Posibila anulare de catre primarie a Festivalului Florilor Timfloralis isca nemultumiri la Timisoara. Fostul viceprimar Dan Diaconu: Dincolo de impactul pozitiv fantastic, festivalul e unul dintre putinele evenimente cu un efect turistic important

TIMISOARA. Anuntul primarului Dominic Fritz potrivit caruia Timfloralis ar putea fi anulat in acest an, pentru ca ar fi prea costisitor si sunt alte evenimente organizate de primarie pentru care s-au incheiat deja angajamente, cum ar fi JazzTM, a starnit nemultumiri in randul consilierilor locali, dar si a unora dintre timisoreni.

Edilul a spus ca lucrurile vor fi transate la intocmirea bugetului pe 2021, despre care a sustinut in mai multe randuri ca va fi unul de austeritate.

CITESTE SI: Festivalul florilor, in pericol sa nu se tina nici in acest an la Timisoara. Dominic Fritz: Azi nu vad cum sa mai finantam Timfloralis. Vom vedea cand avem bugetul 

Suntem in curs sa trecem prin lista acestor festivaluri, sa vedem unde sunt deja contracte, angajamente, si dupa vor exista cateva, putine, programe prioritare, strategice, unde Primaria Timisoara are un interes sa finanteze ceva pe termen lung, ca un brand al orasului. In rest, acuma, cu bugetul… facem aceasta ecchilibristica. Daca ma intrebati azi, eu nu vad cum sa mai finantam de exemplu Timfloralis, dar vom vedea mai multe cand avem bugetul finalizat„, a spus primarul Dominic Fritz, miercuri.

Consilierul local Dan Diaconu ii sugereaza primarului sa reanalizeze situatia si sa tina seama ca cele trei zile de festival ar putea fi mana cereasca pentru hoteluri, pensiuni, cafenele si restaurante, in conditiile in care sectorul HORECA a fost ingenunchiat de pandemie.

Dincolo de impactul pozitiv fantastic asupra timișorenilor, festivalul, construit în timp, este unul dintre puținele evenimente cu un efect turistic important. În imagine am pus doar oferte ale agențiilor de turism din Serbia, la o simplă căutare de 5 minute pe Google.

În loc să ne pregătim de perioada post-pandemie și să promovăm și investim în acele evenimente care pot aduce un plus important economiei locale, în special în zona de ospitalitate, văd o judecată bazată pe un tabel sumar în excel. Sugestia mea este ca, dacă nu contează bucuria zecilor de mii de vizitatori, sau impactul pe termen lung asupra imaginii orașului, este să adăgați un nou sheet în acel excel – cereți datele de impact economic, din zona Horeca, cazări, venituri la restaurante și terase, vânzări în mall-uri, șamd – aplicați procentele necesare și calculați veniturile la bugetul local. Comparați apoi aceste date cu ceea ce ați cheltui. Veți avea o supriză. Succes!„, a notat fostul viceprimari, consilierul local al PNL Dan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Suparat este si consilierul liberal Stefan Sandu, initiatorul proiectului Timfloralis in urma cu ani, alaturi de fosta sa colega Adelina Tarziu.

