TIMISOARA. Un portret lucrat in ulei pe panza si o rama neagra ce il reprezinta pe un nobil carasean din secolul al XVIII-lea este exponatul lunii decembrie la Muzeul National al Banatului din Timisoara.
Tabloul il reprezinta pe Gyorgy Milankovits si ar fi fost pictat in jurul anului 1780, insa autorul operei de arta este necunoscut, din moment ce nu a fost semnata.
Portretul a facut parte din marea galerie de portrete a familiei nobiliare Milankovits/Patyánszky din comitatul Caras-Severin. Acesta reda figura nobilului György Milankovits, care redacteaza o scrisoare adresata sotiei sale Ecaterina, nascuta in familia nobiliara de Serviczky, al carei tata era cetatean de vaza al orasului Novi Sad.
„Constituind un ansamblu exceptional de portrete nobiliare banatene din secolele XVIII-XIX, galeria familiei Milankovits/Patyánszky de Viszák este un exemplu de fast nobiliar dintr-o provincie aflata la granita monarhiei austro-ungare.
Portretele achizitionate de Muzeul National al Banatului provin din colectia acestei familii cu un rol bine determinat in viata economica, sociala si culturala din zona Lugojului. Innobilati in 27 iulie 1810 cu predicatul ”de Viszák” si primind in donatie domeniul Viszák din comitatul Caras, familia Milankovits si-a schimbat numele in Patyánszky. Membrii familiei s-au remarcat prin actiunile lor politice si economice. Judecatori, luptatori in armata generalului József Bem in timpul revolutiei maghiare din 1848, detinatori de inalte functii in aparatul de stat austriac si austro-ungar, reprezentantii acestei familii au fost portretizati in repetate rânduri, inclusiv de artisti consacrati in cele doua capitale ale Imperiului Austro-Ungar: Viena si Budapesta.
Primul reprezentant al familiei in Banat a fost Vazul Milankovits, numit Balázs Patyánszky (Novi Sad, 1778 – Viszák /Visag, 1845), fiul lui György Milankovits si al Ecaterinei de Serviczky. S-a casatorit cu Erzsébet Magarosevics si au avut 2 baieti: Győrgy si József.
Győrgy Patyánszky, prim-pretor in comitatul Caras, s-a casatorit cu Amália Piatsek de Herendesti si Olosag, având 5 baieti: István, Elek, Mihály, Gyula si Szilárd.
Din aceeasi galerie de portrete Muzeul National al Banatului a achizitionat trei portrete ale familiei nobiliare Pálik-Ucsevny de Furluk, inrudita cu familia Patyánszky de Viszák prin casatoria Violei Patyánszky in anul 1891 cu nobilul Theodor/Feodor Pálik-Ucsevny de Furluk: János Palik-Ucsevny, cel care cumpara in 1804 domeniile Furluk si Dezest, Sándor (fiul lui János) si sotia Anna, nascuta Mentzer. Familia Pálik-Ucsevny de Furluk era inrudita cu familia Gáspáry din Lugoj„, spune Marius Cornea, muzeograf la Muzeul National al Banatului din Timisoara.
Pareri
Salut
Ce v-a apucat cu portretele grofilor unguri ?
Va edte dor cumva de ei?
Desigur , pot avea valoare artistica pentru unguri, dar
mie nu imi evoca decat starea romanilor, pe vremea grofilor!
O duceau bine. Pentru ca ungurii munceau, rom^nii profitau. Ca’n zilele noastre.