TIMISOARA. Dupa ce saptamana trecuta a iscalit contractul, firma Constructim, castigatoarea licitatiei de peste 4 milioane de euro, poate trece la treaba.
A fost predat amplasamentul pentru deschidere santierului la viitorul Centru Cultural de pe strada Marasesti, care va adaposti si un Muzeu al Cetatii, in fostul spital de Dermatologie.
Refunctionalizarea unitatii medicale si transformarea ei in spatiu multicultural, unul dintre proiectele importante pentru TM2021, trebuie sa fie gata pana in 2022. O parte din finantarea lucrarii trebuie asigurata de Ministerul Culturii prin angajamentul luat pentru proiectul de tara Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Ramane insa de vazut daca banii vor si veni de la Bucuresti.
Lucrarile pentru amenajarea Centrului Multifunctional de pe Marasesti au fost scoase la licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice in urma cu 3 luni.
Constructim, firma castigatoare, a executat mai multe lucrari de anvergura in Timisoara, de-a lungul timpului, iar in acest moment se ocupa de reabilitarea Palatului Administrativ, ce adaposteste Consiliul Judetean Timis si Prefectura, dar si de ridicarea primul campus scolar din oras, cel al Liceului Nikolaus Lenau.
„Efectiv lucrarile vor incepe abia dupa ce se va goli cladirea. E inca plin, avem farmacie, pacienti, arhive, partea de utilitati, nu cred ca mai devreme de 3 luni de zile se va putea incepe demolarea. Va fi dificil pentru ca partea din spate va ramane plina, fiind pacientii de la radioterapie si va trebui sa ii protejam. Toate aceste cladiri dispar si probabil ca aici probabil ca vom gasi si ceva artefacte. Dupa ce o sa incepem nu o sa mai fie nimic greu. E un proiect frumos, cred ca principala problema o sa fie dupa aceea sa devina o cladire vie, sa fie populata de oameni, sa nu se faca regulamente fantasmagorice, sa nu ai dreptul sa stai inauntru. Noi maine facem adresa de oprire pana cand vor reusi sa vina cei de la gaz. Tevile de gaze sunt peste tot si nu le putem rupe, plus ca nu ii putem lasa pe cei care aui nevoie de tratament fara utilitati. Si la ora asta cautam desenele retelei de utilitati, nu le are nimeni. O sa fie aici niste subsoluri interesante. O sa incepem cu dezinfectie in primul rand si abia dupa aceea bagam oamenii. Chiar e un proiect frumos, l-am urmarit si sa speram ca vor veni si finantarile. Astea vor fi principalele probleme, sa lucram in paralel fara sa afectam spitalul si finantarile de la Bucuresti„, a declarat Lucian Perescu, directorul Constructim, firma care se va ocupa de lucrari.
In prima faza se vor face lucrari de consolidare a cladirii. De asemenea vor fi facute lucrari de igienizare si modernizare a spatiilor interioare. Un corp de cladire va fi demolat complet, iar subsolul acestuia va fi pastrat ca vestigiu istoric. In curtea interioara urmeaza sa fie amenajate doua case de scara si 4 lifturi panoramice.
In viitorul centru, la demisol si la parter vor fi amplasate Muzeul Cetatii si un centru cultural polivalent. La etajul 1 si a podului amenajat va fi Centrul Cultural Francez, si tot la etajul 1 va fi si Centrul Cultural German.
Valoarea totala a investitiei este de 21.281.744 cu TVA, iar durata de realizare este de 2 ani.
In 2016, an electoral, primarul Nicolae Robu venea cu promisiunea unui nou spatiu cultural, in buricul targului, pentru timisoreni. Un Centru Multifunctional, care sa gazduiasca centre culturale si reprezentante diplomatice, urma sa fie amenajat in cladirea in care a functionat Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal.
Totul insa, urma sa fie realizat din fonduri europene, dar proiectul nu a fost eligibil, intrucat intr-o aripa a cladirii sunt ingrijiti bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie. Asa ca, primii bani europeni pe care se baza proiectul, n-au mai venit.
In toamna anului trecut, Nicolae Robu relua ideea de a transforma vechea Dermatologie in Centru Multifunctional, unde sa fie mutate rand pe rand Institutele culturale ale orasului, aceasta dupa ce s-a gasit o solutie pentru transferul bolnavilor in vechea cladire a STPT de pe Intrarea Doinei, unde pana nu demult au invatat elevii de gimnaziu de la Lenau.
Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.
Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in urma cu 5 ani, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.
Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.
Vom reveni cu imagini video!
Pareri
Firma primarului, alte firme nu au nici o sansa… daca asta baga bani in primar
Ce debitezi tu aici maimuță oparită ??
Știi câte licitații își caută lcitatorii și nu se prezintă nimeni ??
Este o vorbă românească; indiferent cât ești de flămând ni mânca kăkt 😎