De ce au nevoie oamenii ca sa traiasca? Doar de aer, apa si mancare. Celelalte sunt toate optionale. Noi, oamenii, ne dorim haine frumoase si curate, dar sunt multi pe aceasta planeta care nu le au. Noi, ne dorim case si apartamente frumoase, incapatoare, luxoase, cu cate o camera pentru fiecare copil in timp ce multi traiesc si 10 intr-un bordei amenajat pina la prima ploaie. Noi, ne dorim biciclete, motociclete sau masini si avioane ca sa ne plimbam de la un capat la altul al continentului sau dincolo de el. Chestia asta se pare ca are si dezavantaje si nu, nu e acela la care va ganditi prima data, dar asa s-a raspandit virusul. Ca sa traim nu avem nevoie de muzica, nu avem nevoie de teatre, nu avem nevoie de carti. Nu avem nevoie de niciun fel de cultura. Si nici de flori sau frumos. Este doar alegerea noastra cum vrem sa traim.
Am construit pe parcursul mai multor ani Timfloralis. A aparut ca o idee legata de renumele nostru ca Orasul Florilor. Am reusit sa aducem sute de mii de oameni, care au facut milioane de fotografii, care au vazut frumosul, au invatat frumosul, au plecat aceasa cu imaginea dar si cu o plasa in care duceau o parte din acel frumos spre a fi plantat in curte sau pe balcon.
Timfloralis nu e un moft. E o forma de educatie a frumosului, intr-o lume in care “festival” inseamna in primul rand mici, bere si muzica de calitate indoielnica. Insemna un punct de la care porneste reinvierea traditiei si are ca tel momentul de a redeveni un reper al cercetarii, studiului si productiei de flori. Daca nu stiti, avem chiar si o Facultate de Horticultura in oras. Dar nimic nu se face peste noapte! Se construieste in timp, cu strategie si viziune, etapa cu etapa, fiecare la timpul ei.
Stiu ca pentru cei care nu au lasat nimic in urma lor acestea sunt doar vorbe. Dar dau un exemplu: Administratia Ciuhandu a pornit proiectul reconstructiei Pietii Iosefin cu aproape 4 mil. de euro. Un esec total. Apoi am demarat proiectul Piata Volanta Timisoara, cu costuri ZERO. Astazi este cea mai mare piata din Timisoara, cea mai renumita, lumea vine acolo doar pentru ca e un proiect bine gandit, cu etape si viziune. Mai nou constat este si un punct de interes pe agenda de campanie electorala. Pentru unii doar atat.
Daca nu ar fi nevoie de banii care sa acopere investitia inutila si nefunctionala a Pietii Iosefin, sau functionarea altor piete la fel de nereusite, producatorii ar avea si azi un loc in Piata Volanta pentru o suma modica. Dar aceasta piata, prin producatorii ce-si expun acolo produsele, trebuie sa le tina in spate pe celelalte. Interesant nu?
Am inteles ca brusc nu mai sunt bani pentru Timfloralis. De fapt am impresia ca nu mai este chef. Nu este energia, nu este ideea, nu este capacitatea, forta. Nu mai este nici echipa pentru a organiza ceva ce sa atraga lumea. Mai este frica de a nu ridica stacheta evenimentului la nivelul cunoscut. Dar, precum am aratat in exemplul mai sus, la nevoie se pot face lucruri minunate si fara bani sau cu foarte putin bani. Oricum, conditiile reale nu ar permite anul acesta organizarea unor evenimente monumentale. Dar se poate ceva care sa imbine si traditia orasului si frumosul si bucuria primaverii. Noi am dovedit ca se poate face si fara bani ceva benefic. Fara consilieri si manageri adusi din toate zarile. Este nevoie insa de ceva mai mult decat a ceda unor ambitii distrugatoare. Trebuie sa invatati ca un oras ca Timisoara are nevoie si merita o alta abordare decat un frumos ambalat, permanent, NU hotarat! Timisoara este inca recunoscuta ca si Orasul Florilor! Oare nu este un brand suficient de puternic? Exista altul?”, a scris consilierul local Stefan Sandu la randu-i pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Timfloralis se tine in mod traditional in luna aprilie si ar ajunge in acest an la cea de-a cincea editie. In 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus.

In 2019, evenimentul dedicat florilor la Timisoara a costat aproximativ 200.000 de euro si fiecare editie s-a bucurat de succes. Mii de oameni au vizitat orasul in zilele de festival, iar o multime de fotografii si filme cu aranjamentele florale au fost distribuite pe internet.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aprilie e aproape, nu stiu ce se schimba radical pana atunic. Probabil o sa sim tot in scenariul rosu. Deci chiar nu vad atata tamtam pentru ceva care orium nu se poate face .

    • @cetatean, cam cati crezi ca inteleg realitatea? :)))

    • Dacă Timfloralis nu se poate face in pandemie, ce facem cu terasele, unde oamenii vor sta claie peste grămadă, chiar și in scenariul ROȘU ??
      Deci după mintea ta rară și al şarlatanului din partidul verzilor german, care crede ca Timișoara a luat ființă o dată cu mandatul lui, să te plimbi admirând niște aranjamente florale, este mai periculos decât să stai șase la o masă și fiecare să-i sufle in bot celuilalt !
      Pentru tine și restul de atârnători din secta lui Samuie’l, nimic nu este valabil ce s-a făcut până astăzi. Ce este mai curios este tăcerea de mormânt al viceprimarului și consilierilor liberali !!! Vor poate in mandatul viitor să facă primar la Timișoara un hAUR-ist sau PSD-ist ??

