Grupul de Comunicare Strategica aduce lamuriri romanilor, dupa ce a primit o serie intreaga de intrebari legate de situatii punctuale privind respectarea masurilor impuse de ordonantele militare, mai ales in contextul sarbatorilor de Pasti.
Răspuns: Da, dar trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.
Răspuns: Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură.
Răspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.
Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Răspuns: Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/
Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.
Răspuns: În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent și nu în grup, nu este prevăzută ca o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală.
Pot exista situații când locul de pescuit se află în proximitatea locuinței (exemplu: locuința se află pe malul unui lac) situație în care, se poate îndeplini cerința prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanța militară numărul 3, respectiv sunt permise deplasările scurte, în apropierea locuinței, pentru activitate fizică individuală.
Prin ordonanța militară numărul 8 este reglementat și permis pescuitul comercial, nu și cel sportiv sau de agrement.
Aceste activități trebuie desfășurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative în domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibiție pentru anumite specii.
Răspuns: Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.
Răspuns: Dacă nu este vorba de o măsură de izolare impusă de autorități, puteți să ieșiți din locuință oricând atunci când sunteți în vreuna din situațiile prevăzute de din Ordonanța militară nr. 3 și 4. Dacă măsura a fost impusă de autorități va trebui să anunțați DSP că ați finalizat perioada de izolare pentru a ști care este conduita de urmat.
Răspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.
În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.
În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract etc.)
Răspuns: Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanțelor militare. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.
Răspuns: Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.
În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/).
Răspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.
Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.
18. Intenționăm să plecăm la casa bătrânească unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. Casa se află la 500 km de București. Trebuie să plecăm și eu și soțul și automat și copii (minori amândoi). Ce trebuie să bifăm pe Declarație pentru a nu avea probleme? Există vreo restricție a deplasării?
Răspuns: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
Răspuns: În conformitate cu Ordonanțele Militare nr. 3 și nr. 4, este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure.
Însă, deși suntem convinși că ar fi mai confortabil pentru dumneavoastră să locuiți alături de părinți, la curte, vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică pot sa nu prezinte simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Răspuns: Departamentul pentru Situații de Urgență a dat publicității miercuri, 8 aprilie a.c., o serie de clarificări cu privire la aplicarea ordinului privind suspendarea intervențiilor chirurgicale, precum și a altor tratamente și investigații chirurgicale, explicând foarte clar că interdicțiile nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:
– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau
– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.
Spre exemplu, interdicțiile nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.
În concluzie, se suspendă doar acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.
Textul clarificărilor îl găsiți integral pe pagina de Facebook a DSU, accesând linkul următor: https://www.facebook.com/392141704280840/posts/1509514459210220/
21. Este legal să-mi transport soția la serviciu în Țăndărei și în ce condiții având în vedere că orașul este în carantină. Menționez că soția lucrează în Țăndărei, iar noi locuim într-o altă localitate.
Răspuns: În ceea ce o privește pe soția dvs., ordonanța Militară nr. 7 (al cărei text poate fi consultat aici https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf) prevede categoriile de persoane al căror acces este permis în localitatea carantinată. Accesul dvs. nu va fi permis în localitate.
În ceea ce privește deplasarea până la limita localității, dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit. d) din Ordonanța Militară nr. 3 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie – acestea fiind cu titlu de exemplu).
După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță și urgență.
O situație precum cea indicată de dvs. ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii soției la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc). Vă rugăm să aveți în atenție și prevederile care privesc persoanele de pe 65 de ani.
Răspuns: În cuprinsul art. 1 al Ordonanței militare nr. 3/2020 sunt menționate concret excepțiile de la interdicția privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Vă trimitem link-ul de la care puteți descărca și consulta declarația pe propria răspundere, unde există posibilitatea bifării motivului deplasării, care trebuie să fie unul justificat – https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
Răspuns: Ministerul Finanțelor Publice a făcut precizări în ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
Astfel, autoritățile și instituțiile publice în a căror competență revine constatarea și sancționarea contravențiilor rezultate din ordonanțele militare aprobate în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au fost informate că la întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravenției și, eventual, la îndrumarea persoanelor sancționate, să aibă în vedere indicarea contului de venituri 20A350102 ”Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”, astfel încât plățile să fie efectuate corect de către contravenienți.
Organele abilitate din subordinea ANAF vor fi informate de către Ministerul Finanțelor Publice pentru o aplicare unitară a legislației.
De asemenea, potrivit anunțului făcut de Guvernul României, amenzile pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare pot fi plătite și online, începând de luni, 6 aprilie, pe site-ul ghişeul.ro, la link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf
Plata amenzilor se poate efectua astfel:
– accesarea paginii www.ghiseul.ro
– selectarea secţiuni “Plăteşte Amenzi Ordonanţe Militare”
– completarea formularului online cu datele solicitate
– efectuarea plății prin completarea datelor cardului în pagina securizată a procesatorului de plăți.
Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că ”Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.
Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.
Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/26MODEL-Declaratie-proprie-raspundere-2503.pdf), de pe site-ul https://stirioficiale.ro/informatii (https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf) sau de pe https://formular.sts.ro/
Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
Răspuns: În cuprinsul art. 1 al Ordonanței militare nr. 3/2020, sunt menționate concret excepțiile de la interdicția privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.
Pentru a se preveni răspândirea și minimizarea efectelor asupra sănătății și vieții tuturor românilor este foarte important ca fiecare cetățean să conștientizeze responsabilitatea pe care o are în acest sens, și nu doar prin intervenția coercitivă a autorităților statutului.
Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
Răspuns: Având în vedere situația prezentată, precum și prevederile Ordonanței militare nr. 4/2020, în modelul declarației pe propria răspundere, la motivul deplasării aveți posibilitatea să bifați pct.4 „motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”.
Așa cum ați scris și dumneavoastră, pentru a evita contactul cu alte persoane, ca măsură preventivă împotriva răspândirii noului coronavirus, vă recomandăm să utilizați autoturismul proprietate personală, dacă îl ajută din punct de vedere terapeutic pe copil.
În acest caz, atât dumneavoastră, cât și soțul dumneavoastră trebuie să prezentați autorităților competente, în momentul verificărilor, actele de identitate și declarațiile pe proprie răspundere, în care, la „Motivul deplasării”, puteți bifa punctul 4, așa cum am menționat mai sus, iar la „Locul/Locurile deplasării” să menționați un traseu prestabilit, pe cât posibil. De asemenea, pentru copilul dumneavoastră trebuie să prezentați actul de identitate, dar și documente medicale care să ateste afecțiunile de care suferă.
Răspuns: Vă recomandăm să aveți asupra dvs. declarația pe propria răspundere în care ați bifat la motivul deplasării punctul 10: ”asigurarea de bunuri necesare desfășurării activității profesionale”, precum și un document care să ateste faptul că în această perioadă facultatea continuă cursurile (ex. o adeverință/ o planificare a cursurilor/ examenelor sau un anunț oficial). Astfel, în momentul în care sunteți verificat de autoritățile competente să puteți justifica prezența în municipiul București, în condițiile în care este declarată stare de urgență la nivelul României.
Răspuns: Conform Ordonanței Militare nr 3. din 24.03.2020 , art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
Pentru efectuarea unei deplasări pentru desfășurarea de activități agricole, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere, pe care o puteți descărca accesând link-ul https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf
Răspuns: Falsul în declarații constituie infracțiune, așa cum este prevăzut la art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
Față de persoanele care intră pe teritoriul României, autoritățile vor lua decizia legală în funcție de cele declarate, urmând ca ulterior să verifice veridicitatea informațiilor furnizate.
Facem precizarea că din data de 24 martie 2020, pentru toate persoanele care intră în România, se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării, așa cum este prevăzut la art. 5 alin. (1) din Ordonanța Militară nr. 3.
Consultând site-ul Institutului Național de Sănătate Publică puteți verifica ce țări sunt incluse în ZONA ROŞIE – pentru care se impune măsura carantinării instituționalizate pentru 14 zile. Nu este relevant dacă persoană a petrecut o perioadă mai lungă în țara respectivă sau a fost doar în trecere.
Referitor la locația la care se dispune efectuarea carantinei, aceasta este stabilită în spații speciale puse la dispoziție prin grija autorităților locale, de pe raza județului de domiciliu al persoanei care revine în țară.
Răspuns: În Ordonanța Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetățenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locație indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale și a restricțiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zona, dacă persoanele dețin acolo o casă care le oferă condiții mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate.
Răspuns: Respectarea prevederilor Ordonanțelor Militare este obligatorie, implicit aspectele referitoare la condițiile și intervalele în care se face deplasarea persoanelor în această perioadă. Pentru chestiunile particulare a căror rezolvarea ar putea fi influențată de actele normative emise pentru această perioadă, vă recomandăm să apelați la sprijinul altor persoane.
Răspuns: În conformitate cu art. 1, lit. d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, este permisă deplasarea din motive justificate (eliberarea apartamentului din municipiul Cluj Napoca, întrucât nu se mai poate păstra chiria, în cazul dumneavoastră). Este necesar să completați declarații pe proprie răspundere, în acest sens, atât pentru a ajunge la destinație, cât și pentru deplasările în localitatea respectivă, urmând ca acestea să fie prezentate la solicitarea organelor abilitate. Dacă puteți face dovada faptului că ați închiriat locuința respectivă (ex. chitanțe, contract de închiriere etc.) ar fi foarte bine.
Răspuns: Motivul deplasării este justificat. În acest sens, declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că riscul expunerii la infectare al tatălui dumneavoastră este mai mare, deplasarea de la București în jud. Vâlcea presupunând schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc.). Mai mult decât atât, tatăl dumneavoastră poate justifica cu adresa din CI, și anume adresa de domiciliu, care este în județul Vâlcea. Important este ca și tatăl dvs. să aibă declarație pe propria răspundere.
