PORTRET DE POLITICIAN DE TIMIS: Ilie Sarbu, cel mai longeviv politician din Timis la Bucuresti! De aproape 12 ani reprezinta Banatul in Capitala Romaniei

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, discuta cu presa, in Bucuresti, miercuri, 7 ianuarie 2009. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

TIMIS. Din pozitia de ministru, din cea de senator, de sef al Senatului Romaniei, de secretar al camerei superioare a Parlamentului ori de membru in Biroul permanent al Senatului, Ilie Sarbu reprezinta Timisul la cel mai inalt nivel de aproape 12 ani.

Este cel mai longeviv politician banatean in diferite foruri de conducere la Bucuresti.

Ilie Sarbu: ‘Alaturi de oameni, acasa in Banat’

Om al locului, care s-a intors mereu acasa,  apreciat de oameni si respectat de agricultorii banateni, acesta s-a bazat intotdeauna pe increderea lor. Si n-a dat gres.

El insusi banatean get-beget, Ilie Sarbu a fost convins ca doar de acolo, de unde se iau deciziile cele mai importante,  poate face mai multe pentru oamenii in mijlocul carora a crescut si s-a format ca om si ca politician.

Ilie Sarbu, 3 mandate in Parlamentul Romaniei

Anul 2001 a fost unul crucial pentru omul politic Ilie Sarbu. Pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Timis, i se incredinteaza functia de ministru al Agriculturii si ia drumul Bucurestilor. Se intampla intr-o perioada extrem de importanta cand Romania trebuia sa incheie unul dintre cele mai spinoase capitole de negociere necesare intrarii in Uniunea Europeana, cel al Agriculturii.

Patru ani mai tarziu, Ilie Sarbu este nominalizat de catre PSD drept candidat  al partidului pentru functia de senator de Timis.  Increzatori ca se va bate pentru Banat, oamenii din Colegiul 4 aveau sa-i acorde increderea lor.

Odata ajuns in Parlament, Ilie Sarbu a cunoscut o ascensiune rapida, devenind, in 2006, Secretar al Senatului Romaniei si membru al Biroului Permanent al Senatului.  Ca membru al Comisiei de Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala, a sustinut cu indarjire initiativele legislative de sprijinire a producatorilor agricoli.

Anul 2008 avea sa-l propulseze in cea mai inalta pozitie detinuta pana acum, aceea de presedinte al Senatului Romaniei, al doilea om in stat, in urma demisiei lui Nicolae Vacaroiu. Vreme de doua luni a condus camera superioara a Parlamentului Romaniei.

La scurt timp, in toamna aceluiasi an, s-a intors acasa in Banat si le-a cerut oamenilor sa-i acorde din nou increderea, pentru inca un mandat de senator de Timis.  Acestia au mers la urne si i-au dat votul, astfel ca Ilie Sarbu castiga iarasi fotoliul de senator.

In septembrie 2010, Sarbu devine liderul Grupului Parlamentar PSD din Senat, functie pe care o ocupa si in prezent.

Ca parlamentar, Ilie Sarbu a contribuit esential la votarea „Legii de dublare a pensiilor agricultorilor de la 1 septembrie 2007 si de majorare a pensiilor de stat la 1 septembrie 2007 si 1 noiembrie 2007” in loc de 1 ianuarie 2008, cum propusese Guvernul. De asemenea, a determinat Executivul sa aprobe majorarea cu 20% a pensiilor de stat de la 1 octombrie 2008, in loc de 1 ianuarie 2009. O alta contributie importanta o reprezinta determinarea aprobarii in Camera Deputatilor a motiunii simple initiata de Grupul Parlamentar PSD „Patru milioane de lei – subventie pentru fiecare hectar de teren arabil”, depusa pe data de 19 iunie 2007, in urma careia s-a aprobat o subventie de 5 milioane de lei pentru culturile de toamna.

Ilie Sarbu, ministrul care a dus Agricultura romaneasca in Uniunea Europeana

Dupa mandatul de 3 ani in fruntea Ministerului Agriculturii , intre 2001-2003, pentru inca un an, omul politic Ilie Sarbu a condus fraiele Agriculturii romanesti, din pozitia de ministru si in legislatura 2008-2012.

In primul sau mandat de ministru a incheiat capitolele de agricultura necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a deschis programul SAPARD cu ajutorul caruia au fost atrasi bani pentru acest sector deosebit de important al economiei. De asemenea, a pus in posesia proprietarilor 11,1 milioane de hectare de terenuri agricole si paduri si a contribuit decisiv la dezvoltarea expoatatiilor agricole.

In cel de-al doilea mandat de ministru, Ilie Sarbu a sprijinit subventionarea agriculturii si absorbtia de fonduri europene. A relansat programul ”Fermierul” si a restructurat agentiile din subordinea Ministerului Agriculturii.

Politica, un mod de viata in familia lui Ilie Sarbu

Crescuta in spirit social-democrat, intr-o familie in care politica a devenit un mod de viata si convinsa ca tineretea este un atu ce poate fi pus in slujba unor nazuinte de mai bine pentru oamenii in mijlocul carora s-a format, fiica senatorului
Ilie Sarbu, Daciana, i-a calcat tatalui pe urme.
Astazi, ea este eurodeputat in Parlamentul Europei si sprijina Romania din locul in care se da ora exacta in Uniunea Europeana, de la Bruxelles.
In 2007 s-a casatorit cu Victor Ponta, acum prim-ministru al Romaniei. „Politica nu se face in sufragerie”, spunea adeseori Ilie Sarbu in calitate de socru al premierului. De altfel, Ilie Sarbu a renuntat la functia de vicepresedinte al
partidului, la nivel national, obtinuta in 2005, dupa ce ginerele sau, Victor Ponta a fost ales presedinte al PSD, in 2010.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A dat ordin sa se inchida usile Catedralei la revolutie .

  2. asta e semnul ca saitul portocaliu se preda psd?

  3. si,ma rog,ce a facut el pentru timis si timisoara in tot acest timp? pentru ca pentru propriul buzunar de profitor nenorocit stim ce a facut!ca si pentru gunoiul de adrian nastase caruia i-a pus in brate zeci de mii de hectare de teren in zona ortisoara si vinga ,la fel…Ete unul dintre ,,artizanii,,falimentarii acestei tari!

  4. Politician de Timis? Politician de Cornu! :))

  5. Adica, un „WHORE” banatean!

  6. ilie sarbu si-a vandut si Dacia (sau ii spune Daciana) ca sa fie pesedist de frunte!… Mie, personal, mi-e scarba de astfel de… Indivizi, ca de oameni nu putem vorbi! Sau?