  2. Minunat 🙂

  3. Exact de zeci de mii de vizitatori carati cu autocarele de la sarbi care sa umple hotelurile si terasele si Mall-urile din Timisoara si sa raspandeasca si mai mult Covid-ul care si asa nu se stinge ba chiar apar tulpini noi.. pt ce sa vada niste flori care o sa se ofileaza in ziua urmatoare? se vad de la o posta interesele lu’ Dan Diaconu in toata AFACEREA ASTA…

    • Der tu usr-ist cu creier de vrabie, de ce mănânci dacă si așa îți va fi foame mai târziu ???
      Nu pot să cred ca ăștia sunt tinerii frumoși și liberi care au pricopsit orașul cu un șarlatan.

  4. Mai degraba sa refaca Piata de flori din Piata 700 arsa saptamana trecuta

  5. Cat de superficial poti sa fi sa vorbesti de impact economic si incasari importante in domeniul HORECA , generat de un festival obscur ?
    Unde mai pui ca eventualii turisti din Srbija (poate 3 autocare) nu o sa vina datorita restrictiilor impuse si de RO si de SRB .

    Politicieni de kkt .

    • Iar tu si iq-ul tau egal cu numarul de la pantof.
      Mancatorule de rahat turcesc, orice turist, orice banut e binevenit pentru cei din Horeca, irelevant daca vine de la festivalul mancatului de rahat turcesc in cinstea ta sau festivalul florilor.

      Nu are rost sa incerc sa iti explic ce a insemnat pandemia pentru ospatari, bucatari, curieri, hoteluri si restaurante. Esti prea plin de … tine ca sa intelegi.

      • La fel de agresiv si de prost ai ramas .

    • Corect !

  6. Devine tot mai elocvent,
    Ca Fritz este incomprtent.

  7. DIaconule, inca nu esti la parnaie pentru flasurile semnate cu poarta de intrare in Timisoara care a ucis un om?!
    Inca ai tupeul sa dai din gura!!
    Penalule!

  8. Problema lui Fritz este ca festivalul asta nu e ideea lui, cum nu este nici pasajul Solventul, nici podul Jiul, nici stadionul din calea Buziasului si cine stie cate altele care au fost sau vor fi trase pe linia moarta.

    Sa caute sponsori in mediul privat.
    Vrem festivalul florilor.

    • Cu părere de rau dar trebuie să recunosc că ai dreptate perfectă ! Acest șarlatan din partidul verzilor german vândut de circarii usr-isti drept politician de dreapta, nu poate dormi noaptea când știe ca trebuie să implementeze proiectele lui Robu.
      Eu sunt sigur că după anunțarea bugetului va fi și prima fisură in coaliția cu PNL.
      Dacă PNL face greșeala și îl tot tolerează pe acest șarlatan la viitoarele alegeri nu trece de 10%.

      • Asta inteleg din atitudinea primarului.
        „Nu avem bani” in traducere inseamna ” nu avem bani pentru proiectele fostului primar”. Fritz a gandit si a calculat ca e mai bine sa anuleze proiectele lui Robu si sa le implementeze pe ale lui. Dupa cinci luni inca nu stim ce proiecte are, daca are, dar asta e doar o intamplare, desigur.

        Fritz a stat si a calculat si s-a hotarat ca nu vrea ca lumea sa asocieze realizarea proiectelor( Solventul, stadion, Jiul etc) cu Robu, asa cum s-a intamplat cu pasajul Michelangelo, asociat cu Ciuhandu, despre care lumea a spus ca Robu doar a dat drumul la constructie, tot proiectul fiind pregatit de predecesor.
        Asta e o miscare politica prin definitie si reflecta intentiile noului primar de a face mai multa politica decat administratie.
        Daca era la sfarsit de mandat intelegeam atitudinea dar acum, la inceput, cand trebuia sa porneasca puternic cu reforma si cu proiecte solide pentru a contura noul sistem de conducere si pentru a oferi impuls pentru dezvoltarea promisa, e mai greu de inteles. E si mai greu de acceptat. LIpsesc si impulsul si reforma.

