Daca in alti ani notele la Testarea Nationala reprezentau criteriul principal la admiterea la liceu, acum, notele obtinute de absolventii claselor a VIII-a reprezinta doar 50% din criteriul de admitere la ciclul liceal.
Practic, toti elevii participanti la testele nationale au sansa sa intre la un liceu din judetul Timis, asta doar daca in anii de gimnaziu s-au straduit cat de cat sa obtina o medie generala peste 7.
Concret, un elev care la testele nationale obtine nota 4, dar a avut media 6 in clasele V-VIII va prinde linistit unul din cele 6.446 de locuri disponibile la liceele din Timis.
Acelasi lucru se intampola si cu un elev care a obtinut la testarea nationala nota 3 sau nota 2.
Important e sa fi avut in gimnaziu o medie de 7, respectiv 8. Fortand putin nota, putem spune ca si un elev care a fost dat afara din sala de examen si a luat 1 poate ajunge la liceu, cu conditia ca in 3 ani de scoala sa fi avut o medie de 9.
Pana cand vor afla care le este media de admitere la liceu, absolventii claselor a VIII-a mai au de sustinut proba de matematica de maine si trebuie sa se inscrie incepand cu 29 iunie la liceele din judet. Si au de unde alege: fiind 287 de optiuni pe care fiecare absolvent al claselor a VIII-a le poate umple pe fisele de inscriere la liceu.
Analize peste analize la scolile unde notele la Testele Nationale vor fi mai mici sau mai mari decat in perioada gimnaziala
La scolile la care notele de la Testele Nationale sunt mai mici sau mai mari decat cele din perioada gimnaziului, ISJ Timis anunta ca va face analize si va incerca sa afle cum s-a ajuns la aceste diferente mari. „La fiecare elev se va face un raport al notelor optinute in acest ciclu si se va analiza cu notele optinute la Testarea Nationala. Raportul va fi urmat de un plan de actiuni. Aceste masuri vor fi luate pentru a incerca sa dam o evaluare obiectiva a capacitatii fiecarui elev si profesor. Din pacate suferim la cultura autoevaluarii”, spune Marin Popescu, inspectorul general.
Cum se face admiterea la liceu
Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi) se face prin repartizare computerizata. Se tine cont de ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, pe baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.