Posta Mare din Timisoara va intra in reabilitare completa. Cand se vor inalta schelele

TIMISOARA. Dupa ani si ani de promisiuni, si-atat, dar si multa degradare, Palatul Postei, cladire la care nu s-au facut interventii importante in ultima jumatate de secol, ar putea fi readus la stralucirea de altadata.

CITESTE SI: Uite barza! Cocostarcii, numarati cu ajutorul tehnologiei, in Timis si in intreaga tara. Da si tu o mana de ajutor! 

Anuntul a fost facut de directorul general al Postei Romane, Horia Grigorescu, aflat intr-o vizita la Timisoara

Ca urmare a unor discutii aplicate cu directorul Regionalei Timisoara si argumentand foarte bine necesitatea acestei investitii la nivelul orasului, mai ales ca in 2021 Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, ne-am dorit foarte mult sa punem pe fagasul normal tot ceea ce inseamna reabilitarea acestei cladiri. Ma bucur sa anunt ca in Consiliul de Administratie va fi pe ordinea de zi propunerea de demarare a lucrarilor la Palatul Postei, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa ne concentram foarte mult pe acest proiect si pe schimbarea la fata cu adevarat a acestei cladiri„, a declarat Horia Grigorescu.

CITESTE SI: Diligente, calareti, trenuri, avioane, zeppelin, telegraf, porumbei calatori. Povestile Postei si evolutia ei de-a lungul anilor, intr-o expozitie fascinanta in Bastionul Theresia din Timisoara. Video 

In urmatoarele luni va fi pusa la punct documentatia necesara reabilitarii cladirii. Valoarea totala a acestei investitii este de 11 milioane de lei.

Avem o autorizatie de construire care va trebui reinnoita. Valoarea estimata a lucrarii este de 11 milioane lei, iar ca orizont de timp anticipam ca undeva in 3 luni sa fie finalizata documentatia astfel incat sa fie demarate si lucrarile efective. Vom avea o perioada destul de lunga in care se va lucra, dar vom incerca sa aducem un plus valoare estetica inclusiv pe perioada desfasurarii lucrarii, pentru a crea o ambianta placuta la nivelul municipiului Timisoara„, a completat Horia Grigorescu.

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 5 etaje, demisol-parter + 3 etaje, pe o suprafata construita de 4.426 metri patrati.

Palatul se intinde pe patru strazi si 4426,8 metri patrati, o mare suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, în care se afla 297 de încaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosif cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.