Răspuns: Declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că riscul expunerii la infectare al mamei dumneavoastră ar fi mai mare dacă deplasarea s-ar efectua cu trenul, de la Timișoara în Brașov, presupunând schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc.. În plus, fără rezolvarea situației cu dosarul respectiv, ar rămâne fără venit. Pe lângă declarația pe propria răspundere, indicat ar fi ca mama dvs. să poată prezenta documente care să ateste calitatea de tehnician dentar și necesitatea obținerii dosarului pentru plata indemnizației. Tatăl dvs. va trebui să aibă declarații pe propria răspundere pentru ambele deplasări Brașov-Timișoara și retur.
Răspuns: În conformitate cu art. 9, alin. 3 din Ordonanța Militară nr.7 din 04.04.2020: „se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020”, iar conform art. 1 din același act normativ.: „se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.” De asemenea, în referire la solicitarea dumneavoastră, vă recomandăm să consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vedea restricțiile impuse de statul german. Puteți accesa link-ul aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3700 .
Răspuns: După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 din Ordonanța Militară 4 au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. Motivul deplasării trebuie să fie unul justificat/să nu sufere amânare. O situație precum cea prezentată de dumneavoastră ( îngrijire persoană a cărei sănătate este precară, imobilizată parțial) ar putea fi justificată, prin prezentarea unor dovezi care să ateste cele menționate de dumneavoastră vis a vis de boala soacrei dumneavoastră. Trebuie să completați declarații pe propria dvs. atât dvs., cât și soția.
O să am asupra mea: declarația mea pe proprie răspundere, buletinul meu, copie după buletinul lui, o adeverință că el trebuie să facă tratamentul – toate în format electronic, fiindcă nu am unde să le imprim. Sunt suficiente?
Și încă o întrebare, pot efectua deplasarea în intervalul orar 22:00-06:00? Deoarece în București trebuie să fim la clinică în jur de ora 7:30.
Răspuns: Puteți călători în intervalul orar 22.00-06.00, cu condiția să aveți asupra dumneavoastră documentele precizate. În declarația pe proprie răspundere trebuie bifat punctul 4 – „motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”.
Vă informăm că declarația pe propria răspundere trebuie semnată, motiv pentru care, dacă nu aveți posibilitatea să o imprimați, vă recomandăm să o scrieți de mână. Totodată, este necesar să completați declarații pe proprie răspundere, atât pentru a ajunge la destinație cât și retur.
De asemenea, menționăm că și tatăl dumneavoastră trebuie să completeze declarația pe propria răspundere, bifând punctul 3 – „asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță” din declarația pe propria răspundere, iar la locul/locurile deplasării se vor menționa locurile în care se deplasează, în ordinea în care intenționați să vă desfășurați traseul.
Vă rugăm să vă informați în mod continuu cu privire la măsurile dispuse de autorități (situația fiind în dinamică) și să vă luați toate măsurile de prevenire dispuse.
Răspuns: Da, în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării și traseul rămân neschimbate.
Pareri
Se poate iesi in cursul zilei cu cainele in jurul blocului fara declaratie pe propria raspundere?
Daca este bloc nou, iar terenul din jurul blocului este proprietatea unui dezvoltator imobiliar, poti sa iesi fara grija cu cainele, cu copilul, sa stai pe bancile care sunt montate in curtea ansamblului.
Puteti scrie voi ce vreti în declarație daca agentului i se pare ca nu este bine,amenda,sînt destule cazuri în media,ca nu au trecut ora,ca nu trebuie sa meargă la cumpărături la un magazin ci la altul,ca deplasarea respectiva nu e o urgenta,ca , ca , ca nu ai completat bine , ordonante ambigui,ei le interpretează cum vor,totul este loz în plic,poti sa o completezi corect si tot sa iei amenda,o sa vedem la vot pe acest pnl,pe psd l am vazut,e groaznic,trebuie sa stai in casa,dar chiar daca trebuie sa iesi sa cumperi de mîncare,sa fi lăsat în pace si sa nu îți caute nod în papură,se vede cum cei care controlează stau prea aproape de cei controlați,chiar dacă sînt pe jos sau in masina, cu mina cu mănușă cu care a mai pus mina pe n declaratii sau adeverințe,sau permise de conducere, sau certificate de înmatriculare,sau, sau, pune mina si pe cei ii dai si ti le înapoiază, pericol de infecție , la auto controlate cer toate actele înafară de adeverința sau declarație si pina le inminezi , pînă le controlează pe lîngă trec n alte auto care nu le mai controlează nimeni, pe lîngă starea de incertitudine care domnește în rîndul populației mai este si starea asta de nesiguranță de a fi amendat chiar daca ai ceea ce trebuie la tine, asa cum am spus o sa vedem la vot,am o mulțime de prieteni , de amici cade de groaza amenzilor, chiar dacă merg la,cumpărături, preferă să lase masina si sa meargă pe jos,pericolul de a te infecta sau a infecta pe altii este mult mai mare decît la deplasarea singur în mașină personală, în plus, pot sa iti dea amenda si cei de la p locală, este o situație foarte rea, sa nu mai lase pe,nimeni sa iasa din casa trei luni si sa aduca mîncare pentru fiecare, asta e o solutie , cum au facut chinezi , ce este acum este o strutocamila.