        Problema cu adevarat serioasa e alta, de fapt. Nu cred ca Fritz e vreun prost oarecare, parasutat la primarie. Incep sa cred ca pentru Fritz primaria orasului nostru e doar o rampa de lansare in politica mare, la Bucuresti. Asa se explica dorinta lui de a face politica mai mult decat administratie. Se ingrijeste foarte mult de imaginea lui publica, motiv pentru care refuza proiectele care pot fi asociate cu Robu. Nu are nimic cu el, personal. Incearca sa discrediteze partidul din care face parte, pentru ca orice erou are nevoie de un dusman si atunci cand nu are unul il inventeaza. Robu e la indemana, prada usoara pentru ca nu mai are arme cu care sa riposteze.

        Leul se lupta si vaneaza. Hiena se hraneste cu lesuri. Noi suferim, nici mai mult nici mai putin, exact cat meritam.

        Ma surprinde doar faptul ca a reusit sa convinga atatia timisoreni.

        • Daca Fritz nu minte, proiectle lui Robu sunt bazate pe bugete fanteziste. Omul se uita in portofel. Am bani, cumpar. N-am bani, nu cumpar. Imi permit credit? Cumpar. Nu imi permit? Nu cumpar. Foarte simplu.

          • In cazul asta logica ne informeaza ca nu sunt bani nici pentru alte proiecte. DoNimic a spus ca urmeaza sa anunte ce proiecte are de gand sa inceapa. Cu ce bani?

          • Cât de infantil poti să fii să nu gândești nici măcar atât !?
            Timișoara are buget de cel putin 750milioane de lei, dacă avea dreptate făcea imediat auditul financiar și îl băga pe Robu și liberali in rahat, dar el știe ca totul este fezabil, nici unde dacă lucrezi cu bani de la buget nu aștepți până ai banii grămadă să te apuci de ceva.

        • Dona, ai descris perfect ceea ce se intampla de fapt. Daca cineva nu intelege, ori e limitat, ori e rau intentionat. Indiferent, concluzia este clara, orasul nu este condus nici pe departe cum s-ar fi asteptat majoritatea cetatenilor. Este mult, foarte mult mai rau decat pe vremea lui Robu.

  9. Galbejitii și neo-marxiștii la butoane taie tot. Colonistul Fritz e praf ca primar. Votați -i în continuare

  10. Chiar nu ne mai permitem nici 200.000 de euro? Festivalul acesta chiar are legatura cu brandul de ‘oras al florilor’! Ma intreb la modul foarte serios daca bani de salarii si sporuri mai sunt in bugetul primariei, ca de altele nu mai sunt bani deloc!!

  11. Care turism?… Care terase si hoteluri pline, in stare de alerta? Ce viseaza acest fost domn’ Vice?…

  12. 4 ani de mandat trec repede. Timpul trece si tace…. va veni iar vremea votarii…. atunci oamenii va vor taxa pentru TOT CE NU ATI FACUT. Eu deja am inceput sa va taxez, din 28 septembrie 2020 de cind ati cistigat mandatul…. Iar treaba cu sistarea Timfloralis chiar NU o inghit, e un MARE MINUS pentru Timisoara si pentru timisoreni. Deja v-am scos de pe FB, si nu ma intereseaza ce jocuri de imagine faceti, I don’t care. La sfarsit o sa numar toate bilele negre si le pun pe toate pe o lista, CIND si DACA voi iesi la votare.

  13. De Nasleu si apartamentul din Bucuresti nu ziceti nimic?

    • Nu ca nu ma cazez acolo. Dar la Timfloralis am fost mereu (pana acum cand au venit nenorocitii astia fomisti de usr-isti). Pomanagi si fripturisti. Nu credeam, dar sunt mai daunatori decat Pletea.
      In alta ordine de idei, tata spunea: „cainele turba de drum lung si prostul de grija altuia”. Asta apropo de grija ta pentru mafiotul ala. Lasa ca-l cauta autoritatile, daca e cazul.

  14. In loc sa se ocupe de chestii slabe, Fritz ar trebui sa inceapa, totusi, curatenia in orasul asta. Inainte de alegeri ne aratau cat de murdar este Timisoara, gropi de gunoi clandestine, etc. Acum este la fel , poate chiar mai rau. Nu cred ca ai nevoie de 3-4 luni ca sa dai un semnal referitor la curatenia din oras. Rusine Fritz si USR !

  15. ALOO !! FRITZ CARE I MENIREA TA LA TIMISOARA ?? INCHIDE <ANULEAZA TOT PUNE LACATUL SI PLEACA !! NU UITA TIMISOARA ARE NEVOIE SA SE DEZVOLTE ! RUSINE !

  16. Mara din timisoara,obedient neo-marxist.