe
– Afectiuni autoimune
– Imunodepresii severe: pacienti transplantati, cu consult medical prealabil, pacienti care urmeaza terapii biologice sau terapie de lunga durata cu corticosteroizi, pacienti infectati cu HIV/SIDA.
Acestor categorii li se adauga lucratorii care desfasoara activitati in domenii-cheie, esentiale:
– Personal cheie pentru functionarea institutiilor statului (parlament, presedintie, guvern, ministere si institutii subordonate acestora);
– Personalul din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si a autoritatii judecatoresti
-Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distributie si comercializare a alimentelor de baza (panificatie, lactate, carne, fructe si legume);
Uzine de apa, epurare, transport si distributie apa; Centrale electrice, productie, transport si distributie curent electric; Unitati de productie, transport si distributie gaze; Unitati de productie, transport si distributie combustibili lichizi si solizi; Unitati de productie, transport si distributie medicamente si materiale sanitare; Transport de persoane si marfuri; Noduri feroviare, aeroporturi civile si militare, porturi esentiale; Comunicatii (serviciul de telecomunicatii speciale, radio si televiziune nationale); Personalul din unitatile de invatamant si crese; Personalul postal si din servicii de curierat; Personalul cultelor religioase; Personalul din mass media care desfasoara activitati cu risc crescut de expunere la infectia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje in unitati medicale); Personalul din domeniul salubritatii si deseurilor.
Pana in prezent s-au vaccinat 167.612 de persoane, fiind inregistrate 593 de reactii adverse comune si minore, dintre care: 235 reactii locale cu durere la locul injectarii si 358 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat joi ca principala problema pe care o va avea Romania in perioada urmatoare nu o va reprezenta capacitatea de vaccinare, ci numarul vaccinurilor pe care tara le va avea la dispozitie, in contextul in care numarul de vaccinuri este mic in toata lumea.
Voiculescu spune ca Romania va pastra tot timpul un stoc de vaccin pentru cei care au nevoie de rapel si anunta ca saptamanal, in perioada urmatoare, vor ajunge in tara 180.000 de doze noi. ”Peste o saptamana de acum incolo putem sa ne intalnim si o sa vorbim de cu totul alt tip de probleme. Nu o sa vorbim despre oameni care nu vor sa se vaccineze, ci o sa vorbim despre cantitatea prea mica de vaccin. Nu am nici cea mai mica indoiala ca principala problema pe care o sa o avem in perioada urmatoare este cantitatea mica de vaccin. si trebuie sa spunem, nu Romania are o cantitate mica de vaccin, ci toata lumea asta mare”, a afirmat Vlad Voiculescu, joi seara, la TVR.
Pareri
Gresit, azi dimineata la Radio am aflat ca:
– se sterg priotizarile!!!
– la Bucuresti sunt active cca 300 de centre de vaccinare!
(acolo sunt greii tarii)